IN MEI 2022 GEBEURDE ER IETS WAARDOOR MIJN LEVEN IN ÉÉN KLAP OP ZIJN KOP STOND...

En waardoor ik (anderhalf jaar later) het roer volledig omgooide.

van freelancer met foodblog
naar online ondernemer

Zondag 29 mei 2022. Ik word wakker en merk direct dat er iets niet klopt. Ik ben hartstikke duizelig en mijn rechteroor voelt vreemd vol aan en horen doe ik er nog maar heel weinig mee.

Een aantal weken later en flink wat bezoekjes aan het ziekenhuis verder, weten we de oorzaak. Er zit een (goedaardige) brughoektumor in mijn hoofd van 16 millimeter doorsnede, die dacht dat het een goed idee was om tegen mijn evenwichtsorgaan en gehoorzenuw aan te gaan duwen.

Gelukkig geen kwaadaardige hersentumor, maar een langzaam groeiend kwalletje, dat de specialisten liever zo lang mogelijk laten zitten in plaats van meteen opereren of bestralen. 

Hun jarenlange  ervaring leert dat mijn klachten naar alle waarschijnlijkheid nu minder ernstig zijn, dan na een bestraling of operatie. De kans is groot dat er wel ooit geopereerd of bestraald moet gaan worden. Maar dat zien we later dan wel weer.

 

Waar ik nu mee deal, is dat ik minder goed hoor, blijvend minder energie heb en snel overprikkeld ben. Zet me in een kantooromgeving en binnen no time moet ik naar huis om bij te tanken. 

Ik genoot altijd van mijn werk als freelance projectmanager waar ik de spin in een web van mensen was en met iedereen lekker snel schakelde. Ik moet er nu niet meer aan denken. Mijn hoofd kan dat echt niet meer. 
Gelukkig kan ik heel veel wél weer.

Zo lukt het me gelukkig steeds beter om weer beeldschermwerk te doen en geniet ik weer enorm van uit eten gaan of van zelf iets lekkers koken. Mijn eigen grenzen opzoekend (want ik doe nog steeds snel teveel), proef ik weer van grenzeloos lekker eten. En dan bedoel ik ECHT eten. Wat ik daarmee bedoel, dat leg ik je graag even uit. Proef je met me mee? Want het is tijd voor een nieuwe start.

 

Tijd om opnieuw te beginnen

Wat bedoel ik dan met ECHT eten? Onder echt eten versta ik de gerechten van over de hele wereld zoals ‘de mama’s’ ze vaak thuis klaarmaken. Van Italiaanse spaghetti alla carbonara tot West-Afrikaanse jollof en van Peruaanse ceviche tot Vietnamese Pho.

Dus niet weer een stukkie visfilet met een moesje, een knispertje en een zuurtje zoals je dat vaak ziet in restaurants met een Michelinster. En ook niet weer die eeuwige biefstuk, drijvend in een plas jus en geserveerd met witbrood. 

Als ik een hap neem van een echt gerecht en me verdiep in de achtergrond ervan, dan voelt het alsof ik op reis ben. 

Zo leer ik de wereld en al haar verschillende mensen en (eet)culturen beetje bij beetje beter kennen. Altijd word ik fijn verrast. Dat wil ik jou ook laten ervaren. Daarom is het tijd voor EchteGerechten 3.0 waarin ik me toeleg op grenzeloos lekker eten toegankelijk maken voor jou. Dit doe ik enerzijds met toffe gratis content én anderzijds nu met een digitale restaurantgids. Te beginnen met de Amsterdamse editie. 

Op wereldreis in Amsterdam

Momenteel werk ik achter de schermen keihard (binnen mijn kunnen) aan het eerste deel van de supersmakelijke digitale restaurantgids ‘Op wereldreis in Amsterdam’ met erbij een online community. Deze zal in eerste instantie in het Nederlands, maar later ook in het Engels verschijnen. Zo kun jij, net als ik, de hele wereld rondeten en dat gewoon in jouw favoriete stadje. Kom (af en toe) lekker uit je comfortzone of gewoon uit je luie stoel! Ontdek Amsterdam op een hele andere manier, ga met me mee op wereldreis zonder ook maar één vliegticket te hoeven kopen. Van goeie Wiener schnitzel en kruidige Zuid-Afrikaanse biltong tot tongsmeltende Japanse Wagyu beef sushi. Dit wil je!😊 Reis je met me mee? 

Nog even dit - tijd voor een toetje

Wist je dat ik eigenlijk de hele dag door warm kan eten. Ook in de zomer als het 30 graden Celcius is. Een restje zuurkool of nasi goreng vind ik verrukkelijk, ook om 7:00 uur ’s ochtends. En wist je ook dat…

ik echt van Team Hartig ben. Na een diner krijg je bij mij thuis vaak gewoon koffie of thee en ligt er voor de zoetliefhebbers nog een reep chocola bij die ik waarschijnlijk gewonnen heb bij de Postcodeloterij. Als ik zelf chocola eet, dan is dat zonder poespas en ‘plain’. Een klein stukje (formaat paaseitje) melkchocolade of puur is dan voldoende.

Er zijn trouwens wel ook zoetigheden die me weten te verleiden. Zoals een Hollandse tompoes, een Chinees custard taartje of een Franse citroen-merengue taart.

Mijn favoriete ontbijt is een bord vol Mexicaanse chilaquiles verdes. Chilaquiles maak je van stukjes maistortilla die over zijn van de vorige dag, die je in olie knapperig bakt. Deze serveer je met een pittige groene salsa en gebakken ei (of gepluiste kip). Je begrijpt het al, nee dit is geen licht ontbijtje. In Mexico zijn er daarom ook eetgelegenheden waar je dit de hele dag kunt bestellen.

Vroeger als ik thuiskwam uit school, zat mijn lieve zorgzame mama op mijn zus en mij te wachten met een grote pot thee. Altijd kregen we er dan wel iets lekkers bij. Meestal wat koekjes en soms een bakje chips. Hierdoor vind ik thee met chips vandaag de dag nog steeds een heerlijke combinatie.

Stiekem houd ik erg van zout en vet eten. Mijn Hollandse lievelingseten is zuurkoolstamppot waarin het zuurkoolspek is meegekookt. Maar je mag me ook best ’s nacht wakker maken voor dubbel gefrituurde Koreaanse kip. Hoewel mijn slaap tegenwoordig wel wat heiliger is dan vroeger, dus dan liever als ontbijt.

Ik vind het heerlijk om met mijn handen te eten. Mijn hele gezicht eet vaak gezellig mee. Niets lekkerder dan ook eten wat niet vult, maar waar je lekker lang mee bezig bent. Zoals met Libische krabbenpoten in een kerriesausje of op Zweedse wijze gekookte rivierkreeftjes. Vroeger bestelde een vriendin van mij altijd gamba’s als we samen uit eten gingen, want ze wist dat ik ze dan wel voor haar ging pellen en zij hield wel van gamba’s maar niet van vieze handen.

Begin je onderhand trek te krijgen? Check dan snel de meer dan 80 werelds lekkere recepten op mijn website of download mijn gratis e-book Grenzeloos lekker eten in Amsterdam zodat ook jij binnenkort grenzeloos lekker kan genieten. 

Lieve groeten, Marjolein Boekel