• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • (online) proeverijen
    • Online proeverij van 7x Indisch zoet op zondag 28 februari om 16:00 uur – inschrijving gesloten
    • Online proeverij van Europese kaas op zaterdag 20 maart 2021 om 20:00 uur
    • ‘Doe het zelf’ Europese Kaasproeverij voor thuis
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Zelf bitterballen maken – kookboekreview #1

mei 28, 2020 Marjolein de Bruijn 6 Reacties

Het Bourgondische bitterballenboek van Ilona de Wit
Het Bourgondische bitterballenboek van Ilona de Wit

Wist je dat de bitterbal bij de borrel tot Nederlands cultureel erfgoed is gebombardeerd? Wist je dat er zelfs een bitterballenkookboek is uitgekomen met wel 30 recepten om zelf bitterballen te maken? De bitterbal is meer dan alleen een gefrituurd balletje ragout. Reden te meer om dat bitterballenboek in te duiken en mijn ervaringen met jullie te delen.

Bitterballen werden vroeger gegeten bij een bitter smakend alcoholisch drankje. Zo komt de bitterbal aan zijn naam. Het schijnt dat de bitterbal ooit ten tijde van de tachtigjarige oorlog door de Spanjaarden is bedacht. Al in de 18e eeuw maakte men andere smaken dan de  rundvleesragoutbitterbal. Zo staat er in een kookboek uit 1750 een bitterballenrecept met een vulling van garnalen en zwezerik.

Wat er aan vooraf ging 

De schrijfster van het bitterballenboek is  Ilona de Wit van de foodblog Worstenbroodenwijn.nl. Via Instagram ben ik met haar in contact gekomen. Zo kwam het dat ik op een frisse dag in maart 2019 op haar uitnodiging naar Tilburg reed. Met een tiental andere foodbloggers proef ik in Ilona’s huiskamer haar zelfgemaakte bitterballen.

Terwijl ik tijdens deze bitterballenborrel bitterballen met smaken als garnaal-saffraan en Oosterse oesterzwam weg hap, luister ik mee naar de foodies om me heen. Vol enthousiasme overtuigen  zij Ilona om een bitterballenkookboek te gaan maken. Ik houd stiekem mijn mond.

In de eerste plaats omdat die vol zit met belachelijk lekkere bitterballen. Maar vooral omdat ik er stiekem heilig van overtuigd ben dat ik en de rest van Nederland toch echt niet zo gek zijn om zelf bitterballen te gaan maken.

Ilona denkt daar anders over dan ik en flikt het. Ze maakt dát bitterballenboek en geeft het boek in eigen beheer uit. Precies een jaar later organiseert Ilona een bitterballenborrel XXL om de boeklancering te vieren. Maar het Coronavirus gooit roet in de bitterballen…

Geen bitterballenborrel XXL. Ze slikt haar teleurstelling en tranen in en organiseert via Zoom een alternatief. Dan gebeurt het. Haar boek is nog niet binnen, maar ik bedenk me dat ik toch echt niet zonder zelfgemaakte bitterballen bij deze online borrel kan aanschuiven…

Aan de slag – zelf bitterballen maken

Van Ilona’s website bitterbalrecepten.nl pluk ik het recept voor chorizo-paprikabitterballen en ik koop op aanraden van Ilona een klein schattig frituurpannetje.

Tijd om aan de slag te gaan met de vulling, die officieel salpicon heet. Het mes van mijn keukenmachine blijkt bot, wat het fijnsnijden van de vulling bemoeilijkt. Met de staafmixer lukt het wel, alleen heb ik de kom niet goed afgedekt waardoor mijn keuken versierd wordt met oranjerode spetters.

Zelf bitterballen maken (chorizo paprika). Eerst rollen, dan door de bloem.

Met Ilona’s tips verloopt het verdere proces van rollen, badderen (in eiwit) en paneren gelukkig soepel en verrassend vlot. Op de vloer belandt nog flink wat bloem en paneermeel, maar dat mag de pret niet drukken. Invriezen van de ballen moet los van elkaar, dus zorg wel voor wat extra ruimte in je vriezer. Na even prutsen, rol ik redelijk handig rijen met ballen op in grote diepvrieszakken, die ik voorzichtig opstapel op de bodem van een vrijgemaakte diepvriesla.

