• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Foodblog
  • (online) proeverijen
    • Online proeverij van 7x Indisch zoet op zondag 28 februari om 16:00 uur – inschrijving gesloten
    • Online proeverij van Europese kaas op zaterdag 20 maart 2021 om 20:00 uur
    • ‘Doe het zelf’ Europese Kaasproeverij voor thuis
  • Catering
  • Contact

Echte Gerechten

Connecting cultures, through food

  • Home
  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie
  • Over Marjolein

Zin in een Mexicaans ontbijt? Met dit recept maak je Huevos Rancheros

januari 10, 2017 Marjolein de Bruijn Reageer

Mexicaans ontbijt met ei

In Mexico houden ze wel van een ei bij het ontbijt en dat combineren ze graag ook met een salsa van tomaten en chilipepers. ‘Huevos Rancheros’, oftewel eieren zoals ze op de boerderij werden gegeten, staan in bijna elk ontbijt/brunch restaurantje op de kaart. In dit recept proef je de heerlijke smaak van de gedroogde en gerookte jalapeño peper terug, de chipotle.

De Mexicaanse keuken is echt een wereldkeuken. We laten je er dan ook graag kennis mee maken. Houd er wel rekening mee dat dit recept aangepast is aan hoe ik het zelf lekker vind. Ik houd van een beetje pit, maar vergeleken met de gemiddelde Mexicaan ben ik een watje. Eet je vaak en graag heel pittig? Maak dan van die 2 theelepels chipotles en adobo saus, een lekkere volle eetlepel. Heb je geen blikje met Mexicaanse chipotles en adobo? Jammer want de smaak van deze gerookte en gedroogde jalapeño is absoluut verrukkelijk en brengt je in gedachten zo naar het zonnige Mexico. Je kunt in geval van nood het vervangen voor een volle theelepel chilivlokken en een snuf gerookt paprikapoeder. Maar pak je kans als je een blikje of potje chipotles en adobo saus in huis hebt.

In Mexico wordt een dergelijk ontbijt vaak met maistortillas geserveerd, maar helaas zijn deze lastig te verkrijgen in Nederland. De courgette erdoor vind ik af en toe erg lekker, maar is niet een authentiek Mexicaanse toevoeging. Ik laat het daarom ook wel gewoon weg.

Queso fresco

Queso fresco is letterlijk vertaald ‘verse kaas’ en dat is het ook. Deze verse kaas wordt oorspronkelijk gemaakt van een combinatie van koe- en geitenmelk en is nog niet op de Nederlandse markt te verkrijgen. Milde feta is een prima vervanging voor de Mexicaanse ‘queso fresco’. In plaats van feta zou je er ook voor kunnen kiezen om verse meikaas bij de kaasboer te halen. Een Mexicaanse dame fluisterde mij in dat dit nog dichter bij de smaak van queso fresco komt.

Mexicaans ontbijt met frijoles

Als je in Mexico Huevos Rancheros bestelt, krijg je vaak een gerechtje erbij wat ze ‘frijoles’ noemen. Frijoles (spreek uit friegoles) zijn bonen, vaak zwarte bonen of kidney bonen, die je na een nachtje weken eerst kookt met ui en knoflook. Als je die bonen vervolgens opbakt in een koekenpan met wat olie, dan krijg je frijoles fritos. Erg lekker, maar wat bewerkelijk. Gelukkig is er een snelle manier die mij prima is bevallen.

Klik hier voor het recept voor snelle frijoles fritos.

Huevos Rancherols met Frijoles
Zo zag mijn Mexicaanse ontbijt met frijoles fritos eruit

Recept voor een Mexicaans ontbijt

Voor 4 personen

Ingrediënten

1 klontje roomboter
4 el olijfolie
4 eieren of meer naar wens
4 grote of 8 kleine tortillas
2 middelgrote uien, gesnipperd
2 blikken tomatenblokjes a 450 g
1 courgette, in blokjes (optioneel)
2 laurierblaadjes
2 tl chipotle en adobo saus of 1-2 tl chilivlokken en een snuf gerookt paprikapoeder
1 el bruine basterdsuiker of rietsuiker
15g verse koriander, fijngehakt of 1 tl gedroogde dragon
zout naar smaak
100 g feta, verkruimeld
4 el crème fraîche

Voorbereiding

Smelt de roomboter in de pan samen met 1 eetlepel olijfolie. Bak hierin de gesnipperde uien met de laurier en suiker, in 5 minuten glazig (maar niet bruin). Mocht je geen chipotles maar chilivlokken gebruiken voeg die dan tegelijk met de laurier en suiker toe. Voeg na 5 minuten de in blokjes gesneden courgette toe en bak deze een paar minuten mee.

