Knorr heeft een pak waarmee je Singaporese Hokkien noedels zou moeten kunnen maken. EchteGerechten.nl duikt in de wereld van Singaporees eten. Waarom heten het Hokkien noedels? Hoe maak je Hokkien noedels? Weet wat je eet, maak je eigen versie zonder pak en leer hier wat meer over het echte wereldgerecht.
Dit is het derde deel van het EchteGerechten project: op zoek naar het echte wereldgerecht. Samen met Elianne van de leuke en zeer smakelijke foodblog DeWereldOpjeBord.nl testen we een aantal pakken van de Knorr wereldgerechten. Om vervolgens een recept te ontwikkelen waarmee je zonder pakjes en zakjes een heerlijke meer authentieke versie van dat wereldgerecht op tafel kan neerzetten. Ik (Marjolein) trapte af met de Japanse Beef Teriyaki gevolgd door de Italiaanse risotto (die moet nog teruggeplaatst worden op mijn nieuwe website).
Elianne maakte eerst Griekse Kofta (die eigenlijk Keftedes hoort te heten), gevolgd door Zuid-Afrikaanse Bobotie. Dit keer maakt zij de Griekse Gyros en waag ik me hier, op veler verzoek, aan de Singaporese Hokkien noedels.
Hokkien ligt in China
Hokkien is de buitenlandse naam voor de Zuid-Chinese provincie Fujian. Fujian ligt aan de Chinese kust, ter hoogte van het eiland Taiwan. Het gerecht Singapore Hokkien noedels is na de Tweede Wereldoorlog ontstaan. Het waren de Chinese migranten uit Fujian die (in Singapore) restjes noedels uit de noedelfabrieken roerbakten boven een houtskoolvuur. In plaats van een bord of kom gebruikten zij een palmblad.
De hedendaagse Singaporese Hokkien noedels bestaan eigenlijk niet meer uit restjes noedels, maar wel vaak uit een combinatie van rijstnoedels met eiernoedels. De noedels worden eerst geroerbakt met ei en knoflook, vervolgens gestoofd in een smaakvolle eigengemaakte garnalenbouillon met vaak wat taugé erbij. Je serveert de noedels met dunne plakken buikspek, grote garnalen en inktvis en garneert het met limoen en sambal chili. In plaats van sambal chili wordt ook wel verse fijngehakte rode peper gebruikt. Het is een semi-droog (of half nat 😉 ) roerbakgerecht met een mooie zachte smaak, die door de limoen en sambal (of rode peper) echt tot leven komt. Eventueel serveer je er wat gestoomde groene bladgroente bij.
Verschillen en overeenkomsten met de Knorr versie
- Net als in de echte versie gebruikt Knorr een combinatie van rijstnoedels met eiernoedels.
- Als vlees gebruikt het recept van Knorr geen varkensvlees, maar kipfilet.
- Knorr kiest ervoor om 400 gram Oosterse wokgroenten toe te voegen in plaats van wat taugé en groene bladgroenten.
- De inktvis en garnalenbouillon zien we niet meer terug in het Knorr gerecht. Wel wordt een kruidenblokje met wat water toegevoegd.
- Het Knorr geheel is eigenlijk een droog roerbakgerecht en geen half nat gerecht, zoals het zou moeten zijn.
- Garnalen zien we bij Knorr als variatietip terugkomen.
- De Knorr versie wordt niet gegarneerd met limoen en sambal (chili) of rode peper.
Singaporese Hokkien noedels a la EchteGerechten
Net als Knorr, wijzig ook ik een aantal dingen in het traditionele recept van Singaporese Hokkien noedels.
Bouillonblokje
De eerste wijziging is dat ik een bouillonblokje gebruik. Als we eerst een bouillon moeten trekken van garnalenkoppen, dan duurt het wel wat lang voordat we aan tafel kunnen. Als je van vis houdt, kies dan voor een visbouillonblokje. Maar gebruik gerust een kippenbouillonblokje als niet iedereen even weg is van vis, zoals hier in huize EchteGerechten.
