• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika

maart 10, 2023 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Maart roert zijn staart met sneeuw, hagel en regen op één dag. Perfect weer om nog even te genieten van een ouderwets lekkere Hollandse stamppot met witte bonen, prei en rode paprika.

Stamppot witte bonen en prei – bijna blote billetjes in het gras

Het oorspronkelijke plan was om een klassieke stamppot met witte bonen, snijbonen en aardappel te maken. Ook wel bekend onder de naam ‘blote billetjes in het gras’, waarbij de witte bonen de blote billetjes voorstellen en de snijbonen het gras.

Alleen in de schappen van mijn supermarkt was nergens meer een snijboon te bekennen. Wel nog prei, dus werd het prei waaraan ik nog een rode paprika toevoegde, wat heel goed uitpakte.

Eigenlijk zijn het nog steeds blote billen (witte bonen), maar dan in een ander bedje van gras, want prei is tenslotte ook mooi groen. Zie de paprika maar als een soort vrolijk voorjaarsbloemetje in datzelfde gras. Het is tenslotte toch bijna voorjaar en de krokussen staan al vol in bloei.

Witte bonen weken of uit pot

In onderstaand recept gebruik ik witte bonen uit een pot. Je kunt er ook voor kiezen om gedroogde bonen eerst te weken, deze dan te koken en dan te verwerken zoals in dit stamppot recept.

Hoe lang week je witte bonen?

Begin op tijd als je gedroogde witte bonen wilt gebruiken in deze stamppot witte bonen met prei. Want je moet de gedroogde witte bonen eerst minimaal 8 uur in ruim water laten weken. Langer mag ook. Maar het schijnt dat als je het langer dan 24 uur laat weken, de bonen kunnen gaan fermenteren en dat gaat ten koste van de smaak. Probeer Dan had je beter witte bonen uit een pot kunnen nemen.

Hoe lang moeten witte bonen koken?

De geweekte bonen kook je vervolgens in het eigen weekvocht gaar. Zet de pan met bonen op hoog vuur op. Zorg wel voor een ruime pan want zodra het kookt, kookt de boel best makkelijk over. Dus houd het in de gaten en zet het vuur vlak voordat het kookt al wat lager. Als het kookt, laat je de witte bonen zachtjes koken met de deksel (eventueel schuin) op de pan.

Heb je ‘vers’ gedroogde bonen dan kan 1 uur kooktijd vaak al genoeg zijn. Lagen de gedroogde bonen stiekem al een jaar in je kast, dan kan het wel eens 2 uur duren voordat de bonen gaar zijn. Proef tussendoor of de bonen gaar zijn en check dan ook even of er nog genoeg kookvocht in de pan zit. Voeg eventueel nog een beetje (kokend) water toe.

Recept voor een smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika

Voor 4 personen

Handige ‘tools’

– een niet te grove aardappelstamper (ik gebruik er één die erg lijkt op deze stamper van bol.com)
– een pollepel

Ingrediënten voor deze stamppot prei, paprika en witten bonen

600 gram gesneden en gewassen prei
600 g geschilde kruimige aardappels
1 pot witte bonen met een nettogewicht van ongeveer 340 gram (stiekem zijn de HAK witte bonen echt veel lekkerder dan de huismerk variant) of 175 gram gedroogde witte bonen (zie hierboven hoe je deze weekt en kookt)
1 rode paprika
1 rookworst
200 milliliter halfvolle of volle melk
een royale klont roomboter (ongeveer 25 gram)
een bakje gerookte spekjes van 125 gram
100 gram Amsterdamse uitjes of meer/minder naar smaak
zout en versgemalen peper naar smaak

Voorbereiding stamppot witte bonen en prei

1. Doe de aardappels in een andere pan. Voeg water toe totdat de aardappels net niet onder staan. Voeg ook weer een theelepel zout toe.

2. Vul de pan waar je de prei in wilt koken voor eenderde met water. Voeg 1 theelepel keukenzout toe en de gewassen en gesneden prei. Breng het water aan de kook en laat een klein kwartier zachtjes koken.

3. Was de paprika en snijd deze in blokjes. Halveer de Amsterdamse uitjes en houdt deze nog even apart.

4. Laat de rookworst in heet water en op laag vuur wellen, volgens de aanwijzingen van de verpakking.

5. Zet een koekenpan op hoog vuur en doe meteen de spekjes erbij. Roer af en toe door. Zodra de spekjes lichtbruin zijn, voeg je de blokjes paprika toe. Roerbak nog even goed door en zet dan het vuur uit. Haal de koekenpan van het vuur, zodat de spekjes niet te hard nog doorbakken.

