
Witlof en blauwe kaas gaan heel goed samen in deze salade. Doe je nog stukjes frisse en knapperige stukjes appel erdoor en alle smaakpapillen worden geactiveerd. Heerlijk als lunch, maar met wat Franse frietjes erbij ook een smakelijke en snelle doordeweekse maaltijd.
Deze witlofsalade smaakt heerlijk met de behoorlijk zilte traditionele blauwe kaas Roquefort. Deze wereldberoemde Franse kaas is gemaakt met ongepasteuriseerde schapenmelk en mag alleen Roquefort genoemd worden als deze (uit de buurt) van Roquefort komt. Mocht je deze blauwe kaas wat te zout en te sterk van smaak vinden, kies dan voor de wat meer toegankelijke romige Saint Agur die gemaakt is van gepasteuriseerde koemelk.
Stiekem is elk stukje blauwe kaas wel geschikt. Misschien heb je nog een stukje blauwe kaas over van een Doe het zelf kaasproeverij? Dan is deze witlofsalade een heerlijk recept om nog even verder te genieten.
Recept voor witlofsalade met blauwe kaas en appel
Voor 1 persoon
Ingrediënten
2 niet te grote stronkjes witlof
1 frisse knapperige appel (bijvoorbeeld Junami)
een niet te zuinig stukje Roquefort of andere blauwe kaas (50-75 gram)
1 volle eetlepel mosterd
1 eetlepel olijfolie
een snuf zout
1 theelepel suiker
een klein scheutje water
eventueel peper uit de molen
Bereiding witlofsalade met blauwe kaas
Begin met de witlof. Was de stronkjes onder de koude kraan. Dep droog. Snijd een dun plakje van de onderkant af. Verwijder de buitenste bladeren. Eventueel kun je met een scherp mesje nog een stukje van de kern eruit snijden, dat is het meest bittere stukje van de witlof.
Snijd de witlof fijn en doe in een mooie saladekom.
Maak nu eerst de dressing door in een jampotje de mosterd, olijfolie, het snufje zout, de suiker en het scheutje water te doen. Doe het deksel op de pot en schud flink heen en weer zodat alles goed mengt. Proef de dressing en voeg eventueel nog wat zout, suiker of water toe. Heb je een wat mildere mosterd gebruikt, dan wil je misschien ook nog wat peper toevoegen aan de dressing. Mocht je geen schoon jampotje hebben staan, in een schaaltje met een vork de ingrediënten door elkaar mengen gaat ook prima.
Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Doe deze bij de witlof.

Roer de dressing er door en brokkel vervolgens de stukjes blauwe kaas over de witlofsalade heen.
Serveer meteen. Heb je nog wat blauwe kaas over, zet deze dan ook op tafel. Je wilt vast nog wel een extra stukje.
Bon appetit!
Laat het weten als je deze salade gemaakt hebt. Wat vond je ervan?
Meer Franse recepten
Of deze salade nu echt typisch Frans is, dat durf ik je eerlijk gezegd niet te beloven. Dit ontbijt- en lunchrecept met eitjes uit de oven is wel echt typisch Frans.
Meer kaas
Meer weten over Doe het zelf kaasproeverijen? Kijk dan hier.
Geef een reactie