• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Deze aardappels in dille-roomsaus zijn top! Lekker met Zweeds zuur en zalm

februari 26, 2020 Marjolein Boekel - de Bruijn 2 Reacties

Zweedse dille room aardappels 700x400
Zweeds recept voor aardappels in dille-roomsaus met zoetzure komkommer en zalm

Zweeds recept voor blokjes aardappel in dille-roomsaus met bijbehorend traditioneel zuur van komkommer en een stukje zalmfilet.

Een tijdje terug werd ik uitgenodigd door een Zweedse vriendin om bij haar te komen lunchen. Op het menu de Zweedse klassieke combinatie van gravad lax (zalm gemarineerd met dille, zout en suiker) geserveerd met aardappels in dille-roomsaus. Ze was met de dille-roomsaus bezig toen ik binnenkwam en ik ging even bij haar staan.

Groot was mijn verbazing toen de blokjes gekookte aardappel door de saus werden geroerd, ze werden als het ware verzopen in de roomsaus. Ik begon te grinniken en zij keek me vragend aan. Toen ik haar uitlegde dat ik de aardappels op het bord zou hebben gelegd en daarover slechts een juslepel van de saus zou hebben gelepeld, schoot ook zij in de lach.

In Zweden houden ze van room, veel room. Ze doen het in de beroemde gehaktballetjes, ze bereiden er allerlei groenten in en ook de aardappels worden erin ondergedompeld.

Nu houd ik erg van room en aangezien jij dit recept aan het bekijken bent, vermoed ik dat ik niet de enige ben. Het weekend, Pasen of Kerst is een uitgelezen kans om deze aardappeltjes op tafel te zetten. Als tegenhanger serveer je bij deze romige aardappels huisgemaakt Zweeds zuur van komkommer en jawel, ook met dille.

Wil je nog wat extra groente erbij, kook dan wat doperwten of wok wat spinazie met een snufje zout. Deze groenten smaken nog lekkerder met wat dille-roomsaus.

Nieuwsgierig naar de Zweedse keuken. Bekijk dan ook deze recepten met weetjes over de Zweedse keuken:
– Zweedse recept voor Gravad Lax, ook heerlijk met deze dille-room-aardappels.
– Zweedse gevulde eieren met garnalen, dille en (nep)kaviaar.
– Zweedse Hasselback aardappelen

Zweeds recept voor aardappels in dille-roomsaus met zoetzure komkommer en zalmfilet

Voor 4 personen

Ingrediënten

1,2 kg aardappels, ongeschild, vastkokend
4 verse zalmfilets van 100-150 gram per stuk
50 gram bloem
50 gram boter + extra om de zalm in te bakken
300 ml melk (ik gebruikte magere melk)
250 ml slagroom (ongeklopte, ongezoete slagroom)
1 bosje verse dille of een bakje met 15-20 gram verse dille
1 komkommer
80 ml azijn (witte wijn azijn of natuurazijn)
80 gram suiker
80 ml water
1 theelepel fijn tafelzout + extra
een halve citroen
een snuf witte peper

Voorbereiding

Begin met de komkommer.

Was de komkommer en droog af. Snijd de uiteinde van de komkommer af en gooi deze weg. Snijd de komkommer in dunnen plakjes. Spreid alle plakjes uit op een bord en bestrooi met wat zout. Laat even zo staan.

Ga verder met de dille. Was de dille en droog voorzichtig af. Pluk de sprietjes van de dikkere steeltjes. Gooi de steeltjes weg. Hak of knip nu de sprietjes dille fijn.

Pak een steelpan en doe hierin azijn, suiker en water. Voeg ook een theelepel fijn tafelzout toe.
Verwarm de inhoud van de steelpijn kort terwijl je goed roert. Zodra de suiker is opgelost, is het klaar en kan het vuur uit.

Met je handen kneed je zachtjes het zout door de komkommer en probeer je wat vocht eruit te knijpen. Als er niet heel veel uitkomt, geeft dat niet.
Doe nu de plakjes komkommer in een bakje en giet het mengsel uit de steelpan erover. Voeg 1/3 van de fijngehakte dille toe.

Schep de plakjes goed door het mengsel en de dille. Dek af en zet koel weg.