Kies vlees en vis
Ik besluit om ook de inktvis weg te laten en een combinatie van garnalen en varkensvlees te gebruiken. Inktvis is nu eenmaal in Nederland niet echt overal even makkelijk te verkrijgen. Mocht je geen varkensvlees willen gebruiken, vervang het dan voor nog wat extra garnalen of vervang het varkensvlees door reepjes kippendijenfilet of reepjes kiprollade. Houd je niet van speklappen, dan kun je de speklappen ook vervangen voor reepjes dun gesneden varkensrollade, zeeuws spek of gegrild buikspek (deze laatste zag ik ook gewoon liggen bij een grote AH in het vleesbelegschap). Mocht je voor deze optie gaan, dan bespaart het je iets tijd omdat je de speklappen niet hoeft te bereiden.
Wok je groente mee
In de EchteGerechten versie kies ik er voor om de groene bladgroenten (de paksoi) niet als garnering erbij te geven zoals het hoort, maar erdoor te roerbakken samen met de taugé. Dit is puur gemakszucht omdat ik niet nog in een aparte pan de groenten wil stomen of roerbakken. Jij kunt dit natuurlijk wel prima apart doen als je wilt..
Rode peper, sambal of sambal chili
Als laatste heb ik de sambal chili vervangen voor sambal manis. Sambal chili is een sambal gemaakt van rode pepers met ui, knoflook, garnalenpasta en gember en die kon ik niet vinden in de supermarkt. Sambal manis of sambal badjak wordt ook gemaakt van peper, ui, knoflook en iets van garnaal. Alleen de gember ontbreekt. Vervang de sambal chili daarom door sambal manis of badjak. Voeg eventueel nog wat verse geraspte gember toe aan de sambal of een paar druppels gembersiroop. Je kunt ook de sambal weglaten en je noedels garneren met een fijngehakt vers rood pepertje. Dat laatste doen ze namelijk in Singapore ook regelmatig.
Recept voor Singapore Hokkien noedels
Voor 3 personen
Ingrediënten
125 gram eiernoedels*, bijvoorbeeld Chinese eiermie van Soubry, pak à 250 gram
125 gram fijne/dunne rijstnoedels, bijvoorbeeld Miehoen rice noodles van Go-Tan, pak à 250 gram
200 gram rauwe garnalen
2 speklappen à 100 gram elk
4 plakjes verse gemberwortel, geschild (optioneel)*
200 gram taugé
1 struik paksoi
3 tenen knoflook
3 eieren
1 bouillonblokje of bouillonpoeder (voor 500 ml bouillon)
2 el lichte sojasaus*, gebruik de Chinese of vervang door bv Kikkoman all purpose soy sauce
2 el vissaus
2 tl sesamolie*
1 tl sambal manis en extra om te serveren
2 limoenen
40 ml water
2×2 el zonnebloem- of arachideolie om in te bakken
*Ingrediënten met een sterretje vind je samen met nog 8 andere mooie authentiek Chinese ingrediënten en 6 heerlijke echt Chinese recepten in de foodbox Proef China.
Meer weten over de Proef China foodbox. Kijk dan hier.
Voorbereiding
Gebruik je diepvries garnalen, haal deze dan alvast uit de vriezer en overgiet met koud water zodat ze kunnen ontdooien.
Bereid beide noedels volgens de aanwijzingen op het pak. Meestal werkt het als bij bovengenoemde noedels. Voor de eiernoedels: kook een ruime hoeveelheid water (ik gebruik hiervoor de waterkoker waarin 1.5 liter past), giet het hete water in een pan en laat hierin de eiernoedels 4 minuten weken. Kook ondertussen weer een ruime hoeveelheid water in de waterkoker. Trek de eiernoedels uit elkaar met een vork, stort in een vergiet en spoel af met koud water. Doe in een bakje en zet klaar voor later gebruik.
Doe nu weer anderhalf liter kokend water in de pan. Dit keer week je de rijstnoedels 4 minuten. De rijstnoedels van Go-Tan waren erg lang en paste niet goed in de pan. Die heb ik voordat ik ze in de pan deed doormidden geknipt met een schaar. Zo mengen ze later ook beter met de andere noedels en ingrediënten. Trek ook de rijstnoedels uit elkaar met een vork, stort in een vergiet en spoel weer af met koud water. Doe in een bakje en zet klaar voor later gebruik.
