
Elk jaar wordt op 1 juli het slavernijverleden herdacht en de vrijheid gevierd tijdens Keti koti (verbroken ketenen). Dit jaar herdacht men ook door samen het gerecht heri heri te eten. Daarom deel ik dit oude Surinaamse recept voor heri heri, een gerecht met cassave, zoete aardappel, ei en bakkeljauw.
Op 1 juli 1863 werd op papier door Nederland de slavernij afgeschaft in Nederlands belangrijkste slavenkolonie Suriname. De slaven waren verplicht nog 10 jaar (!) langer op de plantages door te werken. Al klinkt het best lang geleden, het slavernijverleden is vandaag de dag nog steeds heel voelbaar. Zo dragen veel Surinamers nog de achternaam van de slavenhouder van hun voorouders.
Elk jaar wordt op 1 juli het slavernijverleden herdacht en de vrijheid gevierd tijdens Keti koti (verbroken ketenen). Dit jaar herdacht men door corona vooral online. Ook deelde cultureel platform Kip Republic samen met een aantal partners 4000 gratis maaltijden uit. En niet zomaar een maaltijd, maar heri heri.
Het gerecht heri heri is een gerecht wat nog uit het slavernijverleden stamt. Het Surinaams recept voor heri heri bestaat uit in één pan gekookte aardvruchten als cassave, zoete aardappel en bakbanaan. Erbij eet je een gekookt ei en bakkeljauw. Bakkeljauw is vis die eerst gezouten is en daarna gedroogd, waardoor het lang houdbaar is. Met deze vis maak je ook het gelijknamige Surinaamse gerecht van uitgekookte bakkeljauw gebakken met ui en tomaat.
Helaas was ik op woensdag 1 juli niet in de gelegenheid een portie heri heri op te halen. Daarom heb ik de heri heri zelf gemaakt. Graag deel ik hier het Surinaamse recept voor heri heri met jullie, inclusief het recept voor de bijbehorende bakkeljauw.
Waar haal je Surinaamse producten?
In de supermarkt vind je, in ieder geval in de grote steden, ook bakbananen en zoete aardappels. Heel soms ook bakkeljauwfilets. Toch raad ik je aan je kans te pakken en naar een toko te gaan. In de grote steden heb je vaak meerdere kleine en grotere toko’s. Dus heb je geen toko om de hoek en ga je een dagje winkelen in een grote stad, vergeet dan niet om ook even naar een toko te gaan.
De meeste op Azië gerichte toko’s hebben ook Surinaamse producten. De supermarktketen Amazing Oriental zit door (bijna) het hele land en heeft een heel breed toko-assortiment met bijvoorbeeld Chinese, Surinaamse en Mexicaanse ingrediënten. Vaak kun je bij de winkel ook verse maaltijden verkrijgen. Dus haal zeker ook een Surinaams broodje pom, bakkeljauw of kousenband met garnalen. Het liefst met peper en zuur.
Madame Jeanette
Let wel even op, want de peper die je erbij krijgt, zijn niet wat flauwe slagen uit een pepermolen gevuld met zwarte peper. Deze peper is een behoorlijk hete chilipeper bekend onder de naam Madame Jeanette. De smaak van deze vaak gele en venijnige Madame is naast hothothot ook heerlijk fruitig.
In de toko kun je trouwens ook potten met Madame Jeanette piccalilly kopen. Zo kun je eenvoudig kennismaken met de Madame Jeanette peper. Je kunt dan met slechts een beetje beginnen en naar smaak meer toevoegen. Het spul is lang houdbaar in de koelkast en lekker bij alle soorten rijstgerechten, Surinaamse roti en ook bij de heri heri of door de bakkeljauw.
Mocht je in de toko geen verse cassave kunnen kopen, dan hebben ze vaak wel stukken cassave in de diepvries. Deze cassave heeft een kortere kooktijd dan de verse cassave. In de toko hebben ze ook eigenlijk wel altijd bakbananen van verschillende rijpheid. Van groen tot geel en soms zijn ze bijna helemaal zwart. Voor heri heri gebruik je zowel groene als gele bakbanaan. Bakbanaan eet je in tegenstelling tot de banaan op je fruitschaal nooit rauw.
Heri heri met kousenband
Bij het Surinaamse recept voor heri heri is het lekker om nog een groene groente toe te voegen, zoals kousenband. Bij in ieder geval de grotere toko’s zoals bijvoorbeeld Amazing Oriental, verkopen ze ook reeds gewassen en gesneden kousenband in de diepvries. Zeker meenemen! Thuis fruit je in een koekenpan een gesnipperde ui met een maggie blokje (z0’n klein vierkant bouillonblokje die je ook bij de toko kunt kopen) en wat versgemalen zwarte peper. Roerbak de ui vervolgens met de bevroren kousenband totdat alles door en door warm is.
Wil je nog meer Surinaamse producten meenemen? Neem roti mee. Niet het gerecht, maar alleen de plaat waarmee je de vulling eet. Dit heet de roti en deze kun je thuis prima invriezen. Neem ook Surinaams Hindoestaanse massala mee. Dit is het gele geurige kruidenmengsel wat je nodig hebt voor de vulling van de roti.