Ga verder met de aardappels

Schil de aardappels, was ze en snijd vervolgens in vierkante blokjes van formaat dobbelsteen.
Breng de aardappelblokjes in een pan met voor de helft water en een snuf zout aan de kook. De dobbelsteentjes hoeven niet helemaal onder te staan. Zorg wel dat het deksel op de pan zit. Als het water kookt, draai je het vuur wat lager. Zorg dat het water blijft koken. Na een kleine 10 minuten zijn de blokjes aardappel wel gaar. Prik even om te checken. Als het nog glazig voelt, dan laat je de blokjes nog een paar minuten langer koken.

Giet de gare aardappelblokjes af en laat uitdampen.

Weeg de bloem en boter af.
Zet alle overige ingrediënten (melk, slagroom, citroen, zout, witte peper) klaar. Haal de zalmfilets ook alvast uit de koelkast.

Kies een (hapjes)pan waar straks ook nog makkelijk de blokjes aardappel in passen. Zet het vuur op de middelste stand en smelt hierin de boter.
Houd je garde in de aanslag en voeg als de boter gesmolten is de bloem toe. Roer goed door. Het wordt nu heel dik en koekt makkelijk aan, dus blijf roeren.

De bloem moet even garen, dus blijf 3 minuten goed doorroeren. Voeg dan rustig gietend, in drie delen, de slagroom toe. Blijf goed roeren zodat er een glad mengsel ontstaat, zonder klonten. Roer nu ook rustig in delen de melk erdoor. Zet eventueel het vuur wat hoger. Eerst zal het mengsel wat dunner worden, maar zodra het tegen de kook aankomt zul je zien dat het dikker wordt.

Roer de dille erdoor en breng op smaak met citroensap (niet meteen het sap van de hele halve citroen erdoor heen persen, maar eerst de helft), zout en een snuf witte peper. Wordt de saus te dik, roer dan nog een scheutje melk erdoor. Schep vervolgens de aardappelblokjes erdoor en verwarm alles goed. Proef nog even met de aardappels. Misschien wil je toch nog wat zout, witte peper en citroensap toevoegen? Dan kan dat nu nog.

Zet het vuur laag en roer af en toe door terwijl je de zalm bakt.

Zalmfilet bakken

Smelt een klont roomboter in een koekenpan op halfhoog vuur. Bestrooi je zalmfilets met zout en een snufje witte peper.
Leg de zalmfilets op de huid in de pan. Eventueel kan je het vuur iets hoger zetten, maar niet helemaal hoog. Bak de zalmfilets eerst een minuut of drie op de huidzijde. Let op de garing van de zalm, als de zalm tot het midden van kleur is veranderd, draai dan de filets om en bak tot de gewenste mate van gaarheid. In ieder geval nog zeker 3 minuten. Vind je het lastig, lees dan de tips in dit artikel op de website van 24kitchen.

Leg op elk bord een zalmfilet, een schep aardappels met roomsaus en wat komkommer.

Eet smakelijk!

 

 

Gerelateerd

Europa, Recepten citroen, dille, diner, Kerst, Pasen, vis, zalm, Zweeds

Lees Interacties

Reacties

  1. Peter zegt

    januari 24, 2022 om 00:01

    Oei, bestaat er ook zoiets als “steelpijn”

    Beantwoorden
    • Marjolein de Bruijn zegt

      januari 24, 2022 om 09:07

      Wat bedoel je daarmee Peter? Ik heb dit recept met toestemming ‘gestolen’ van mijn vriendin Veronica. Het is een typisch Zweeds recept, wat waarschijnlijk door meerdere mensen op deze manier wordt klaargemaakt.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Alm LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Almere is dit weekend voor het laatst geopend. En die bij jou in de buurt waarschijnlijk ook. Dus sla, net als ik, dit weekend nog je slag en haal wat oliebollen in huis. Al is het maar om dit heerlijke hapje te maken met foie gras.😊 Zo maak je van die goeie ouwe oliebol opeens een superlekkere sjieke bite. Perfect voor die (nieuwjaars)borrel. Enjoy! Ik gebruikte trouwens foie royal, dat is een diervriendelijker alternatief voor foie gras.
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

TerongBelado700x400

Recept voor simpele maar verslavend lekkere Indonesische zoetpittige aubergine, makreel of ei

maart 2, 2018 By Marjolein Boekel - de Bruijn 26 Reacties

Stamppottijd! Preiprol, een stamppot met prei, spekjes en ei

september 30, 2022 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Fish n Chips pub Wetherspoon

Goedkoop én lekker eten in Londen doe je in één van deze 900 pubs (en andere leuke Londen tips)

april 23, 2019 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika
  • Turkse eieren met yoghurt en chiliboter – çilbir
  • Tagliatelle met tomatensaus en worst – Toscane op je bord


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in