• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
  • Over mij
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Verrukkelijke Italiaanse aubergine cordon bleus

augustus 1, 2017 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Italiaanse aubergine cordon bleus
Italiaanse aubergine cordon bleus

Wist je dat er in Italië heel veel aubergine gegeten wordt en dat in Nederland maar 1 op de 10 Nederlanders weleens aubergine eten?

Met dit recept voor Italiaanse aubergine cordon bleus komt daar zeker verandering in.

Italiaanse of Zwitserse cordon bleu?

In de jaren 40 begon men in Zwitserland schnitzels te vullen met kaas. Dus nee, de traditionele cordon bleu van varkensschnitzel gevuld met kaas en later ook met ham, is zeker niet Italiaans. Maar vervang de schnitzel voor plakken aubergine en je waant je gevoelsmatig wel in Italië.

Deze aubergine cordon bleus at ik (Marjolein) voor het eerst bij Ariola, een Italiaanse delicatessenzaak in hartje Groningen. Ariola is een van de leukste en lekkerste winkeltjes van Groningen. Dus als je in de buurt bent, loop dan zeker naar binnen om wat lekkers uit te kiezen. Daar krijg je zeker geen spijt van.

Helaas woon ik niet in de buurt van Groningen en deze aubergine cordon bleus smaakten naar meer. Gelukkig wilde de eigenaresse in grote lijnen verklappen hoe ze deze superlekkere cordon bleus maakt. En gelukkig voor jullie, verklap ik het op mijn beurt graag hier.

Wat eet je bij aubergine cordon bleus?

Serveer je aubergine cordon blues met een salade, gebakken aardappeltjes of vers knapperig brood en je hebt een heerlijke mediterrane maaltijd. Je kunt ook je aubergine niet in de lengte doorsnijden maar in de breedte. Dan krijg je kleinere cordon bleus. Deze kleinere aubergines kunnen ook onderdeel zijn van een tafel vol antipasti. Zet dan bijvoorbeeld olijven, vleeswaren, kaas, brood, gegrilde groentes en deze aubergine cordon bleus op tafel.

Vegetarische cordon bleus of cordon bleus zonder varkensvlees

Eet je liever vegetarisch, laat dan de ham weg en vul je cordon bleu alleen met kaas.
Eet je geen varkensvlees, vervang dan de ham voor kalkoenham of kipfilet.

Recept voor Italiaanse aubergine cordon bleus 

Voor 2 personen

Ingrediënten

1 aubergine
2 grote langwerpige plakjes gekookte ham (optioneel)
2 grote langwerpige plakken jonge of (licht) belegen kaas
4 eetlepels bloem
2 kopjes Panko broodkruim*
een stukje Parmezaanse kaas
1 ei
olijfolie
zout en peper naar smaak

*Panko broodkruim is eigenlijk paneermeel op zijn Japans. Het is gemaakt van hele kleine stukjes brood. Het is een beetje zoeter, grover en veel luchtiger dan het paneermeel wat wij hier uit de supermarkt halen. Het is zeker niet authentiek Italiaans. Maar omdat het brood in Italië ook iets zoeter is dan het onze, werkt dit paneermeel heel goed in dit recept. Mocht je niet aan panko kunnen komen, gebruik dan gewoon paneermeel of maak met een recept op internet zelf Italiaans paneermeel: pangrattato.

Voorbereiding

1. Was de aubergine en snijd het steeltje aan de bovenkant eraf. Snijd ook aan de onderkant een plakje eraf. Zet de aubergine op een snijplank rechtop. Snijd eerst een dun plakje in de lengte af en maak daarna langwerpige plakken van ongeveer 7 mm dikte. Eindig weer met een dun plakje. Heb je een grote dikke aubergine, dan heb je nu misschien wel genoeg (6 plakken) voor 3 cordon bleus. Ik gebruikte een wat kleiner exemplaar en had precies 4 mooie plakken voor 2 cordon bleus. De twee dunne plakjes van de buitenkant gebruik je verder niet. Je kunt ze eventueel in kleine stukjes snijden en verwerken in een pastasaus. Of bak de kleine stukjes gaar en bruin (met wat olijfolie) in een koekenpan en doe ze door de sla.

2. Doe wat olijfolie in een koekenpan en verhit deze op halfhoog vuur. Bak hierin de lange plakken aubergine (nog steeds op halfhoog vuur) aan één kant goudbruin. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Blijf erbij en houd goed in de gaten dat het niet te hard gaat. Haal de goudbruine plakken aubergine uit de pan en leg ze op een plank of bord. Bestrooi beide kanten met wat zout.

3. Kluts het ei los in een schaaltje, groot genoeg dat er een plak aubergine in past. Voeg ook hier wat peper en eventueel nog wat zout aan toe.

4. Bestrooi een bord met de bloem.

5. Bestrooi een tweede bord met de panko. Roer wat peper en 2 volle eetlepels geraspte Parmezaanse kaas door de panko.

Bereiding

1. Leg de plakken aubergine met de bruin gebakken kant naar boven.

2. Leg op 2 plakken aubergine, een plak ham en een plak kaas. Vouw de ham en kaas zo op, dat het niet uitsteekt. Dek af met een plak aubergine. Zorg dat de afdekkende plak nu de ongebakken kant boven heeft. Druk goed aan.