Surinaams recept voor heri heri met bakkeljauw, ei, cassave en zoete aardappel
Voor 4 personen
Ingrediënten
Voor de bakkeljauw
450 gram bakkeljauwfilet (let goed op, dat je filet koopt)
2 el zonnebloemolie
1 flinke ui
2 tomaten
een half blikje tomatenpuree
1 el citroensap (vers)
een paar flinke draaien van de zwarte pepermolen
de blaadjes van een paar takjes bladselderij en/of een klein dobbelsteentje maggie bouillon (optioneel)
Voor de heri heri
Voorbereiding
Begin met de bakkeljauw. Vul een flinke pan met 3 liter water en breng dit aan de kook.
Spoel de stukken bakkeljauwfilet goed af onder de koude kraan.
Doe de stukken bakkeljauwfilet in de pan met kokend water en laat 15 minuten zachtjes koken.
Je kunt eventueel ervoor kiezen om het water te verversen en de bakkeljauw nog 10 minuten uit te koken. Zo verliest de vis nog meer zout. Vind je vervolgens het eindresultaat niet zout genoeg, dan kun je altijd nog zo’n klein vierkant dobbelsteentje Maggie bouillon toevoegen. Ik heb dit zelf niet gedaan.
Haal met een schuimspaan de stukken vis uit de pan en spoel nogmaals af met koud water.
Knijp het water uit de visfilets.
Trek de visfilets met een vork uit elkaar totdat je alleen nog maar hele kleine stukjes hebt.
Pel en snipper een flinke ui fijn.
Was en snijd 2 tomaten in hele kleine stukjes.
Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Fruit hierin de fijngesnipperde ui voor 5 minuten.
Voeg na 5 minuten de fijngesneden tomaten toe.
Voeg na nog eens 5 minuten een half blikje tomatenpuree toe en bak deze een minuutje mee, onder voortdurend roeren.
Doe een eetlepel citroensap erbij en voeg royaal zwarte peper toe.
Doe nu de stukjes bakkeljauwfilet erbij en bak deze 5 minuten, op halfhoog vuur mee. Roer regelmatig.
Voeg een scheutje water toe, ongeveer 150 ml.
Laat nu zachtjes pruttelen (zonder deksel).
Schep alles regelmatig om zodat het niet kan aanbakken.
Laat net zo net zo lang pruttelen totdat het er mooi droog uitziet. Dat duurde bij mij zo’n 15 minuten, waarvan ik de laatste 5 minuten er echt wel bij bleef en elke minuut zeker de boel om schepte.
Proef en voeg eventueel nog wat fijngesneden bladselderij toe of als het niet zout genoeg is, nog een klein vierkant Maggie bouillonblokje. Dat was overigens bij mij niet nodig.
Nu kun je beginnen met de cassave, aardappels en bakbananen.
Bereiding

Begin met de bakbananen. Laat de schil zitten. Spoel ze af onder de koude kraan. Snijd dan aan de uiteindes een klein stukje eraf en snijd de bakbananen doormidden.
Schil de cassave en snijd in 4 gelijke stukken. Spoel de stukken cassave even schoon onder de koude kraan.
Schil zowel de witte als de rode zoete aardappel en snijd beide aardappels in 3 gelijke stukken. Spoel ook weer even af onder de koude kraan.
Breng een flinke pan met ongeveer 2,5 liter water aan de kook. Voeg 2.5 theelepel zout toe.
De aardvruchten zou je ook kunnen koken in het uitkookwater van de bakkeljauw. Dan hoef je geen zout meer toe te voegen. Ik doe dit niet, want ik heb de bakkeljauw al de avond tevoren gemaakt.
Doe de eieren in een steelpan met water en breng het aan de kook. Als het kookt, laat je de eieren 6-7 minuten koken. Giet de eieren af en laat ze schrikken door goed af te spoelen met koud water. Als je dat makkelijker vindt, dan kun je de eieren ook meekoken met de aardvruchten.
Als het water in de grote pan kookt, doe dan de stukken bakbanaan, zoete aardappel en cassave erin. Breng opnieuw aan de kook.
Na 15 minuten koken, haal je als eerste de gele bakbanaan eruit. Gebruik hiervoor een tang of een schuimspaan.
Dan na nog 5 minuten haal je de witte en rode zoete aardappel eruit.
Na nog 10 minuten, de groene bakbanaan.
Als laatste haal je na nog 5 minuten de cassave eruit.
De kooktijden voor de diverse aardvruchten zijn dan als volgt:
– gele bakbanaan: 15 minuten
– groene bakbanaan: 30 minuten
– cassave: 35 minuten
– (witte en rode) zoete aardappel: 20 minuten
Prik voor de zekerheid in de grootste stukken zoete aardappel en bakbanaan. Glijd de punt van een mes er makkelijk in, dan is het gaar.
De cassave valt misschien een beetje uit elkaar maar dat geeft niets.
Pel de afgekoelde eieren en snijd deze doormidden.
Laat de stukken bakbanaan een beetje afkoelen en haal dan de schil eraf. Snijd de stukken banaan zonder schil in stukken.
Doe op alle borden wat gele en groene banaan, wat witte en rode zoete aardappel, wat cassave, het gepelde en doormidden gesneden ei. Schep er wat bakkeljauw over.
Meer Surinaamse recepten
Houd je van de Surinaamse keuken? Maak dan ook eens zelf pom volgens dit heerlijke recept van Keukenatelier.nl of kijk even bij Francescakookt.nl voor haar recept van Surinaamse bami.
Meer recepten met vis
Een hele vis uit de oven met Afrikaanse berbere kruiden
Zoetpittige Indonesische makreel
Poke bowl met Hollande Nieuwe (haring)
Geef een antwoord