
Wist je dat er in Italië heel veel aubergine gegeten wordt en dat in Nederland maar 1 op de 10 Nederlanders weleens aubergine eten?
Met dit recept voor Italiaanse aubergine cordon bleus komt daar zeker verandering in.
Italiaanse of Zwitserse cordon bleu?
In de jaren 40 begon men in Zwitserland schnitzels te vullen met kaas. Dus nee, de traditionele cordon bleu van varkensschnitzel gevuld met kaas en later ook met ham, is zeker niet Italiaans. Maar vervang de schnitzel voor plakken aubergine en je waant je gevoelsmatig wel in Italië.
Deze aubergine cordon bleus at ik (Marjolein) voor het eerst bij Ariola, een Italiaanse delicatessenzaak in hartje Groningen. Ariola is een van de leukste en lekkerste winkeltjes van Groningen. Dus als je in de buurt bent, loop dan zeker naar binnen om wat lekkers uit te kiezen. Daar krijg je zeker geen spijt van.
Helaas woon ik niet in de buurt van Groningen en deze aubergine cordon bleus smaakten naar meer. Gelukkig wilde de eigenaresse in grote lijnen verklappen hoe ze deze superlekkere cordon bleus maakt. En gelukkig voor jullie, verklap ik het op mijn beurt graag hier.
Wat eet je bij aubergine cordon bleus?
Serveer je aubergine cordon blues met een salade, gebakken aardappeltjes of vers knapperig brood en je hebt een heerlijke mediterrane maaltijd. Je kunt ook je aubergine niet in de lengte doorsnijden maar in de breedte. Dan krijg je kleinere cordon bleus. Deze kleinere aubergines kunnen ook onderdeel zijn van een tafel vol antipasti. Zet dan bijvoorbeeld olijven, vleeswaren, kaas, brood, gegrilde groentes en deze aubergine cordon bleus op tafel.
Vegetarische cordon bleus of cordon bleus zonder varkensvlees
Eet je liever vegetarisch, laat dan de ham weg en vul je cordon bleu alleen met kaas.
Eet je geen varkensvlees, vervang dan de ham voor kalkoenham of kipfilet.
Recept voor Italiaanse aubergine cordon bleus
Voor 2 personen
Ingrediënten
1 aubergine
2 grote langwerpige plakjes gekookte ham (optioneel)
2 grote langwerpige plakken jonge of (licht) belegen kaas
4 eetlepels bloem
2 kopjes Panko broodkruim*
een stukje Parmezaanse kaas
1 ei
olijfolie
zout en peper naar smaak
*Panko broodkruim is eigenlijk paneermeel op zijn Japans. Het is gemaakt van hele kleine stukjes brood. Het is een beetje zoeter, grover en veel luchtiger dan het paneermeel wat wij hier uit de supermarkt halen. Het is zeker niet authentiek Italiaans. Maar omdat het brood in Italië ook iets zoeter is dan het onze, werkt dit paneermeel heel goed in dit recept. Mocht je niet aan panko kunnen komen, gebruik dan gewoon paneermeel of maak met een recept op internet zelf Italiaans paneermeel: pangrattato.
Voorbereiding
1. Was de aubergine en snijd het steeltje aan de bovenkant eraf. Snijd ook aan de onderkant een plakje eraf. Zet de aubergine op een snijplank rechtop. Snijd eerst een dun plakje in de lengte af en maak daarna langwerpige plakken van ongeveer 7 mm dikte. Eindig weer met een dun plakje. Heb je een grote dikke aubergine, dan heb je nu misschien wel genoeg (6 plakken) voor 3 cordon bleus. Ik gebruikte een wat kleiner exemplaar en had precies 4 mooie plakken voor 2 cordon bleus. De twee dunne plakjes van de buitenkant gebruik je verder niet. Je kunt ze eventueel in kleine stukjes snijden en verwerken in een pastasaus. Of bak de kleine stukjes gaar en bruin (met wat olijfolie) in een koekenpan en doe ze door de sla.
2. Doe wat olijfolie in een koekenpan en verhit deze op halfhoog vuur. Bak hierin de lange plakken aubergine (nog steeds op halfhoog vuur) aan één kant goudbruin. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Blijf erbij en houd goed in de gaten dat het niet te hard gaat. Haal de goudbruine plakken aubergine uit de pan en leg ze op een plank of bord. Bestrooi beide kanten met wat zout.
3. Kluts het ei los in een schaaltje, groot genoeg dat er een plak aubergine in past. Voeg ook hier wat peper en eventueel nog wat zout aan toe.
4. Bestrooi een bord met de bloem.
5. Bestrooi een tweede bord met de panko. Roer wat peper en 2 volle eetlepels geraspte Parmezaanse kaas door de panko.
Bereiding
1. Leg de plakken aubergine met de bruin gebakken kant naar boven.
2. Leg op 2 plakken aubergine, een plak ham en een plak kaas. Vouw de ham en kaas zo op, dat het niet uitsteekt. Dek af met een plak aubergine. Zorg dat de afdekkende plak nu de ongebakken kant boven heeft. Druk goed aan.
3. Leg de eerste cordon bleu op het bord met bloem en wentel er door heen zodat alle kanten bedekt zijn met een dun laagje bloem.
4. Haal de bebloemde cordon bleu nu door het ei. Zorg ervoor dat de cordon bleu rondom bedekt is met ei.
5. Til de cordon bleu uit het ei en leg deze nu in het panko-kaas-strooisel. Druk een beetje aan, draai om en om. Net zo lang totdat alles goed bedekt is. Leg deze cordon bleu terug op de plank en herhaal deze stappen voor je tweede cordon bleu.
6. Verhit een laagje olijfolie in een grote koekenpan en bak hierin de cordon bleus aan beide kanten goudbruin. Ongeveer 5 minuten per kant. Leg ze voordat je ze serveert even op een bord met wat keukenpapier.
Serveer de cordon bleus (lauw) warm.
Eet smakelijk!
Meer Italiaanse recepten?
Wat dacht je van:
Siciliaanse aubergine lasagne
Authentieke pasta pesto met eigengemaakte pesto
Snelle pasta pesto met zalm en courgette
Risotto met rode wijn en truffel
Risotto met courgette en kip
Tagliatelle met Toscaanse tomatensaus en worst
Geef een reactie