Ik (Marjolein) rol de bitterballen door het paneermeel

Smaaktest

Tijd voor de smaaktest. Mijn testpanel bestaat uit mijzelf die alles lust en lekker vindt, de kritische 10-jarige zoon die enorm van bitterballen houdt en mijn vriend die eigenlijk helemaal niet zo van bitterballen houdt. De ballen komen met vlag en wimpel door de test. Zelfs mijn vriend is razend enthousiast over deze smaakbommetjes.

Geen eendagsvlieg

Als het boek eenmaal op de mat ploft en de chorizo-paprikaballen bijna op zijn, begin ik aan een recept voor bitterballen waarvoor ik een restje buikspek bewaard heb. Ook deze vallen zeer goed in de smaak bij het testteam.

Bitterballen met Chinees buikspek en hoisin mayonaise

Telkens als ik bijna door mijn eigengemaakte bitterballen heen ben, zorg ik spontaan voor een nieuwe voorraad. De ballen met blauwe kaas en serranoham vind ik als groot liefhebber van blauwe kaas misschien wel de lekkerste. Momenteel snoepen we wekelijks van een voorraadje pulled porc quesadilla bitterballen. In mijn hoofd vormt zich een lijstje van smaken bitterballen die ik nog erg graag wil maken:

  • confit de canard en vijg
  • kruidig lamsgehakt
  • oesterzwam, sojasaus en gember
  • rode biet en geitenkaas

Perfectie

Bitterballen haal je na het rollen eerst door de bloem

Nog steeds voel ik me geen bitterballenmaaktalent. Tijdens het rollen knoei ik er lustig op los met bloem en paneermeel. Het is al meerdere malen voorgekomen dat ik per ongeluk wat teveel gelatine toevoeg en regelmatig loopt er stiekem een balletje leeg tijdens het bakken omdat ik blijkbaar niet helemaal goed heb gerold.

Na een paar batches bitterballen gebakken te hebben, zit mijn frituurpan altijd vol frutsels en dat heb ik met fabrieksballen (die ik nu stiekem niet meer de moeite waard vind) niet. Dit gebeurt ook niet met de zelfgemaakte bitterballen van vriendin Karin die ze laatst meenam voor me. Geen idee wat zij anders of beter doet, want ook zij maakt haar bitterballen volgens de recepten uit het Bourgondische bitterballenboek. Zo heb ik ook de ballen met garnaal, bosui en kaas geproefd en die met kippenlevertjes. Allebei heerlijk!

Het maakt me eigenlijk ook niet zoveel uit. Dat pannetje heb ik zo weer schoon en als ik eenmaal op vrijdagmiddag in mijn zonnige tuin zit met een koud biertje en mijn eigengemaakte bitterballen, dan heb ik een fantastisch goed begin van mijn weekend.

Genieten!

Eindoordeel: ****

Als je ook maar een klein beetje van bitterballen houdt, koop dan gerust dit smakelijke boek. Doe jezelf een handig klein frituurpannetje erbij cadeau en rol een eind heen. Je krijgt er geen spijt van. Het boek bevat wel 30 recepten, waardoor er zeker voor ieder wat lekkers tussen zit. Ook voor de vegetariër. Daarnaast staan er ook nog 10 recepten in voor de bereiding van ingrediënten als buikspek en beenham. Dankzij Ilona’s handige tips, ‘tricks’ en ‘cheats’ heb je verrassend snel een flinke lading bitterballen in je vriezer, waar je best wel even mee vooruit kan. Zolang je natuurlijk niet teveel mensen uitnodigt. 😉 Alleen het rollen zelf, vind ik stiekem echt niet leuk. Maar als ik vervolgens dan alle bitterballen op een bakplaat door het paneermeel mag laten rollen, heb ik weer een grote glimlach op mijn gezicht.

Titel: Het Bourgondische bitterballenboek
Auteur: Ilona de Wit
Uitgeverij: Het Boekenschap
ISBN: 9789492723857
Prijs: € 22,50

Het bourgondische bitterballenboek is onder andere verkrijgbaar in diverse boekhandels en ook rechtstreeks bij Ilona.

Het Bourgondische bitterballenboek van Ilona de Wit

Andere Nederlandse recepten

Wil je graag zelf bitterballen maken? Binnenkort zal ik een bitterballenrecept met jullie delen. Tot die tijd kun je op deze website aan de slag met andere Nederlandse recepten als:

Advocaat
Eiersalade
Witte asperges
Hertenbout
Stoofpeertjes

Eten en weten, Europa, Inspiratie Kookboek, Nederlands, recensie, Review

Lees Interacties

Reacties

  1. Ilona zegt

    mei 28, 2020 om 15:06

    Dat jij dus serieus dacht dat niemand thuis bitterballen ging maken LOL
    Het ding is dus dat het best wel wat werk is maar als je eenmaal zelfgemaakte bitterballen hebt geproefd dan ben je ‘om’ 🙂
    Check trouwens zeker even met een keukenthermometer de temperatuur van de olie in je kleine frituurpannetje; die komt niet overeen met die op het pannetje. Ik heb Bourgini daar al over geïnformeerd, bij mij scheelt het 20 graden! Waardoor de kans op klappen groter is.

