Ik houd nu eenmaal van sterke smaken en toen ik deze Surinaamse sambal eenmaal had geproefd wist ik, dit recept MOET op Echte Gerechten. Gelukkig kon degene van wie ik het bakje leversambal kreeg toegestopt ook het recept van haar schoonmoeder ontfutselen.
De combinatie van kippenlever met het fruitige en pikante Madame Jeanette pepertje maakt dat je van dit gerecht wilt blijven eten, ook al komt de stoom onderhand uit je oren. Dit recept is heerlijk bij Surinaamse roti, – nasi of – bami, maar ik eet het ook zo als vleesgerecht met wat witte rijst en met ui en knoflook geroerbakte kousenband.
Recept voor Surinaamse kippenleversambal
Benodigdheden
handschoenen om pepers mee te snijden
Ingrediënten
500 gram kippenlever
water om de kippenlever in uit te koken
1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
6 tenen knoflook, gepeld en geperst
2-3 gele Madame Jeanette chilipepers (nee geen andere gebruiken)
3 eetlepels black soy (zoute sojasaus)
3 eetlepels ketjap medja of ketjap manis
1/4 theelepel fijn zout
1/2 theelepel kentjoer
4 eetlepels zonnebloemolie en wat extra
Bereiding
Spoel de levers af onder de koude kraan. Doe ze in een pan met water en breng aan de kook.
Laat 12 minuten koken.
Giet vervolgens af in een vergiet (niet laten neerstorten, maar rustig erin laten glijden).
Laat de levertjes even afkoelen en snijd ze dan fijn (formaatje doperwt).
Spoel de Madame Jeanette pepers af onder koud water en dep droog.
Doe keukenhandschoenen aan (ja, echt doen) en snijd de pepers eerst door midden.
Als je van megapittig houdt, laat dan de pitjes zitten, zo niet verwijder dan de zaadlijsten.
Ik gebruik 2 madame Jeanette pepers want ik houd heel erg van deze peper, maar ben geen enorm grote held. Het officiële Surinaamse recept is met 3 pepers. Snijd vervolgens de pepers zo fijn mogelijk (formaatje chilivlokken).
Fruit de gesnipperde ui in de zonnebloemolie tot deze glazig ziet en zacht is.
Doe de fijngesneden Madame Jeanette pepers en de geperste knoflook erbij.
Bak enkele minuten zachtjes onder regelmatig roeren. Voeg nog wat zonnebloemolie toe als het erg droog lijkt en een beetje gaat aanbakken.
Voeg de fijngesneden kippenlevertjes toe aan je ui- peper- en knoflookmengsel.
Roer alles goed door en maak eventueel de nog wat grotere stukjes kippenlever klein met je spatel.
Voeg na enkele minuten zout, kentjoer, ketjap en black soy toe.
Roer goed door en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
Proef voorzichtig of je nog wat zout wilt toevoegen.
Serveer de Surinaamse sambal van kippenlevertjes koud of lauwwarm.
Meer Surinaamse recepten
Maak eens heri heri van aardvruchten en bakkeljauw of maak pom volgens dit recept van Louise van Keukenatelier. Mijn recept voor bij je roti, houd je nog even tegoed. Binnenkort meer.
Bedankt voor het delen. Ga ik zeker eens proberen. Tot nu toe gebruik ik altijd die van Koningsvogel wat me prima bevalt:
https://sambalbij.eu/product/koningsvogel-surinaamse-sambal-375-gr/
Groetjes en succes
Jeroen
Hoi Jeroen, die is inderdaad ook heerlijk! De kippenleversambal zie ik zelf meer als een heerlijk bijgerecht. Ben benieuwd of het je gaat smaken! Vast wel. Ikzelf gebruik graag de pot van 290ml met Madame Jeanette Piccalilly van Lekker Bekkie. Ken je die?
Nee, die ken ik niet, ga ik ook eens proberen. Dank voor de tip 🙂
Gemaakt iets extra zout toegevoegd en i.p.v. Madam Jeanette heb ik aijuma pepers toegevoegd.
Top.
Wat leuk om te horen! Ik heb me onlangs laten vertellen dat de pepers die in de supermarkt als Madame Jeanette worden verkocht, vaak adjuma pepers zijn. Mijn Surinaams Hindoestaanse buurvrouw die me nog niet zo lang geleden liet zien hoe je roti maakt, had het inderdaad ook over de adjuma peper die zij in haar recepten gebruikte en niet over de Madame Jeanette. Dus ik denk dat de adjuma zelfs de betere keuze is voor dit recept.
Adjuma en Mm. Jeanette smaken bijna hetzelfde..
Ook lekker om iets trassie mee te bakken..
☺️
Dankjewel George en klinkt erg goed, die trassie erdoor!