Courgette is zo’n groente die eigenlijk iedereen wel lust. Courgette kun je het hele jaar door goed verkrijgen. Maar het eigenlijke seizoen voor deze groente is in de zomer, van juli tot en met augustus. Niet alleen de courgette zelf, maar ook de courgettebloem kun je eten.
In Mexico zie je veel kraampjes waar ze quesadillas maken met deze courgettebloemen. Ook maken ze daar heerlijke soep van courgettebloemen. De courgettebloemen zijn helaas in Nederland wel wat moeilijk te krijgen. Vandaar dat wij deze soep gewoon met courgette maken en met de garnering voor een Mexicaans tintje zorgen.
In Mexico wordt er namelijk vaak wat queso fresco en koriander over gerechten gestrooid. Queso fresco is een kaas die qua smaak en structuur wel wat op feta lijkt. Wij gebruiken in plaats van de queso fresco daarom ook feta.
Houd je niet van koriander? Dan kun je het ook weglaten of een ander lekker kruidje erover strooien, zoals verse dragon. Platte peterselie kan natuurlijk ook. Ben je wel fan van koriander, kies dan hiervoor. Want het is echt een heerlijke combinatie met de feta en courgette.
Recept voor courgettesoep met feta en koriander
Opgelet. Voor dit recept heb je een staafmixer nodig.
Bereidingstijd: ongeveer 35 minuten
Ingrediënten
Voor de soep:
2,5 – 3 courgettes (bij elkaar ongeveer 900 gram)
1 ui
2 eetlepels olijfolie
2 tenen knoflook
2 1/2 groente- of kipbouillontabletten (voor een vegetarische soep kies je natuurlijk voor de groentebouillontabletten)
1.25 liter water
Voor de garnering:
100 gram feta
15 gram koriander (1 bakje of 1/3 plantje)
eventueel brood met echte boter voor erbij
Bereiding
Was de courgettes en snijd ze in blokjes.
Pel en snipper de ui.
Pel de knoflook en leg de knoflookpers klaar.
Vul de waterkoker en zet deze aan.
Zet een flinke pan op het vuur en doe er de olijfolie in.
Fruit hierin de uien glazig in een minuut of 5.
Pers de knoflook uit boven de pan en fruit de knoflook met de uien mee tot de geur van de knoflook goed vrijkomt.
Doe nu de blokjes courgette erbij en bak deze een minuut of 5 mee terwijl je ze regelmatig doorschept.
Verkruimel de bouillontabletten boven de pan.
Giet er 1.25 liter heet water ui de waterkoker bij.
Wacht even tot het geheel kookt en laat 20 minuten zachtjes pruttelen.
Was de koriander en dep voorzichtig droog.
Verwijder de blaadjes van de steeltjes en snijd of hak deze fijn.
Snijd ook de feta in ondertussen alvast in blokjes.
Na 20 minuten kan het vuur uit. Haal de pan van het vuur en pureer de soep fijn. Mocht je de soep nog wat te dik vinden, voeg dan nog een scheutje heet water toe.
Schep de soep in kommen en garneer naar smaak met de blokjes feta en de koriander.
Zet de rest van de feta en koriander op tafel zodat de gasten wat extra kunnen pakken.
Zet eventueel nog wat zout en peper op tafel.
Eet smakelijk!
Variatietips
Eigenlijk is dit een heel mooi basisrecept om eindeloos veel verschillende soorten soepjes te maken.
- Vervang bijvoorbeeld een deel van de courgette voor spinazie en/of broccoli.
- Voeg een scheut witte wijn toe voordat je de courgette toevoegt.
- Fruit niet alleen een ui, maar ook twee stengels fijngehakte bleekselderij als basis.
- Kies een garnering uit die je lekker lijkt. Bijvoorbeeld met garnalen en blokjes avocado of met dille en een lepeltje crème fraîche.
Ik ben benieuwd naar jouw variatietips! Hoe maak jij jouw lekkerste zomerse soepje? Laat het me weten door een berichtje hieronder.
Geef een antwoord