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      mei 28, 2020 om 22:56

      Haha! I know! Maar je snapt dat ik heel blij ben voor je dat ik geen gelijk had! Ik zal ook zeker de temperatuurcheck doen dit weekend. Heb jij nog een idee hoe het komt dat ik zoveel frutsels in mijn olie heb na het bakken? Ik heb het met zowel eiwit uit een pakje als bij zelf gescheiden eiwit. Hoewel het wel iets minder is bij het eiwit uit een pakje. Misschien moet ik de ballen tussendoor beter uitschudden? Ik ga ook nog experimenteren met ander paneermeel.

      Beantwoorden
      • Ilona zegt

        mei 30, 2020 om 11:03

        Ik ben bang dat dat een beetje het lot is van frituren met zelfgepaneerde ballen 😉
        Is bij mij ook. Gelukkig gebruik ik mijn pannetje nergens anders voor. Alleen bitterballen.

        Beantwoorden
        • Marjolein de Bruijn zegt

          juni 1, 2020 om 13:44

          Omdat ie zo lekker klein is, is ie ook zo even leeggegoten en schoongeveegd. Vervolgens giet ik de olie door een zeef weer terug en vul zo nodig wat aan. Zo kan de olie best lang mee en kan ik het pannetje ook gebruiken voor andere zaken zoals plakken aubergine of inktvisringen.

          Beantwoorden
  2. Mariëlle zegt

    mei 30, 2020 om 11:36

    Ik behoor ook tot het testpanel en kan niet anders dan beamen dat het zeer de moeite waard is! De normale bitterbal heeft echt afgedaan ten opzichte van homemade. Misschien komt het door dat extra stukje liefde en enthousiasme dat de maakster er ook in stopt 😉

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      juni 1, 2020 om 13:46

      Dankjewel voor het mooie compliment! Jij behoort zeker ook tot het testpanel. Ik denk dat jij stiekem onderhand ook al meer ballen geproefd hebt, dan man en zoon bij elkaar. 🙂

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en sinaasappel. Love it! Eindelijk dat potje rozenharissa geopend en nu weet ik zeker dat ie snel leeg is ook. Heerlijk! En dat dankzij @levenalsgodinfrankrijk waarvan ik dit recept swiepswoepswapperde voor de foodblogswap van @mandyandmore. 😊👌 Op levenalsgodinfrankrijk.eu vind je heel veel lekkers, maar door de naam had ik vooral veel Franse recepten verwacht. Niet dus! 😂👍 Ik voegde aan haar recept saffraan, venkel en honing toe, serveerde er knapperig brood bij, wat doperwtjes én schepte nog wat extra rozenharissa op kip en erwten. Dat was smullen! De lekkerste rozenharissa haal je trouwens bij @estherscookery in de Amsterdamse Pijp. Fijne zondag lieve allemaal!
Happy Sunday! Hier ontbijt mijn zoon met bapao.😄 Missie homemade bapao meer dan geslaagd, mede dankzij de leuke online workshop- en demo van @francisbaktenkookt die ik afgelopen woensdagavond deed. Al dat wachten tussendoor is trouwens echt niet mijn ding. Ben niet zo geduldig. En het gist moet gaan werken, het deeg moet rijzen en dan weer narijzen. Dan stomen op het vuur, stomen van het vuur af. Heeeeeeel veel stapjes dus en dan heb ik een stoompan waar maar 4 broodjes tegelijk in kunnen.😄 Maar het is wel leuk om te doen! Wist je trouwens dat als je broodje bapao zegt, je eigenlijk 'broodje gevuld broodje' zegt? Dus doe dat maar niet, tis bapao. En dan kom ik meteen bij naan brood, dan zeg je ook brood brood. Dus je kunt het gewoon bij naan houden. 😘 Ben je nu nog aan het lezen? Wat gezellig!!! 🥰
Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de os is begonnen. Wereldwijd vieren ongeveer 1,4 miljard Chinezen dit. Het heet ook wel Lentefeest omdat dan ook de natuur weer ontwaakt uit zijn winterslaap. Er wordt niet lukraak wat gekookt op deze dag. Elk gerecht op tafel staat symbool voor een wens voor het komende jaar. Zo staat vis voor welvaart en overvloed en de schaal met vis wordt niet schoon leeggegeten, want als je wat overlaat betekent het dat er in het nieuwe jaar ook genoeg eten zal zijn. Een gerecht met lange slierten mie (noedels), staat symbool voor een lang leven. Vegetarische gerechten staan voor loutering, wat zoiets als reiniging betekent. Mooie symboliek! Ik houd ervan. Zin om ook een lekker Chinees gerecht te maken. Check https://echtegerechten.nl/tag/chinees/ En de feestelijkheden duren wel een week of twee, dus je kunt de komende tijd meerdere gerechten uitproberen.😊👍
Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfo Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfoody. Yes! Leuk idee! Een mooi moment om weer eens wat meer te vertellen over mezelf.😊 Fotocredits gaan naar @cookies_and_carrotsticks die gister bij de online kaasproeverij deze foto van mij in actie maakte.😊