6. Of je nu bonen uit pot of zelf gekookte bonen gebruikt, spoel ze even af in een vergiet onder de kraan. Laat de bonen vervolgens goed uitlekken.

7. Verhit de melk in een steelpan op het vuur of zet een mok melk ongeveer 2 minuten in de magnetron.

Bereiding stamppot witte bonen

1. Na ongeveer 20 minuten zijn de aardappels gaar. Heb je voorgekookte aardappels gekocht, dan zijn de aardappels na 15 minuten of nog eerder klaar. Giet de aardappels af. Voeg een klontje boter toe en stamp de aardappelen fijn met de pureestamper.

2. Voeg nu de hete melk toe en stamp nogmaals alles goed door elkaar. Er ontstaat nu een dikke aardappelpuree.

3. Roer met een pollepel het mengsel met de gebakken spekjes en paprika er door en ook de uitgelekte witte bonen. Je gebruikt niet meer de stamper, want je wilt de bonen heel houden.

4. Giet de gare prei af en roer deze goed door de aardappelpuree met bonen, spekjes en paprika.

5. Proef even goed en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.

5. Roer 2/3 deel van de halve Amsterdamse uitjes er door en zet de rest op tafel voor wie nog extra wil. Je kunt ook alle uitjes apart op tafel zetten of alleen gebruiken ter garnering als niet iedereen ervan houdt.

6. Serveer de stamppot met de rookworst in stukken gesneden erbij.

Eetsmakelijk!

Laat je me het weten hoe het gesmaakt heeft? Hopelijk heb je genoten! Ik (Marjolein) zou het heel leuk vinden om wat van je te horen.
Je kunt onderaan deze post een reactie achterlaten of een vraag stellen.

Je kunt ook @echtegerechten.nl taggen op Instagram. Zie ik je daar ook?

Hollandse pot kookboek

Houd je van de Hollandse keuken of wil je iemand anders een Hollands cadeau geven? Dan tip ik graag ‘De Bijbel van de Nederlandse keuken’, een prachtig behoorlijk compleet kookboek bomvol Nederlandse recepten. Van tompoezen tot groentesoep met ballen, naar hachee, balkenbrij en knolselderijsteak. Overigens is bovenstaand recept niet uit dit kookboek, maar Janneke Vreugdenhil, heeft vast ook een heerlijk recept in haar Bijbel van de Nederlandse keuken’ gezet en dan gok ik keurig met snijbonen in plaats van prei.

Ter informatie. Op deze pagina staan een paar affiliate links.

Recepten met aardappel

Houd je van aardappel? Probeer dan ook deze grenzeloos lekkere recepten met aardappel.
Curaçaose aardappelsalade
Spaanse papas met chorizo en verse munt
Zweedse aardappels in dille-roomsaus
Zweedse Hasselbackaardappels

Meer Nederlandse recepten

Stamppot prei, spekjes en ei
Hollandse witte asperges met klassieke ingrediënten in een nieuw smakelijk jasje
Poke bowl met Hollandse Nieuwe en biet
3 manieren om de lekkerste stoofpeertjes te maken

Gerelateerd

Eten en weten, Europa, Recepten diner, Hollandse pot, Nederlands, stamppot

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Alm LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Almere is dit weekend voor het laatst geopend. En die bij jou in de buurt waarschijnlijk ook. Dus sla, net als ik, dit weekend nog je slag en haal wat oliebollen in huis. Al is het maar om dit heerlijke hapje te maken met foie gras.😊 Zo maak je van die goeie ouwe oliebol opeens een superlekkere sjieke bite. Perfect voor die (nieuwjaars)borrel. Enjoy! Ik gebruikte trouwens foie royal, dat is een diervriendelijker alternatief voor foie gras.
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Siciliaanse Melanzane alla Parmigiani

Authentiek Siciliaanse aubergine lasagne zonder pasta

november 1, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn 4 Reacties

8 coronaproof culinaire cadeautips voor de feestdagen en één bonustip voor in 2022

november 26, 2021 By Marjolein Boekel - de Bruijn 4 Reacties

Witlofsalade met blauwe kaas en appel

november 21, 2021 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika
  • Turkse eieren met yoghurt en chiliboter – çilbir
  • Tagliatelle met tomatensaus en worst – Toscane op je bord


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in