• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
  • Over mij
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika

maart 10, 2023 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Maart roert zijn staart met sneeuw, hagel en regen op één dag. Perfect weer om nog even te genieten van een ouderwets lekkere Hollandse stamppot met witte bonen, prei en rode paprika.

Stamppot witte bonen en prei – bijna blote billetjes in het gras

Het oorspronkelijke plan was om een klassieke stamppot met witte bonen, snijbonen en aardappel te maken. Ook wel bekend onder de naam ‘blote billetjes in het gras’, waarbij de witte bonen de blote billetjes voorstellen en de snijbonen het gras.

Alleen in de schappen van mijn supermarkt was nergens meer een snijboon te bekennen. Wel nog prei, dus werd het prei waaraan ik nog een rode paprika toevoegde, wat heel goed uitpakte.

Eigenlijk zijn het nog steeds blote billen (witte bonen), maar dan in een ander bedje van gras, want prei is tenslotte ook mooi groen. Zie de paprika maar als een soort vrolijk voorjaarsbloemetje in datzelfde gras. Het is tenslotte toch bijna voorjaar en de krokussen staan al vol in bloei.

Witte bonen weken of uit pot

In onderstaand recept gebruik ik witte bonen uit een pot. Je kunt er ook voor kiezen om gedroogde bonen eerst te weken, deze dan te koken en dan te verwerken zoals in dit stamppot recept.

Hoe lang week je witte bonen?

Begin op tijd als je gedroogde witte bonen wilt gebruiken in deze stamppot witte bonen met prei. Want je moet de gedroogde witte bonen eerst minimaal 8 uur in ruim water laten weken. Langer mag ook. Maar het schijnt dat als je het langer dan 24 uur laat weken, de bonen kunnen gaan fermenteren en dat gaat ten koste van de smaak. Probeer Dan had je beter witte bonen uit een pot kunnen nemen.

Hoe lang moeten witte bonen koken?

De geweekte bonen kook je vervolgens in het eigen weekvocht gaar. Zet de pan met bonen op hoog vuur op. Zorg wel voor een ruime pan want zodra het kookt, kookt de boel best makkelijk over. Dus houd het in de gaten en zet het vuur vlak voordat het kookt al wat lager. Als het kookt, laat je de witte bonen zachtjes koken met de deksel (eventueel schuin) op de pan.

Heb je ‘vers’ gedroogde bonen dan kan 1 uur kooktijd vaak al genoeg zijn. Lagen de gedroogde bonen stiekem al een jaar in je kast, dan kan het wel eens 2 uur duren voordat de bonen gaar zijn. Proef tussendoor of de bonen gaar zijn en check dan ook even of er nog genoeg kookvocht in de pan zit. Voeg eventueel nog een beetje (kokend) water toe.

Recept voor een smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika

Voor 4 personen

Handige ‘tools’

– een niet te grove aardappelstamper (ik gebruik er één die erg lijkt op deze stamper van bol.com)
– een pollepel

Ingrediënten voor deze stamppot prei, paprika en witten bonen

600 gram gesneden en gewassen prei
600 g geschilde kruimige aardappels
1 pot witte bonen met een nettogewicht van ongeveer 340 gram (stiekem zijn de HAK witte bonen echt veel lekkerder dan de huismerk variant) of 175 gram gedroogde witte bonen (zie hierboven hoe je deze weekt en kookt)
1 rode paprika
1 rookworst
200 milliliter halfvolle of volle melk
een royale klont roomboter (ongeveer 25 gram)
een bakje gerookte spekjes van 125 gram
100 gram Amsterdamse uitjes of meer/minder naar smaak
zout en versgemalen peper naar smaak

Voorbereiding stamppot witte bonen en prei

1. Doe de aardappels in een andere pan. Voeg water toe totdat de aardappels net niet onder staan. Voeg ook weer een theelepel zout toe.

2. Vul de pan waar je de prei in wilt koken voor eenderde met water. Voeg 1 theelepel keukenzout toe en de gewassen en gesneden prei. Breng het water aan de kook en laat een klein kwartier zachtjes koken.

3. Was de paprika en snijd deze in blokjes. Halveer de Amsterdamse uitjes en houdt deze nog even apart.

4. Laat de rookworst in heet water en op laag vuur wellen, volgens de aanwijzingen van de verpakking.

5. Zet een koekenpan op hoog vuur en doe meteen de spekjes erbij. Roer af en toe door. Zodra de spekjes lichtbruin zijn, voeg je de blokjes paprika toe. Roerbak nog even goed door en zet dan het vuur uit. Haal de koekenpan van het vuur, zodat de spekjes niet te hard nog doorbakken.

6. Of je nu bonen uit pot of zelf gekookte bonen gebruikt, spoel ze even af in een vergiet onder de kraan. Laat de bonen vervolgens goed uitlekken.

7. Verhit de melk in een steelpan op het vuur of zet een mok melk ongeveer 2 minuten in de magnetron.

Bereiding stamppot witte bonen

1. Na ongeveer 20 minuten zijn de aardappels gaar. Heb je voorgekookte aardappels gekocht, dan zijn de aardappels na 15 minuten of nog eerder klaar. Giet de aardappels af. Voeg een klontje boter toe en stamp de aardappelen fijn met de pureestamper.

2. Voeg nu de hete melk toe en stamp nogmaals alles goed door elkaar. Er ontstaat nu een dikke aardappelpuree.

3. Roer met een pollepel het mengsel met de gebakken spekjes en paprika er door en ook de uitgelekte witte bonen. Je gebruikt niet meer de stamper, want je wilt de bonen heel houden.