Voeg nu de Mexicaanse chipotles en adobo saus toe, de tomatenblokjes en een scheutje water. Gebruik je gedroogde dragon, voeg dan deze ook toe.

Breng aan de kook, zet het vuur laag, voeg een flinke snuf zout toe en laat een half uur sudderen. Roer af en toe door. Voeg na 25 minuten de verse fijngehakte dragon toe. Proef dan meteen of je nog wat zout wilt toevoegen of nog wat meer chipotle of chilivlokken.

Bereiding

Laat ongeveer 5 minuten voordat de tomatensaus klaar is, een grote koekenpan met 3 eetlepels olijfolie heet worden.
Bak hierin de eieren.

Maak ondertussen de tortillas warm. Dit kan, stuksgewijs, in een hete droge koekenpan of in de magnetron.

Verdeel de tortillas over 4 borden, schep op elke tortilla zoveel tomatensaus dat deze goed bedekt zijn.

Verkruimel wat feta over de tomatensaus en leg daar bovenop het gebakken ei.

Schenk een kop koffie erin en geniet van dit Mexicaans ontbijtje.

Noord- Zuid- en Midden-Amerika, Recepten chipotle, ei, feta, Mexicaans, vegetarisch

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en Kip met saffraan, baharat, rozenharissa, venkel en sinaasappel. Love it! Eindelijk dat potje rozenharissa geopend en nu weet ik zeker dat ie snel leeg is ook. Heerlijk! En dat dankzij @levenalsgodinfrankrijk waarvan ik dit recept swiepswoepswapperde voor de foodblogswap van @mandyandmore. 😊👌 Op levenalsgodinfrankrijk.eu vind je heel veel lekkers, maar door de naam had ik vooral veel Franse recepten verwacht. Niet dus! 😂👍 Ik voegde aan haar recept saffraan, venkel en honing toe, serveerde er knapperig brood bij, wat doperwtjes én schepte nog wat extra rozenharissa op kip en erwten. Dat was smullen! De lekkerste rozenharissa haal je trouwens bij @estherscookery in de Amsterdamse Pijp. Mijn versie van dit recept staat nu op echtegerechten.nl!! Fijne zondag lieve allemaal!
Happy Sunday! Hier ontbijt mijn zoon met bapao.😄 Missie homemade bapao meer dan geslaagd, mede dankzij de leuke online workshop- en demo van @francisbaktenkookt die ik afgelopen woensdagavond deed. Al dat wachten tussendoor is trouwens echt niet mijn ding. Ben niet zo geduldig. En het gist moet gaan werken, het deeg moet rijzen en dan weer narijzen. Dan stomen op het vuur, stomen van het vuur af. Heeeeeeel veel stapjes dus en dan heb ik een stoompan waar maar 4 broodjes tegelijk in kunnen.😄 Maar het is wel leuk om te doen! Wist je trouwens dat als je broodje bapao zegt, je eigenlijk 'broodje gevuld broodje' zegt? Dus doe dat maar niet, tis bapao. En dan kom ik meteen bij naan brood, dan zeg je ook brood brood. Dus je kunt het gewoon bij naan houden. 😘 Ben je nu nog aan het lezen? Wat gezellig!!! 🥰
Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de Vandaag is het Chinees nieuwjaar! Het jaar van de os is begonnen. Wereldwijd vieren ongeveer 1,4 miljard Chinezen dit. Het heet ook wel Lentefeest omdat dan ook de natuur weer ontwaakt uit zijn winterslaap. Er wordt niet lukraak wat gekookt op deze dag. Elk gerecht op tafel staat symbool voor een wens voor het komende jaar. Zo staat vis voor welvaart en overvloed en de schaal met vis wordt niet schoon leeggegeten, want als je wat overlaat betekent het dat er in het nieuwe jaar ook genoeg eten zal zijn. Een gerecht met lange slierten mie (noedels), staat symbool voor een lang leven. Vegetarische gerechten staan voor loutering, wat zoiets als reiniging betekent. Mooie symboliek! Ik houd ervan. Zin om ook een lekker Chinees gerecht te maken. Check https://echtegerechten.nl/tag/chinees/ En de feestelijkheden duren wel een week of twee, dus je kunt de komende tijd meerdere gerechten uitproberen.😊👍
Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfo Of ik 8 feiten over mezelf kon delen vroeg @slowfoody. Yes! Leuk idee! Een mooi moment om weer eens wat meer te vertellen over mezelf.😊 Fotocredits gaan naar @cookies_and_carrotsticks die gister bij de online kaasproeverij deze foto van mij in actie maakte.😊