3. Leg de eerste cordon bleu op het bord met bloem en wentel er door heen zodat alle kanten bedekt zijn met een dun laagje bloem.

4. Haal de bebloemde cordon bleu nu door het ei. Zorg ervoor dat de cordon bleu rondom bedekt is met ei.

5. Til de cordon bleu uit het ei en leg deze nu in het panko-kaas-strooisel. Druk een beetje aan, draai om en om. Net zo lang totdat alles goed bedekt is. Leg deze cordon bleu terug op de plank en herhaal deze stappen voor je tweede cordon bleu.

6. Verhit een laagje olijfolie in een grote koekenpan en bak hierin de cordon bleus aan beide kanten goudbruin. Ongeveer 5 minuten per kant. Leg ze voordat je ze serveert even op een bord met wat keukenpapier.

Serveer de cordon bleus (lauw) warm.

Eet smakelijk!

Meer Italiaanse recepten?

Wat dacht je van:
Siciliaanse aubergine lasagne
Authentieke pasta pesto met eigengemaakte pesto
Snelle pasta pesto met zalm en courgette
Risotto met rode wijn en truffel
Risotto met courgette en kip
Tagliatelle met Toscaanse tomatensaus en worst

Gerelateerd

Europa, Recepten aubergine, diner, ei, Italiaans, kaas, Panko, vegetarisch, voorgerecht

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

echtegerechten.nl
Curaçao wat was je weer fantastisch! Ik heb genot Curaçao wat was je weer fantastisch! Ik heb genoten van je kleurenpracht, van je warmte die zich als een knuffel om me heen voegde, van alle familie die er was en woont, van samenzijn met mijn gezin, van lokale lekkernijen én van zomaar kunnen afspreken met @worstenbrood_en_wijn die op een steenworp afstand van ons vakantieverblijf woont.❤ En van nog veel meer, maar dit is fotodump 1. Enjoy! Ben jij al eens op Curaçao geweest? Wat vond je ervan?

Foto 1. Ik in Kura Hulanda. 
Foto 2. Een pelikaan op Playa Grandi. 
Foto 3. Gezelligheid met @worstenbrood_en_wijn tijdens happy hour op Blue Bay
Foto 4. De beroemde pontjesbrug mooi verlicht
Foto 5. Ik met man en zoon op e-scooters door Willemstad
Foto 6. Leguaan op Blue Bay
Foto 7. Ik in het Christoffelpark
Foto 8. Sunset vanaf ons balkon op Blue Bay Beach resort
Foto 9. Sunset bij het strand van Boka Sami
Foto 10. Tula monument te Willemstad 
Foto 11. Cactussen bij Hofi Mango
Foto 12. Verse vis en funchi hasa bij De Visserij
Waarom het al een tijdje heel rustig is hier en wa Waarom het al een tijdje heel rustig is hier en waarom het waarschijnlijk nog wel even rustig blijft... 
#rouw #verlies #kanker #vasculairedementie
Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is h Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is hier geen vrolijk Pasen nu mijn mooie sterke mama op Goede vrijdag verhuisde naar het hospice. Maar uiteindelijk weet ik dat deze traditie van samen eten met mijn mannen me ook troost biedt. Dus we hebben alsnog een grenzeloos lekkere brunch gehad met zijn drietjes. Met Turkse borek, Hollandse poffertjes, Franse geitenkaas, Russische blini's met zalm, vers gebakken Duitse kaiserbroodjes, enzovoorts. Daarna ook nog zoals elk jaar chocolade paaseitjes in huis verstopt en gezocht. Het was fijn! Dus ik gooi 'm er toch gewoon in... Vrolijk Pasen allemaal! En vier je geen Pasen? Geniet van je lekker lange vrije weekend!
Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vrie Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vriezer stond dit Mexicaanse feestmaal in een handomdraai op tafel.😊 Magisch om te zien hoe mooi rode uien kleuren met behulp van een beetje limoensap. Het recept van de runderstoof en de rode uien vind je in het fantastische kookboek Een tafel vol van @mokumeet. Maar ook op echtegerechten.nl vind je erg lekkere Mexicaanse recepten. Eet jij regelmatig Mexicaans? #proefmexico
#mexicaanseten #salsa #guacamole #maistortilla #feta #koriander #wewv #gezondeten #lekkereten #watetenwevandaag #comfortfood #etenmetjehanden #echtegerechten #runderwang #stoofvlees #zuur #jalapeño #jalapeno
Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis vissaus voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Echte Italiaanse homemade pesto

Echte (pasta) pesto maak je lekker zelf volgens Italiaans recept

december 11, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Zweeds recept voor Gravad Lax

Feestelijk Zweeds recept voor in dille gemarineerde zalm – gravad lax

januari 20, 2018 By Marjolein Boekel - de Bruijn 6 Reacties

Zelf bitterballen maken – kookboekreview #1

mei 28, 2020 By Marjolein Boekel - de Bruijn 6 Reacties

Nieuwste posts

  • Wat is het beste Indonesische kookboek? Bekijk de top 3
  • Met deze 5 tips vier jij heerlijk en relaxt Pasen – met erbij werelds lekkere receptideeën
  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in