1. Alweer 5 jaar geleden ben ik met EchteGerechten begonnen als foodboxenbedrijf. Foodboxen waarmee je diverse authentieke keukens kon ontdekken. Helaas bleek het een te lastig concept. 

2. De bijbehorende foodblog met recepten en wetenswaardigheden van over de hele wereld is er gelukkig nog wel.

3. Nu organiseer ik online proeverijen, ook voor bedrijfsuitjes. Heel tof om te doen! Daarnaast werk ik op freelancebasis bij @businessinsidernl. Ik regel daar alles rondom contentmarketing samenwerkingen.

4. Na 20 jaar in fijne maar krappe Amsterdamse appartementjes gewoond te hebben, woon ik nu alweer ruim 2 jaar in Almere in een heerlijk ruim huis. Daar woon ik met mijn vriend Edwin en mijn 11-jarige zoon Fin. 

5. Bijna een jaar geleden heeft Edwin me ten huwelijk gevraagd. Dit jaar willen we ook echt gaan trouwen.

6. Mijn kookboekenverzameling breidt zich langzaam en gestaag verder uit. Ik heb nu zelfs een 2e kookboekenkast in de eethoek.

7. Vorig jaar juni ben ik begonnen met afvallen. Ik was onderhand ook echt flink te zwaar. Nu ben ik alweer 12 kilo kwijt en voel ik me letterlijk een stuk lichter. Heel fijn!

8. Het afvallen is me gelukt door mezelf voor te houden dat ik alles mag blijven eten. Alleen doe ik dat nu niet meer onbeperkt. En ja, dat kost me zeker af en toe best moeite. Ik blijf nu eenmaal een enorme lekkerbek.

Doen jullie ook mee aan deze 8 feitenchallenge? @culinessa @eating_habits_nl @leonie_boekel_coaching
Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade én mangochutney.😊👌 Wat een heerlijke kruidige rijst zeg! Love it! ok, kip was stiekem een dag eerder al op voordat ik een foto kon maken, maar tis minstens zo lekker de 2e dag. Recept en chutney zijn van @spicetripwithpaulami bij wie ik drie heerlijke chutneys shopte waar ik ook nog lekkere tosties mee maakte (kaas met uienchutney). Swipe verder voor tosties en chutneys. Fijn weekend lieve allemaal!
Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én vier je dat niet dan een heerlijk lang en fijn weekend gewenst! Ik geniet op en top van deze kerstdagen en pak heerlijk uit in de keuken zonder al te veel tijd daar door te brengen. Helaas kook ik dit jaar natuurlijk niet voor grote gezelschappen maar dat komt wel weer. Hopelijk sneller dan voorspeld! Hopelijk kunnen jullie ook in goede gezondheid in klein gezelschap net zo hard genieten.❤
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Advocaat-Hollands-jenever-ei-homemade

Eieren over? Advocaat maken kun je heel goed zelf

april 17, 2020 By Marjolein de Bruijn 1 Reactie

Libanese gehaktballetjes in tomatensaus met pijnboompitten

maart 17, 2020 By Marjolein de Bruijn Reageer

broccoli-wokken-kantonese-stijl-gember-oestersaus--3

Broccoli wokken op Kantonese wijze met oestersaus en gember

juli 13, 2019 By Marjolein de Bruijn 2 Reacties

Nieuwste posts

  • Kip met saffraan, venkel, sinaasappel, baharat en rozenharissa
  • Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette
  • Samen eten en samen online proeven


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in