Doe nu koud water in deze pan en breng aan de kook met de plakjes gember (gember toevoegen is optioneel, je kunt eventueel dit vervangen voor een bouillonblokje of wat zout). Laat het water met de gember rustig even 10 minuten op laag vuur koken zodat de smaakjes van de gember in het water kunnen trekken. Doe nu de speklappen in de pan en kook deze in 4 minuten gaar. Haal met een tang uit het kokende water, laat even afkoelen en snijd het in reepjes. Bestrooi met wat zout en zet klaar voor later gebruik.
Pel ondertussen de knoflook en hak fijn.
Was en snijd de paksoi in repen of stukjes. Verdeel de paksoi grofweg over twee bakjes met in het ene bakje het bladgroen en in het andere het wat stevigere witte deel van de paksoi.
Zet de taugé en de garnalen klaar met de rest van de ingrediënten in de buurt van het fornuis. Zorg ook dat je de sesamolie, lichte sojasaus, vissaus, sambal, het bouillonblokje en de 50 ml water hebt klaarstaan.
Klop de eieren los in een kommetje.
Bereiding
Zet een grote wok of hapjespan op het vuur en verhit hierin 2 eetlepels zonnebloem- of arachideolie. Giet het eimengsel in de hete pan, laat kort stollen en roer door elkaar tot de eieren gaar zijn en je een roerei hebt. Doe het roerei op een bordje en zet apart. Veeg je wok of pan schoon met wat keukenpapier of spoel even onder de hete kraan (kijk uit dat je je niet brandt aan de hete pan of kraan).
Zet de wok of pan weer terug op het vuur en verhit weer 2 eetlepels olie.
Bak de knoflook 30 seconden of totdat die heerlijk gaat geuren. Voeg de rauwe garnalen toe en roerbak tot ze mooi roze kleuren.
Voeg nu de reepjes speklap toe en vervolgens de taugé en het witte deel van de paksoi.
Roerbak 1 minuut en voeg dan het water toe. Verpulver het bouillonblokje boven de pan en roer het goed door.
Voeg nu in delen de beide soorten noedels toe. Roer goed door elkaar. Gebruik hiervoor eventueel een pastatang, vork of eetstokjes.
Voeg vervolgens het ei, de rest van de paksoi, de lichte sojasaus, sesamolie, vissaus en een theelepel sambal toe . Roer weer goed door elkaar. Krijg je al spierballen? 🙂 Proef even en voeg eventueel nog wat sojasaus of vissaus toe. Let op, dit maakt het gerecht wat zouter. Realiseer je dat er nog limoen en sambal over gaat straks dus voeg niet te veel sojasaus of vissaus extra toe.
Serveer direct met een flinke klodder sambal manis en voor ieder een halve limoen.
Eet smakelijk!
Meer wereldgerechten zonder pak?
Check dan dit recept:
Japanse beef teriyaki
Meer Aziatisch eten
Houd je van Aziatisch eten? Check dan ook deze recepten:
Japanse sushi in een kom
Japanse beef teriyaki
Chinese zoetzure kip
Chinese colakip met broccoli of Chinese kool
Indonesische Daging Smoor met snijbonen en nasi koening
Thaise Tom Kha Kai
Met rijst en gehakt gevulde wraps van koolblad
Knapperige Koreaanse kip
Echt een onwijs goed idee van jullie om die wereldmaaltijden pakjes ‘na te maken’. Of eigenlijk, om de oorspronkelijke wereldmaaltijden weer in hun waarde te herstellen. Ik vind dit noedelgerecht echt super lekker klinken! En leuk die achtergrondinformatie ook.
Dankjewel Andrea! Ga je het een keer maken denk je?
Oh wat lekker en ook echt makkelijk om te maken! Ik ben sowieso niet van met pakjes koken, maar de pakjes zijn altijd wel erg lekker! Handig dat jullie de recepten maken, maar dan zonder de knor pakjes. Dat doe ik zelf ook regelmatig. Wel h/eel leuk dat je ook wat meer in de diepte gaat over de keuzes die je hebt gemaakt en geschiedenis erachter.
Fijn dat je het niet te moeilijk vind! Welke wereldgerechten maak jij zonder pakjes? Misschien breng je me op lekkere ideeën. 🙂