Met deze snelle stoof van doperwten en artisjok zet je je gasten op het verkeerde been. Het ziet er simpel uit, maar is verrassend lekker. Deze doperwtenstoof zet je binnen 20 minuten op tafel. Lekker met gegrilde lamskoteletjes of kip en basmatirijst.
Voor dit Midden-Oosterse gerecht heb je geen moeilijk te verkrijgen kruiden nodig.
Doperwten zijn echte voorjaarsgroenten en het artisjokseizoen loopt van juni tot en met oktober. Toch kun je dit gerecht het hele jaar door op het menu zetten. Deze groenten worden namelijk op de top van hun aanvoer ingemaakt en ingevroren. Dus gebruik voor dit recept gerust diepvriesdop- of tuinerwten. Wij gebruiken hiervoor de biologische tuinerwten van Albert Heijn, die zijn net wat groter dan de gemiddelde doperwt.
Artisjokharten vind je ingeblikt in de supermarkt, maar dat zijn niet altijd de lekkerste. Beter koop je deze in pot, bij een mediterrane speciaalzaak. Die zijn wel wat duurder. Let op dat de artisjokharten met water zijn ingemaakt en niet met olie.
Vaak heb je voor Midden-Oosterse gerechten kruiden en smaakmakers nodig die niet altijd heel makkelijk te verkrijgen zijn. Denk aan za’atar, sumak of granaatappelmelasse. Voor dit gerecht is dat een keer niet het geval.
Wij aten dit recept met gegrilde lamskoteletjes en met kip, maar kies gerust wat anders om de maaltijd bijvoorbeeld vegetarisch te houden. Kies wat je lekker vindt om je maaltijd af te maken.
Tip met kip of lamskoteletjes
Erg lekker erbij is in de oven gebraden kip of lamskoteletjes uit de grillpan. Wrijf kip of lam in met olijfolie, citroenrasp, knoflook, zout, peper en een snufje kaneel. Als je eraan denkt, laat deze ‘marinade’ dan even intrekken.
Ingrediënten
Voor 4 personen
1 pak diepvries dop- of tuinerwten a 450 gram
1 blik of pot artisjokharten op water a 420 gram (uitlekgewicht circa 240 gram)
1 ui
1 teen knoflook
1 bakje verse munt a 15 gram
1/4 theelepel kaneel
het sap van een halve citroen
1 eetlepel olijfolie voor de doperwtenstoof
Versgemalen peper uit de molen
Zout naar smaak
Voorbereiding
Pel en snipper de ui. Zorg ervoor dat de uisnippers kleiner of even groot zijn als de erwten.
Pel de knoflook en snijd deze fijn.
Haal de blaadjes munt van de takjes af, was deze en hak vervolgens fijn.
Bereiding
Verhit de olijfolie in een royale koekenpan of hapjespan.
Fruit hierin de ui totdat deze glazig is. Voeg de knoflook toe en bak kort mee tot de geur vrij komt.
Roer nu de dop- of tuinerwten door de ui en knoflook. Voeg het citroensap toe.
Snijd de artisjokharten doormidden en schep deze voorzichtig door de doperwten.
Zet het vuur wat hoger en roer de verse munt, kaneel en het citroensap erdoor.
Als het begint te pruttelen, zet dan het vuur laag. Laat 5 minuten pruttelen, roer af en toe door. Het is klaar als de artisjok van binnen goed heet is.
Proef en breng op smaak met zout en peper en indien wenselijk nog wat citroensap en kaneel.
Eet smakelijk!
Geef een reactie