
Zweeds recept voor blokjes aardappel in dille-roomsaus met bijbehorend traditioneel zuur van komkommer en een stukje zalmfilet.
Een tijdje terug werd ik uitgenodigd door een Zweedse vriendin om bij haar te komen lunchen. Op het menu de Zweedse klassieke combinatie van gravad lax (zalm gemarineerd met dille, zout en suiker) geserveerd met aardappels in dille-roomsaus. Ze was met de dille-roomsaus bezig toen ik binnenkwam en ik ging even bij haar staan.
Groot was mijn verbazing toen de blokjes gekookte aardappel door de saus werden geroerd, ze werden als het ware verzopen in de roomsaus. Ik begon te grinniken en zij keek me vragend aan. Toen ik haar uitlegde dat ik de aardappels op het bord zou hebben gelegd en daarover slechts een juslepel van de saus zou hebben gelepeld, schoot ook zij in de lach.
In Zweden houden ze van room, veel room. Ze doen het in de beroemde gehaktballetjes, ze bereiden er allerlei groenten in en ook de aardappels worden erin ondergedompeld.
Nu houd ik erg van room en aangezien jij dit recept aan het bekijken bent, vermoed ik dat ik niet de enige ben. Het weekend, Pasen of Kerst is een uitgelezen kans om deze aardappeltjes op tafel te zetten. Als tegenhanger serveer je bij deze romige aardappels huisgemaakt Zweeds zuur van komkommer en jawel, ook met dille.
Wil je nog wat extra groente erbij, kook dan wat doperwten of wok wat spinazie met een snufje zout. Deze groenten smaken nog lekkerder met wat dille-roomsaus.
Nieuwsgierig naar de Zweedse keuken. Bekijk dan ook deze recepten met weetjes over de Zweedse keuken:
– Zweedse recept voor Gravad Lax, ook heerlijk met deze dille-room-aardappels.
– Zweedse gevulde eieren met garnalen, dille en (nep)kaviaar.
– Zweedse Hasselback aardappelen
Zweeds recept voor aardappels in dille-roomsaus met zoetzure komkommer en zalmfilet
Voor 4 personen
Ingrediënten
1,2 kg aardappels, ongeschild, vastkokend
4 verse zalmfilets van 100-150 gram per stuk
50 gram bloem
50 gram boter + extra om de zalm in te bakken
300 ml melk (ik gebruikte magere melk)
250 ml slagroom (ongeklopte, ongezoete slagroom)
1 bosje verse dille of een bakje met 15-20 gram verse dille
1 komkommer
80 ml azijn (witte wijn azijn of natuurazijn)
80 gram suiker
80 ml water
1 theelepel fijn tafelzout + extra
een halve citroen
een snuf witte peper
Voorbereiding
Begin met de komkommer.
Was de komkommer en droog af. Snijd de uiteinde van de komkommer af en gooi deze weg. Snijd de komkommer in dunnen plakjes. Spreid alle plakjes uit op een bord en bestrooi met wat zout. Laat even zo staan.
Ga verder met de dille. Was de dille en droog voorzichtig af. Pluk de sprietjes van de dikkere steeltjes. Gooi de steeltjes weg. Hak of knip nu de sprietjes dille fijn.
Pak een steelpan en doe hierin azijn, suiker en water. Voeg ook een theelepel fijn tafelzout toe.
Verwarm de inhoud van de steelpijn kort terwijl je goed roert. Zodra de suiker is opgelost, is het klaar en kan het vuur uit.
Met je handen kneed je zachtjes het zout door de komkommer en probeer je wat vocht eruit te knijpen. Als er niet heel veel uitkomt, geeft dat niet.
Doe nu de plakjes komkommer in een bakje en giet het mengsel uit de steelpan erover. Voeg 1/3 van de fijngehakte dille toe.
Schep de plakjes goed door het mengsel en de dille. Dek af en zet koel weg.
Ga verder met de aardappels
Schil de aardappels, was ze en snijd vervolgens in vierkante blokjes van formaat dobbelsteen.
Breng de aardappelblokjes in een pan met voor de helft water en een snuf zout aan de kook. De dobbelsteentjes hoeven niet helemaal onder te staan. Zorg wel dat het deksel op de pan zit. Als het water kookt, draai je het vuur wat lager. Zorg dat het water blijft koken. Na een kleine 10 minuten zijn de blokjes aardappel wel gaar. Prik even om te checken. Als het nog glazig voelt, dan laat je de blokjes nog een paar minuten langer koken.
Giet de gare aardappelblokjes af en laat uitdampen.
Weeg de bloem en boter af.
Zet alle overige ingrediënten (melk, slagroom, citroen, zout, witte peper) klaar. Haal de zalmfilets ook alvast uit de koelkast.
Kies een (hapjes)pan waar straks ook nog makkelijk de blokjes aardappel in passen. Zet het vuur op de middelste stand en smelt hierin de boter.
Houd je garde in de aanslag en voeg als de boter gesmolten is de bloem toe. Roer goed door. Het wordt nu heel dik en koekt makkelijk aan, dus blijf roeren.
De bloem moet even garen, dus blijf 3 minuten goed doorroeren. Voeg dan rustig gietend, in drie delen, de slagroom toe. Blijf goed roeren zodat er een glad mengsel ontstaat, zonder klonten. Roer nu ook rustig in delen de melk erdoor. Zet eventueel het vuur wat hoger. Eerst zal het mengsel wat dunner worden, maar zodra het tegen de kook aankomt zul je zien dat het dikker wordt.
Roer de dille erdoor en breng op smaak met citroensap (niet meteen het sap van de hele halve citroen erdoor heen persen, maar eerst de helft), zout en een snuf witte peper. Wordt de saus te dik, roer dan nog een scheutje melk erdoor. Schep vervolgens de aardappelblokjes erdoor en verwarm alles goed. Proef nog even met de aardappels. Misschien wil je toch nog wat zout, witte peper en citroensap toevoegen? Dan kan dat nu nog.
Zet het vuur laag en roer af en toe door terwijl je de zalm bakt.
Zalmfilet bakken
Smelt een klont roomboter in een koekenpan op halfhoog vuur. Bestrooi je zalmfilets met zout en een snufje witte peper.
Leg de zalmfilets op de huid in de pan. Eventueel kan je het vuur iets hoger zetten, maar niet helemaal hoog. Bak de zalmfilets eerst een minuut of drie op de huidzijde. Let op de garing van de zalm, als de zalm tot het midden van kleur is veranderd, draai dan de filets om en bak tot de gewenste mate van gaarheid. In ieder geval nog zeker 3 minuten. Vind je het lastig, lees dan de tips in dit artikel op de website van 24kitchen.
Leg op elk bord een zalmfilet, een schep aardappels met roomsaus en wat komkommer.
Eet smakelijk!
Oei, bestaat er ook zoiets als “steelpijn”
Wat bedoel je daarmee Peter? Ik heb dit recept met toestemming ‘gestolen’ van mijn vriendin Veronica. Het is een typisch Zweeds recept, wat waarschijnlijk door meerdere mensen op deze manier wordt klaargemaakt.