4. Giet de gare prei af en roer deze goed door de aardappelpuree met bonen, spekjes en paprika.

5. Proef even goed en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.

5. Roer 2/3 deel van de halve Amsterdamse uitjes er door en zet de rest op tafel voor wie nog extra wil. Je kunt ook alle uitjes apart op tafel zetten of alleen gebruiken ter garnering als niet iedereen ervan houdt.

6. Serveer de stamppot met de rookworst in stukken gesneden erbij.

Eetsmakelijk!

Laat je me het weten hoe het gesmaakt heeft? Hopelijk heb je genoten! Ik (Marjolein) zou het heel leuk vinden om wat van je te horen.
Je kunt onderaan deze post een reactie achterlaten of een vraag stellen.

Je kunt ook @echtegerechten.nl taggen op Instagram. Zie ik je daar ook?

Hollandse pot kookboek

Houd je van de Hollandse keuken of wil je iemand anders een Hollands cadeau geven? Dan tip ik graag ‘De Bijbel van de Nederlandse keuken’, een prachtig behoorlijk compleet kookboek bomvol Nederlandse recepten. Van tompoezen tot groentesoep met ballen, naar hachee, balkenbrij en knolselderijsteak. Overigens is bovenstaand recept niet uit dit kookboek, maar Janneke Vreugdenhil, heeft vast ook een heerlijk recept in haar Bijbel van de Nederlandse keuken’ gezet en dan gok ik keurig met snijbonen in plaats van prei.

Ter informatie. Op deze pagina staan een paar affiliate links.

Recepten met aardappel

Houd je van aardappel? Probeer dan ook deze grenzeloos lekkere recepten met aardappel.
Curaçaose aardappelsalade
Spaanse papas met chorizo en verse munt
Zweedse aardappels in dille-roomsaus
Zweedse Hasselbackaardappels

Meer Nederlandse recepten

Stamppot prei, spekjes en ei
Hollandse witte asperges met klassieke ingrediënten in een nieuw smakelijk jasje
Poke bowl met Hollandse Nieuwe en biet
3 manieren om de lekkerste stoofpeertjes te maken

Gerelateerd

Eten en weten, Europa, Recepten diner, Hollandse pot, Nederlands, stamppot

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

echtegerechten.nl
Curaçao wat was je weer fantastisch! Ik heb genot Curaçao wat was je weer fantastisch! Ik heb genoten van je kleurenpracht, van je warmte die zich als een knuffel om me heen voegde, van alle familie die er was en woont, van samenzijn met mijn gezin, van lokale lekkernijen én van zomaar kunnen afspreken met @worstenbrood_en_wijn die op een steenworp afstand van ons vakantieverblijf woont.❤ En van nog veel meer, maar dit is fotodump 1. Enjoy! Ben jij al eens op Curaçao geweest? Wat vond je ervan?

Foto 1. Ik in Kura Hulanda. 
Foto 2. Een pelikaan op Playa Grandi. 
Foto 3. Gezelligheid met @worstenbrood_en_wijn tijdens happy hour op Blue Bay
Foto 4. De beroemde pontjesbrug mooi verlicht
Foto 5. Ik met man en zoon op e-scooters door Willemstad
Foto 6. Leguaan op Blue Bay
Foto 7. Ik in het Christoffelpark
Foto 8. Sunset vanaf ons balkon op Blue Bay Beach resort
Foto 9. Sunset bij het strand van Boka Sami
Foto 10. Tula monument te Willemstad 
Foto 11. Cactussen bij Hofi Mango
Foto 12. Verse vis en funchi hasa bij De Visserij
Waarom het al een tijdje heel rustig is hier en wa Waarom het al een tijdje heel rustig is hier en waarom het waarschijnlijk nog wel even rustig blijft... 
#rouw #verlies #kanker #vasculairedementie
Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is h Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is hier geen vrolijk Pasen nu mijn mooie sterke mama op Goede vrijdag verhuisde naar het hospice. Maar uiteindelijk weet ik dat deze traditie van samen eten met mijn mannen me ook troost biedt. Dus we hebben alsnog een grenzeloos lekkere brunch gehad met zijn drietjes. Met Turkse borek, Hollandse poffertjes, Franse geitenkaas, Russische blini's met zalm, vers gebakken Duitse kaiserbroodjes, enzovoorts. Daarna ook nog zoals elk jaar chocolade paaseitjes in huis verstopt en gezocht. Het was fijn! Dus ik gooi 'm er toch gewoon in... Vrolijk Pasen allemaal! En vier je geen Pasen? Geniet van je lekker lange vrije weekend!
Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vrie Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vriezer stond dit Mexicaanse feestmaal in een handomdraai op tafel.😊 Magisch om te zien hoe mooi rode uien kleuren met behulp van een beetje limoensap. Het recept van de runderstoof en de rode uien vind je in het fantastische kookboek Een tafel vol van @mokumeet. Maar ook op echtegerechten.nl vind je erg lekkere Mexicaanse recepten. Eet jij regelmatig Mexicaans? #proefmexico
#mexicaanseten #salsa #guacamole #maistortilla #feta #koriander #wewv #gezondeten #lekkereten #watetenwevandaag #comfortfood #etenmetjehanden #echtegerechten #runderwang #stoofvlees #zuur #jalapeño #jalapeno
Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis vissaus voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Kantonese eendenborst, Chinees.

Chinees recept voor eendenborstfilet (of tofu) in Kantonese stijl

december 30, 2018 By Marjolein Boekel - de Bruijn 4 Reacties

Koken met tahin. Geroosterde hele bloemkool met tahin-kurkuma marinade en groene tahinsaus

oktober 28, 2022 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika

maart 10, 2023 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Wat is het beste Indonesische kookboek? Bekijk de top 3
  • Met deze 5 tips vier jij heerlijk en relaxt Pasen – met erbij werelds lekkere receptideeën
  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in