• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Zo maak je met doperwten een spannend Midden-Oosters gerecht

mei 31, 2017 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Midden-Oosterse doperwten- en artisjokstoof

Met deze snelle stoof van doperwten en artisjok zet je je gasten op het verkeerde been. Het ziet er simpel uit, maar is verrassend lekker. Deze doperwtenstoof zet je binnen 20 minuten op tafel. Lekker met gegrilde lamskoteletjes of kip en basmatirijst.

Voor dit Midden-Oosterse gerecht heb je geen moeilijk te verkrijgen kruiden nodig.

Doperwten zijn echte voorjaarsgroenten en het artisjokseizoen loopt van juni tot en met oktober. Toch kun je dit gerecht het hele jaar door op het menu zetten. Deze groenten worden namelijk op de top van hun aanvoer ingemaakt en ingevroren. Dus gebruik voor dit recept gerust diepvriesdop- of tuinerwten. Wij gebruiken hiervoor de biologische tuinerwten van Albert Heijn, die zijn net wat groter dan de gemiddelde doperwt.

Artisjokharten vind je ingeblikt in de supermarkt, maar dat zijn niet altijd de lekkerste. Beter koop je deze in pot, bij een mediterrane speciaalzaak. Die zijn wel wat duurder. Let op dat de artisjokharten met water zijn ingemaakt en niet met olie.

Vaak heb je voor Midden-Oosterse gerechten kruiden en smaakmakers nodig die niet altijd heel makkelijk te verkrijgen zijn. Denk aan za’atar, sumak of granaatappelmelasse. Voor dit gerecht is dat een keer niet het geval.

Wij aten dit recept met gegrilde lamskoteletjes en met kip, maar kies gerust wat anders om de maaltijd bijvoorbeeld vegetarisch te houden. Kies wat je lekker vindt om je maaltijd af te maken.

Tip met kip of lamskoteletjes

Erg lekker erbij is in de oven gebraden kip of lamskoteletjes uit de grillpan. Wrijf kip of lam in met olijfolie, citroenrasp, knoflook, zout, peper en een snufje kaneel. Als je eraan denkt, laat deze ‘marinade’ dan even intrekken.

Ingrediënten

Voor 4 personen

1 pak diepvries dop- of tuinerwten a 450 gram
1 blik of pot artisjokharten op water a 420 gram (uitlekgewicht circa 240 gram)
1 ui
1 teen knoflook
1 bakje verse munt a 15 gram
1/4 theelepel kaneel
het sap van een halve citroen
1 eetlepel olijfolie voor de doperwtenstoof
Versgemalen peper uit de molen
Zout naar smaak

Voorbereiding

Pel en snipper de ui. Zorg ervoor dat de uisnippers kleiner of even groot zijn als de erwten.

Pel de knoflook en snijd deze fijn.
Haal de blaadjes munt van de takjes af, was deze en hak vervolgens fijn.

Bereiding

Verhit de olijfolie in een royale koekenpan of hapjespan.
Fruit hierin de ui totdat deze glazig is. Voeg de knoflook toe en bak kort mee tot de geur vrij komt.

Roer nu de dop- of tuinerwten door de ui en knoflook. Voeg het citroensap toe.

Snijd de artisjokharten doormidden en schep deze voorzichtig door de doperwten.

Zet het vuur wat hoger en roer de verse munt, kaneel en het citroensap erdoor.

Als het begint te pruttelen, zet dan het vuur laag. Laat 5 minuten pruttelen, roer af en toe door. Het is klaar als de artisjok van binnen goed heet is.

Proef en breng op smaak met zout en peper en indien wenselijk nog wat citroensap en kaneel.

Eet smakelijk!

Gerelateerd

Midden-Oosten, Recepten citroen, kaneel, kip, lamsvlees, munt, vegetarisch

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vrie Dankzij een portie malse runderstoof uit mijn vriezer stond dit Mexicaanse feestmaal in een handomdraai op tafel.😊 Magisch om te zien hoe mooi rode uien kleuren met behulp van een beetje limoensap. Het recept van de runderstoof en de rode uien vind je in het fantastische kookboek Een tafel vol van @mokumeet. Maar ook op echtegerechten.nl vind je erg lekkere Mexicaanse recepten. Eet jij regelmatig Mexicaans? #proefmexico
#mexicaanseten #salsa #guacamole #maistortilla #feta #koriander #wewv #gezondeten #lekkereten #watetenwevandaag #comfortfood #etenmetjehanden #echtegerechten #runderwang #stoofvlees #zuur #jalapeño #jalapeno
Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Echte Italiaanse homemade pesto

Echte (pasta) pesto maak je lekker zelf volgens Italiaans recept

december 11, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

lepels kruiden met logo

Welkom op de nieuwe website van EchteGerechten.nl

november 11, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn 2 Reacties

Ijsthee uit Curacao met 2 verrassende ingrediënten

september 29, 2021 By Marjolein Boekel - de Bruijn 2 Reacties

Nieuwste posts

  • Met deze 5 tips vier jij heerlijk en relaxt Pasen – met erbij werelds lekkere receptideeën
  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika
  • Turkse eieren met yoghurt en chiliboter – çilbir


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in