• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Verrassend lekkere Italiaanse aubergine cordon bleus

augustus 1, 2017 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Italiaanse aubergine cordon bleu

In Italië weten ze wel raad met de aubergine en wordt deze groente veelvuldig gebruikt. In Nederland blijkt maar 1 op de 10 Nederlanders weleens aubergine te eten. Met dit Italiaanse recept voor aubergine cordon bleu kan daar weleens verandering inkomen.

Een cordon bleu Italiaans? Oké, ik moet toegeven dat een cordon bleu niet echt Italiaans klinkt. Het gerecht is hoogstwaarschijnlijk ontstaan in Zwitserland, waar in de jaren 40 schnitzels werden gevuld met kaas.

Maar vervang de schnitzel voor plakken aubergine en je waant je in Italië.

Deze aubergine cordon bleus zag ik voor het eerst bij Ariola, een Italiaanse delicatessenzaak en beten me de keel af. Ariola is een van de leukste en lekkerste winkeltjes van Groningen. Dus als je in de buurt bent, loop naar binnen en het water zal je in de mond lopen van de aanblik van al het lekkers.

Gelukkig wilde de eigenaresse in grote lijnen verklappen hoe ze deze superlekkere cordon bleus maakt.
Serveer met een salade, gebakken aardappeltjes of vers knapperig brood en je hebt een heerlijke mediterrane maaltijd.

Eet je liever vegetarisch, laat dan de ham weg en vul je cordon bleu alleen met kaas.
Eet je geen varkensvlees, vervang dan de ham voor kalkoenham of kipfilet.

Recept voor Italiaanse aubergine cordon bleus 

Voor 2 personen

Ingrediënten

1 aubergine
2 grote langwerpige plakjes gekookte ham (optioneel)
2 grote langwerpige plakken jonge of (licht) belegen kaas
4 eetlepels bloem
2 kopjes Panko broodkruim*
een stukje Parmezaanse kaas
1 ei
olijfolie
zout en peper

*Panko broodkruim is eigenlijk paneermeel op zijn Japans. Het is gemaakt van hele kleine stukjes brood. Het is iets zoeter en veel luchtiger dan ‘Nederlands’ paneermeel. Inderdaad niet heel authentiek Italiaans, maar het brood in Italië is ook iets zoeter dan het onze. Mocht je niet aan panko kunnen komen, gebruik dan gewoon paneermeel of maak zelf Italiaans paneermeel: pangrattato. Helaas heb ik geen recept hiervan voor je. Maar geloof mij, met panko wordt het Italiaanse resultaat verrukkelijk. 😉

Voorbereiding

Was de aubergine en snijd het steeltje aan de bovenkant eraf. Snijd ook aan de onderkant een plakje eraf. Zet de aubergine op een snijplank rechtop. Snijd eerst een dun plakje in de lengte af en maak daarna langwerpige plakken van ongeveer 7 mm dikte. Eindig weer met een dun plakje. Heb je een grote dikke aubergine, dan heb je nu misschien wel genoeg (6 plakken) voor 3 cordon bleus. Ik gebruikte een wat kleiner exemplaar en had precies 4 mooie plakken voor 2 cordon bleus.

De twee dunne plakjes van de buitenkant gebruik ik verder niet. Je kunt ze eventueel in kleine stukjes snijden en verwerken in een pastasaus. Of bak de kleine stukjes gaar en bruin (met wat olijfolie) in een koekenpan en doe ze door de sla.

Verhit een koekenpan met wat olijfolie en bak op halfhoog vuur de lange plakken aubergines aan 1 kant goudbruin. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Houd goed in de gaten dat het niet te hard gaat. Haal ze uit de pan en leg ze op een plank of bord. Bestrooi beide zijden met wat zout.

Kluts het ei los in een schaaltje, groot genoeg dat er een plak aubergine in past. Voeg ook hier wat peper en eventueel nog wat zout aan toe.

Bestrooi een bord met de bloem.

Bestrooi een tweede bord met de panko. Roer wat peper en 2 volle eetlepels geraspte Parmezaanse kaas door de panko.

BEREIDING

Leg de plakken aubergine met de bruin gebakken kant naar boven.
Leg op 2 plakken aubergine, een plak ham en een plak kaas. Vouw de ham en kaas zo op, dat het niet uitsteekt. Dek af met een plak aubergine. Zorg dat de afdekkende plak nu de ongebakken kant boven heeft. Druk goed aan.

Leg de eerste cordon bleu op het bord met bloem en wentel er door heen zodat alle kanten bedekt zijn met een dun laagje bloem.

Haal de bebloemde cordon bleu nu door het ei. Zorg ervoor dat de cordon bleu rondom bedekt is met ei.

Til de cordon bleu uit het ei en leg deze nu in het panko-kaas-strooisel. Druk een beetje aan, draai om en om. Net zo lang totdat alles goed bedekt is. Leg deze cordon bleu terug op de plank en herhaal deze stappen voor je tweede cordon bleu.

Verhit een laagje olijfolie in een grote koekenpan en bak hierin je cordon bleus aan allebei de kanten goudbruin. Ongeveer 5 minuten per kant. Leg ze op een bord met wat keukenpapier. Serveer (lauw)warm.

