• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Witlofsalade met blauwe kaas en appel

november 21, 2021 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Witlofsalade met blauwe kaas en appel

Witlof en blauwe kaas gaan heel goed samen in deze salade. Doe je nog stukjes frisse en knapperige stukjes appel erdoor en alle smaakpapillen worden geactiveerd. Heerlijk als lunch, maar met wat Franse frietjes erbij ook een smakelijke en snelle doordeweekse maaltijd.

Deze witlofsalade smaakt heerlijk met de behoorlijk zilte traditionele blauwe kaas Roquefort. Deze wereldberoemde Franse kaas is gemaakt met ongepasteuriseerde schapenmelk en mag alleen Roquefort genoemd worden als deze (uit de buurt) van Roquefort komt. Mocht je deze blauwe kaas wat te zout en te sterk van smaak vinden, kies dan voor de wat meer toegankelijke romige Saint Agur die gemaakt is van gepasteuriseerde koemelk.

Stiekem is elk stukje blauwe kaas wel geschikt. Misschien heb je nog een stukje blauwe kaas over van een Doe het zelf kaasproeverij? Dan is deze witlofsalade een heerlijk recept om nog even verder te genieten.

Recept voor witlofsalade met blauwe kaas en appel

Voor 1 persoon

Ingrediënten

2 niet te grote stronkjes witlof
1 frisse knapperige appel (bijvoorbeeld Junami)
een niet te zuinig stukje Roquefort of andere blauwe kaas (50-75 gram)
1 volle eetlepel mosterd
1 eetlepel olijfolie
een snuf zout
1 theelepel suiker
een klein scheutje water
eventueel peper uit de molen

Bereiding witlofsalade met blauwe kaas

Begin met de witlof. Was de stronkjes onder de koude kraan. Dep droog. Snijd een dun plakje van de onderkant af. Verwijder de buitenste bladeren. Eventueel kun je met een scherp mesje nog een stukje van de kern eruit snijden, dat is het meest bittere stukje van de witlof.

Snijd de witlof fijn en doe in een mooie saladekom.

Maak nu eerst de dressing door in een jampotje de mosterd, olijfolie, het snufje zout, de suiker en het scheutje water te doen. Doe het deksel op de pot en schud flink heen en weer zodat alles goed mengt. Proef de dressing en voeg eventueel nog wat zout, suiker of water toe. Heb je een wat mildere mosterd gebruikt, dan wil je misschien ook nog wat peper toevoegen aan de dressing. Mocht je geen schoon jampotje hebben staan, in een schaaltje met een vork de ingrediënten door elkaar mengen gaat ook prima.

Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Doe deze bij de witlof.

Witlofsalade met blauwe kaas voordat de dressing erdoor heen gaat.

Roer de dressing er door en brokkel vervolgens de stukjes blauwe kaas over de witlofsalade heen.

Serveer meteen. Heb je nog wat blauwe kaas over, zet deze dan ook op tafel. Je wilt vast nog wel een extra stukje.

Bon appetit!

Laat het weten als je deze salade gemaakt hebt. Wat vond je ervan?

Meer Franse recepten

Of deze salade nu echt typisch Frans is, dat durf ik je eerlijk gezegd niet te beloven. Dit ontbijt- en lunchrecept met eitjes uit de oven is wel echt typisch Frans.

Meer kaas

Meer weten over Doe het zelf kaasproeverijen? Kijk dan hier.

 

Gerelateerd

Europa, Recepten blauwe kaas, Frans, kaas, salade, vegetarisch

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is h Pasen. Even dacht ik, ik skip alles, want het is hier geen vrolijk Pasen nu mijn mooie sterke mama op Goede vrijdag verhuisde naar het hospice. Maar uiteindelijk weet ik dat deze traditie van samen eten met mijn mannen me ook troost biedt. Dus we hebben alsnog een grenzeloos lekkere brunch gehad met zijn drietjes. Met Turkse borek, Hollandse poffertjes, Franse geitenkaas, Russische blini's met zalm, vers gebakken Duitse kaiserbroodjes, enzovoorts. Daarna ook nog zoals elk jaar chocolade paaseitjes in huis verstopt en gezocht. Het was fijn! Dus ik gooi 'm er toch gewoon in... Vrolijk Pasen allemaal! En vier je geen Pasen? Geniet van je lekker lange vrije weekend!
Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vrie Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vriezer stond dit Mexicaanse feestmaal in een handomdraai op tafel.😊 Magisch om te zien hoe mooi rode uien kleuren met behulp van een beetje limoensap. Het recept van de runderstoof en de rode uien vind je in het fantastische kookboek Een tafel vol van @mokumeet. Maar ook op echtegerechten.nl vind je erg lekkere Mexicaanse recepten. Eet jij regelmatig Mexicaans? #proefmexico
#mexicaanseten #salsa #guacamole #maistortilla #feta #koriander #wewv #gezondeten #lekkereten #watetenwevandaag #comfortfood #etenmetjehanden #echtegerechten #runderwang #stoofvlees #zuur #jalapeño #jalapeno
Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Risotto met truffel, rode wijn en Parmezaanse kaas

december 20, 2022 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Echte Italiaanse homemade pesto

Echte (pasta) pesto maak je lekker zelf volgens Italiaans recept

december 11, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

recept-surinaamse-leversambal-madame-jeanette

Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette

oktober 14, 2020 By Marjolein Boekel - de Bruijn 7 Reacties

Nieuwste posts

  • Wat is het beste Indonesische kookboek? Bekijk de top 3
  • Met deze 5 tips vier jij heerlijk en relaxt Pasen – met erbij werelds lekkere receptideeën
  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in