In Mexico houden ze wel van een ei bij het ontbijt en dat combineren ze graag ook met een salsa van tomaten en chilipepers. ‘Huevos Rancheros’, oftewel eieren zoals ze op de boerderij werden gegeten, staan in bijna elk ontbijt/brunch restaurantje op de kaart. In dit recept proef je de heerlijke smaak van de gedroogde en gerookte jalapeño peper terug, de chipotle.
De Mexicaanse keuken is echt een wereldkeuken. We laten je er dan ook graag kennis mee maken. Houd er wel rekening mee dat dit recept aangepast is aan hoe ik het zelf lekker vind. Ik houd van een beetje pit, maar vergeleken met de gemiddelde Mexicaan ben ik een watje. Eet je vaak en graag heel pittig? Maak dan van die 2 theelepels chipotles en adobo saus, een lekkere volle eetlepel. Heb je geen blikje met Mexicaanse chipotles en adobo? Jammer want de smaak van deze gerookte en gedroogde jalapeño is absoluut verrukkelijk en brengt je in gedachten zo naar het zonnige Mexico. Je kunt in geval van nood het vervangen voor een volle theelepel chilivlokken en een snuf gerookt paprikapoeder. Maar pak je kans als je een blikje of potje chipotles en adobo saus in huis hebt.
In Mexico wordt een dergelijk ontbijt vaak met maistortillas geserveerd, maar helaas zijn deze lastig te verkrijgen in Nederland. De courgette erdoor vind ik af en toe erg lekker, maar is niet een authentiek Mexicaanse toevoeging. Ik laat het daarom ook wel gewoon weg.
Queso fresco
Queso fresco is letterlijk vertaald ‘verse kaas’ en dat is het ook. Deze verse kaas wordt oorspronkelijk gemaakt van een combinatie van koe- en geitenmelk en is nog niet op de Nederlandse markt te verkrijgen. Milde feta is een prima vervanging voor de Mexicaanse ‘queso fresco’. In plaats van feta zou je er ook voor kunnen kiezen om verse meikaas bij de kaasboer te halen. Een Mexicaanse dame fluisterde mij in dat dit nog dichter bij de smaak van queso fresco komt.
Mexicaans ontbijt met frijoles
Als je in Mexico Huevos Rancheros bestelt, krijg je vaak een gerechtje erbij wat ze ‘frijoles’ noemen. Frijoles (spreek uit friegoles) zijn bonen, vaak zwarte bonen of kidney bonen, die je na een nachtje weken eerst kookt met ui en knoflook. Als je die bonen vervolgens opbakt in een koekenpan met wat olie, dan krijg je frijoles fritos. Erg lekker, maar wat bewerkelijk. Gelukkig is er een snelle manier die mij prima is bevallen.
Klik hier voor het recept voor snelle frijoles fritos.

Recept voor een Mexicaans ontbijt
Voor 4 personen
Ingrediënten
1 klontje roomboter
4 el olijfolie
4 eieren of meer naar wens
4 grote of 8 kleine tortillas
2 middelgrote uien, gesnipperd
2 blikken tomatenblokjes a 450 g
1 courgette, in blokjes (optioneel)
2 laurierblaadjes
2 tl chipotle en adobo saus of 1-2 tl chilivlokken en een snuf gerookt paprikapoeder
1 el bruine basterdsuiker of rietsuiker
15g verse koriander, fijngehakt of 1 tl gedroogde dragon
zout naar smaak
100 g feta, verkruimeld
4 el crème fraîche
Voorbereiding
Smelt de roomboter in de pan samen met 1 eetlepel olijfolie. Bak hierin de gesnipperde uien met de laurier en suiker, in 5 minuten glazig (maar niet bruin). Mocht je geen chipotles maar chilivlokken gebruiken voeg die dan tegelijk met de laurier en suiker toe. Voeg na 5 minuten de in blokjes gesneden courgette toe en bak deze een paar minuten mee.
Voeg nu de Mexicaanse chipotles en adobo saus toe, de tomatenblokjes en een scheutje water. Gebruik je gedroogde dragon, voeg dan deze ook toe.
Breng aan de kook, zet het vuur laag, voeg een flinke snuf zout toe en laat een half uur sudderen. Roer af en toe door. Voeg na 25 minuten de verse fijngehakte dragon toe. Proef dan meteen of je nog wat zout wilt toevoegen of nog wat meer chipotle of chilivlokken.
Bereiding
Laat ongeveer 5 minuten voordat de tomatensaus klaar is, een grote koekenpan met 3 eetlepels olijfolie heet worden.
Bak hierin de eieren.
Maak ondertussen de tortillas warm. Dit kan, stuksgewijs, in een hete droge koekenpan of in de magnetron.
Verdeel de tortillas over 4 borden, schep op elke tortilla zoveel tomatensaus dat deze goed bedekt zijn.
Verkruimel wat feta over de tomatensaus en leg daar bovenop het gebakken ei.
Schenk een kop koffie erin en geniet van dit Mexicaans ontbijtje.
Geef een reactie