Eet smakelijk!

Meer Italiaanse recepten?

Wat dacht je van:
Siciliaanse aubergine lasagne
Authentieke pasta pesto met eigengemaakte pesto
Snelle pasta pesto met zalm en courgette

Gerelateerd

Europa, Recepten aubergine, ei, Italiaans, kaas, Panko, vegetarisch

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Alm LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Almere is dit weekend voor het laatst geopend. En die bij jou in de buurt waarschijnlijk ook. Dus sla, net als ik, dit weekend nog je slag en haal wat oliebollen in huis. Al is het maar om dit heerlijke hapje te maken met foie gras.😊 Zo maak je van die goeie ouwe oliebol opeens een superlekkere sjieke bite. Perfect voor die (nieuwjaars)borrel. Enjoy! Ik gebruikte trouwens foie royal, dat is een diervriendelijker alternatief voor foie gras.
INDISCH ZOET!!! Deze online proeverij is terug van INDISCH ZOET!!! Deze online proeverij is terug van weggeweest!!!! Niemand minder dan @francisbaktenkookt gaat 6 heerlijke traditionele en minder traditionele Indische zoetigheden voor je bakken en nee die staan niet op deze foto. We houden dat nog even geheim. Op donderdagavond 9 februari gaan we de proefboxen Indisch zoet gezamenlijk unboxen, proeven en bespreken. Host @eating_habits_nl vertelt je alles erover zodat jij je even in het voormalig Nederlands-Indië waant. Maar dan wel lekker thuis op je eigen bank, achter de laptop in het jaar 2023. Je proefbox is goed gevuld zodat je lekker met zijn tweeën ervan kunt proeven. Zie ik je dan? Meld je snel aan want we hebben maar een beperkt aantal proefboxen. Link naar meer info staat in mijn bio. Vragen? Stel ze alsjeblieft!!!
Nog een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst lieve Nog een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst lieve allemaal!!! Hier gaat 2022 niet de boeken in als mijn favoriete jaar. Mijn beide ouders tobben, op zijn zachts gezegd, nogal met hun gezondheid en ook ik ging onderuit door ‘sudden deafness’ en een brughoektumor die begon te narren. Hoewel het nu weer stukken beter met me gaat, heb ik flink ingeleverd qua energieniveau. Maar alle clichés blijken waar. Juist door de ‘bad things’, genoot ik keihard van wat wel (weer) kon en dat was stiekem best heel veel hoor. Want hoe heerlijk is het om na een paar maanden vooral thuis op de bank te liggen, eindelijk weer leuke dingen te doen met mijn man en zoon, op vakantie in La Douce France. En natuurlijk geniet ik daar ook van allerlei Franse lokale specialiteiten. En wat een enorm fijn gevoel om na 3 maanden geen auto te mogen rijden eindelijk weer zelf in mijn eigen Fordje naar mijn ouders te kunnen gaan! Een dikke bonus was het dat de zomer best lang duurde en dat ik een paar dagen nadat ik weer mocht rijden met mijn zoon naar het zonovergoten strand van Noordwijk kon rijden om daar samen met een vriendin en haar kids de zon in de zee te zien zakken. Hoe tof om ook eindelijk weer eens naar Londen te gaan en dit samen met mijn zoon te doen. We logeerden bij een goede vriendin en haar gezin. We aten de lekkerste sushi; gingen naar een voetbalwedstrijd en doken Chinatown in. En hoe bijzonder om eindelijk weer eens de familie bij elkaar te hebben met kerst en zo samen te genieten van lekker eten, elkaar en van helaas hoogstwaarschijnlijk voor het laatst samen kerst met mijn lieve mama erbij. Heftig, maar ozo warm en waardevol. En vlak niet uit dat ik dit jaar wederom een fantastische trouwdag beleefde. Wie kan nu zeggen dat ie 2x in 1 jaar tijd is getrouwd.😄 Yes, ik en niet geheel toevallig mijn man ook, zijn na in coronatijd in het klein getrouwd te zijn, op 26-5-2022 nog een keer getrouwd. Maar dan met wel 90 vrienden en familieleden erbij. Zo genoten van die dag.🥰 Ook omdat wederom mijn beide ouders er toch wel weer bij konden zijn! Dat enorm genieten tussen de dalletjes door, dat bevalt me wel! 😊 Dus daar ga ik lekker mee door in 2023. Lees verder in de comments.....
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis vissaus zalm Zweeds

Favorieten

Franse oeuf en cocotte

Een ei hoort erbij en zeker ook deze Franse oeuf en cocotte

december 4, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Chinese Coca-colakip

Chinese cola kip en Chinese kool of broccoli met cola saus

februari 1, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn 4 Reacties

Japanse biefstuk teriyaki

Maak deze biefstuk teriyaki en je wilt nooit meer een Japans wereldgerecht uit een pak

december 6, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn 8 Reacties

Nieuwste posts

  • Gong Xi Fa Cai! Oftewel: Gelukkig nieuwjaar!
  • Indische zoete aardappel dumplings met kokossaus – Biji Salak
  • FAQ over een proeverij Indisch zoet. De 15 meest gestelde vragen


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in