• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette

oktober 14, 2020 Marjolein Boekel - de Bruijn 7 Reacties

Ik houd nu eenmaal van sterke smaken en toen ik deze Surinaamse sambal eenmaal had geproefd wist ik, dit recept MOET op Echte Gerechten. Gelukkig kon degene van wie ik het bakje leversambal kreeg toegestopt ook het recept van haar schoonmoeder ontfutselen.

De combinatie van kippenlever met het fruitige en pikante Madame Jeanette pepertje maakt dat je van dit gerecht wilt blijven eten, ook al komt de stoom onderhand uit je oren. Dit recept is heerlijk bij Surinaamse roti, – nasi of – bami, maar ik eet het ook zo als vleesgerecht met wat witte rijst en met ui en knoflook geroerbakte kousenband.

Recept voor Surinaamse kippenleversambal

recept-surinaamse-leversambal-madame-jeanette

Benodigdheden

handschoenen om pepers mee te snijden

Ingrediënten

500 gram kippenlever
water om de kippenlever in uit te koken
1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
6 tenen knoflook, gepeld en geperst
2-3 gele Madame Jeanette chilipepers (nee geen andere gebruiken)
3 eetlepels black soy (zoute sojasaus)
3 eetlepels ketjap medja of ketjap manis
1/4 theelepel fijn zout
1/2 theelepel kentjoer
4 eetlepels zonnebloemolie en wat extra

Bereiding

Spoel de levers af onder de koude kraan. Doe ze in een pan met water en breng aan de kook.
Laat 12 minuten koken.
Giet vervolgens af in een vergiet (niet laten neerstorten, maar rustig erin laten glijden).
Laat de levertjes even afkoelen en snijd ze dan fijn (formaatje doperwt).

Spoel de Madame Jeanette pepers af onder koud water en dep droog.
Doe keukenhandschoenen aan (ja, echt doen) en snijd de pepers eerst door midden.
Als je van megapittig houdt, laat dan de pitjes zitten, zo niet verwijder dan de zaadlijsten.
Ik gebruik 2 madame Jeanette pepers want ik houd heel erg van deze peper, maar ben geen enorm grote held. Het officiële Surinaamse recept is met 3 pepers. Snijd vervolgens de pepers zo fijn mogelijk (formaatje chilivlokken).

Fruit de gesnipperde ui in de zonnebloemolie tot deze glazig ziet en zacht is.
Doe de fijngesneden Madame Jeanette pepers en de geperste knoflook erbij.
Bak enkele minuten zachtjes onder regelmatig roeren. Voeg nog wat zonnebloemolie toe als het erg droog lijkt en een beetje gaat aanbakken.

Voeg de fijngesneden kippenlevertjes toe aan je ui- peper- en knoflookmengsel.
Roer alles goed door en maak eventueel de nog wat grotere stukjes kippenlever klein met je spatel.

Voeg na enkele minuten zout, kentjoer, ketjap en black soy toe.
Roer goed door en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.

Proef voorzichtig of je nog wat zout wilt toevoegen.
Serveer de Surinaamse sambal van kippenlevertjes koud of lauwwarm.

Meer Surinaamse recepten

Maak eens heri heri van aardvruchten en bakkeljauw of maak pom volgens dit recept van Louise van Keukenatelier. Mijn recept voor bij je roti, houd je nog even tegoed. Binnenkort meer.

Gerelateerd

Noord- Zuid- en Midden-Amerika, Recepten bijgerecht, diner, kip, Madame Jeanette, Surinaams

Lees Interacties

Reacties

  1. Jeroen zegt

    januari 17, 2021 om 22:03

    Bedankt voor het delen. Ga ik zeker eens proberen. Tot nu toe gebruik ik altijd die van Koningsvogel wat me prima bevalt:

    https://sambalbij.eu/product/koningsvogel-surinaamse-sambal-375-gr/

    Groetjes en succes
    Jeroen

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      januari 18, 2021 om 09:49

      Hoi Jeroen, die is inderdaad ook heerlijk! De kippenleversambal zie ik zelf meer als een heerlijk bijgerecht. Ben benieuwd of het je gaat smaken! Vast wel. Ikzelf gebruik graag de pot van 290ml met Madame Jeanette Piccalilly van Lekker Bekkie. Ken je die?

      Beantwoorden
      • Jeroen zegt

        februari 25, 2021 om 21:53

        Nee, die ken ik niet, ga ik ook eens proberen. Dank voor de tip 🙂

        Beantwoorden
  2. Astrid zegt

    november 3, 2021 om 13:41

    Gemaakt iets extra zout toegevoegd en i.p.v. Madam Jeanette heb ik aijuma pepers toegevoegd.
    Top.

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      november 3, 2021 om 14:43

      Wat leuk om te horen! Ik heb me onlangs laten vertellen dat de pepers die in de supermarkt als Madame Jeanette worden verkocht, vaak adjuma pepers zijn. Mijn Surinaams Hindoestaanse buurvrouw die me nog niet zo lang geleden liet zien hoe je roti maakt, had het inderdaad ook over de adjuma peper die zij in haar recepten gebruikte en niet over de Madame Jeanette. Dus ik denk dat de adjuma zelfs de betere keuze is voor dit recept.

      Beantwoorden
      • George Kenter zegt

        november 21, 2022 om 15:08

        Adjuma en Mm. Jeanette smaken bijna hetzelfde..
        Ook lekker om iets trassie mee te bakken..
        ☺️

        Beantwoorden
        • Marjolein de Bruijn zegt

          november 23, 2022 om 12:58

          Dankjewel George en klinkt erg goed, die trassie erdoor!

          Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Alm LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Almere is dit weekend voor het laatst geopend. En die bij jou in de buurt waarschijnlijk ook. Dus sla, net als ik, dit weekend nog je slag en haal wat oliebollen in huis. Al is het maar om dit heerlijke hapje te maken met foie gras.😊 Zo maak je van die goeie ouwe oliebol opeens een superlekkere sjieke bite. Perfect voor die (nieuwjaars)borrel. Enjoy! Ik gebruikte trouwens foie royal, dat is een diervriendelijker alternatief voor foie gras.
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Echte Italiaanse homemade pesto

Echte (pasta) pesto maak je lekker zelf volgens Italiaans recept

december 11, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

tomatensalsa-mexicaans-recept-picodegallo

Makkelijke Mexicaanse frisse tomatensalsa

augustus 4, 2019 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Kip met saffraan, venkel, sinaasappel, baharat en rozenharissa

februari 28, 2021 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika
  • Turkse eieren met yoghurt en chiliboter – çilbir
  • Tagliatelle met tomatensaus en worst – Toscane op je bord


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in