1. Alweer 5 jaar geleden ben ik met EchteGerechten begonnen als foodboxenbedrijf. Foodboxen waarmee je diverse authentieke keukens kon ontdekken. Helaas bleek het een te lastig concept. 

2. De bijbehorende foodblog met recepten en wetenswaardigheden van over de hele wereld is er gelukkig nog wel.

3. Nu organiseer ik online proeverijen, ook voor bedrijfsuitjes. Heel tof om te doen! Daarnaast werk ik op freelancebasis bij @businessinsidernl. Ik regel daar alles rondom contentmarketing samenwerkingen.

4. Na 20 jaar in fijne maar krappe Amsterdamse appartementjes gewoond te hebben, woon ik nu alweer ruim 2 jaar in Almere in een heerlijk ruim huis. Daar woon ik met mijn vriend Edwin en mijn 11-jarige zoon Fin. 

5. Bijna een jaar geleden heeft Edwin me ten huwelijk gevraagd. Dit jaar willen we ook echt gaan trouwen.

6. Mijn kookboekenverzameling breidt zich langzaam en gestaag verder uit. Ik heb nu zelfs een 2e kookboekenkast in de eethoek.

7. Vorig jaar juni ben ik begonnen met afvallen. Ik was onderhand ook echt flink te zwaar. Nu ben ik alweer 12 kilo kwijt en voel ik me letterlijk een stuk lichter. Heel fijn!

8. Het afvallen is me gelukt door mezelf voor te houden dat ik alles mag blijven eten. Alleen doe ik dat nu niet meer onbeperkt. En ja, dat kost me zeker af en toe best moeite. Ik blijf nu eenmaal een enorme lekkerbek.

Doen jullie ook mee aan deze 8 feitenchallenge? @culinessa @eating_habits_nl @leonie_boekel_coaching
Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade Indiase kip pulao met muntraita, kachumbar salade én mangochutney.😊👌 Wat een heerlijke kruidige rijst zeg! Love it! ok, kip was stiekem een dag eerder al op voordat ik een foto kon maken, maar tis minstens zo lekker de 2e dag. Recept en chutney zijn van @spicetripwithpaulami bij wie ik drie heerlijke chutneys shopte waar ik ook nog lekkere tosties mee maakte (kaas met uienchutney). Swipe verder voor tosties en chutneys. Fijn weekend lieve allemaal!
Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én Merry Christmas voor iedereen die kerst viert én vier je dat niet dan een heerlijk lang en fijn weekend gewenst! Ik geniet op en top van deze kerstdagen en pak heerlijk uit in de keuken zonder al te veel tijd daar door te brengen. Helaas kook ik dit jaar natuurlijk niet voor grote gezelschappen maar dat komt wel weer. Hopelijk sneller dan voorspeld! Hopelijk kunnen jullie ook in goede gezondheid in klein gezelschap net zo hard genieten.❤
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Afrikaans Amerikaans Amsterdam aubergine bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaneel Kerst kip koriander limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie soep sojasaus tajine vegetarisch vis vissaus wereldgerecht zalm Zweeds

Favorieten

lepels kruiden met logo

Welkom op de nieuwe website van EchteGerechten.nl

november 11, 2017 By Marjolein de Bruijn 2 Reacties

Advocaat-Hollands-jenever-ei-homemade

Eieren over? Advocaat maken kun je heel goed zelf

april 17, 2020 By Marjolein de Bruijn 1 Reactie

Spaanse tapas - albondigas

Albondigas – Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

november 25, 2016 By Marjolein de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Kip met saffraan, venkel, sinaasappel, baharat en rozenharissa
  • Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette
  • Samen eten en samen online proeven


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in