• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Perfecte bavette uit de sous-vide met salsa verde en Hasselback aardappels

juni 28, 2019 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Bavette met salsa verde, groene asperges en Hasselback aardappels.
Heerlijk bordje met bavette, salsa verde, groene asperges en Hasselback aardappels.

Heerlijk luxe eten. Geschikt om binnen of (grotendeels) buiten op de BBQ te bereiden. Deze supermalse bavette of biefstuk serveer je met een super salsa verde in Kroatische stijl. Erbij wat gegrilde groene asperges, Hasselback aardappels en een paar vlokken Engels zeezout. 

Deze maand doe ik voor de tweede keer mee met de foodblogswap (die per ongeluk ‘de swiepswoepswap’ is gedoopt), georganiseerd door Mandy van MandyandMore.nl. Zij koppelde mij aan Luuk van Merwijk van Luuk’s kitchen. Luuk woont in Amsterdam en werkt daar in het onderwijs. Hij houdt erg van koken en bakken met mooie pure en liefst biologische ingrediënten.

Mijn oog viel op zijn recept voor biefstuk met salsa verde en Hasselback aardappels. Een heerlijke combinatie van smaken, waarbij de kwaliteit van de ingrediënten erg belangrijk is. Zorg dus voor een goed stuk vlees, krachtige extra vierge olijfolie en een fleurige royale bos peterselie.

De EchteGerechten twist aan Luuk’s recept is een salsa verde in Kroatische stijl; de Hasselback aardappel volgens het originele Zweedse basisrecept en geen biefstuk, maar sous-vide bereide bavette, afgemaakt in de grillpan (kan ook op de BBQ). Geen sous-vide stick? Bereid dan de bavette helemaal op de BBQ volgens dit receptje.

Salsa verde in Italië, Mexico en Kroatië

Wist je dat salsa verde in Mexico en Italië twee totaal verschillende salsa’s zijn? De Mexicaanse maak je met ui, een flink hete groene peper (bijvoorbeeld een Jalapeño of  Poblano) en een soort van groene Mexicaanse tomaat: de tomatillo (aanrader!). De Italiaanse salsa verde maak je met olijfolie, peterselie, knoflook, citroen, azijn, kappertjes en ansjovis.

In de Kroatische keuken vind je veel Italiaanse, Oostenrijkse, Hongaarse en Turkse invloeden. Maar allemaal net even anders dan in het land van herkomst. Zo is ook de Kroatische salsa verde een mooie eenvoudige versie van de Italiaanse. In de Kroatische versie geen kappers, ansjovis of azijn. De basis is goede olijfolie, veel peterselie, citroen en knoflook.

Je kunt in deze Kroatische salsa verde ervoor kiezen om alleen de rasp van de citroen te gebruiken of het sap. Ook zou je nog wat fijngehakte rozemarijn kunnen toevoegen. De Kroatische salsa verde is ook heerlijk bij dorade en gegrilde sardientjes.

Luuk’s salsa verde is een kruising tussen een Kroatische salsa verde en de Argentijnse chimichurri. Hij gebruikt chilipeper en azijn en geen citroen, ansjovis en kappers.

Sous-vide gegaarde bavette

Sinds Moederdag ben ik de trotse bezitster van een sous-vide-stick. Deze stick bevestig ik met bijgeleverd mechanisme aan een grote pan water, waarna de stick ervoor zorgt dat de watertemperatuur tot de door mij ingestelde temperatuur stijgt en blijft. Groente of vlees stop je in een ziplock diepvrieszak en trek je in dezelfde bak water zo goed als helemaal vacuüm. Hoe je dat precies doet, kun je in het recept hieronder lezen.

Vervolgens gaar je de groente of het vlees met de zak in het water tot absolute perfectie. Serieus en zonder overdrijven! Alle smaak blijft behouden door het vacuüm. De smaak van bijvoorbeeld witte asperges is echt waanzinnig en je vlees is nooit meer per ongeluk well done, maar van binnen prachtig roze rood.

Alleen ziet het vlees er nog niet zo smakelijk uit als het alleen sous-vide gegaard is. Dus voor een mooi smakelijk bruin buitenkantje en die echte grillstrepen steek je de BBQ aan of zet je de grillpan op je fornuis.

Zweedse Hasselback aardappels

Wist je dat Hasselback aardappels een uitvinding zijn van een Zweedse kok in opleiding, die bij restaurant Hasselbacken werkte. Althans, dat verhaal gaat, maar ik heb het niet kunnen checken. Hoe dan ook, doordat je de aardappels inkerft, overgiet met gesmolten roomboter en in de oven afbakt, krijg je heerlijk veel knapperige randjes. Klinkt goed toch?

Aan de slag

Recept voor bavette met salsa verde, Hasselback aardappels en groene asperges

Bavette met salsa verde, groene asperges en Hasselback aardappels.
Alles op tafel: bavette, salsa verde, groene asperges en Hasselback aardappels.

Voor minimaal 4 personen

Ingrediënten

1000 – 1300 gram bavette in lappen verdeeld van 15 cm breed (zie foto hierboven) of een aantal flinke biefstukken
700 gram groene asperges
1200 gram Rozeval aardappels of een ander niet te groot of te klein aardappeltje (geen kriel).
100 gram gezouten roomboter
olijfolie om mee te bakken
Maldon zeezout (dat zijn van die lekker brosse grove vlokken die je niet hoeft te malen in de molen maar zo ergens overheen kan strooien)

Voor de salsa verde
10 eetlepels extra vierge olijfolie
1 flinke teen knoflook, gepeld en geperst
Sap van een halve citroen
Bakje verse bladpeterselie van 20 gram
Zout en peper uit de molen naar smaak

Bereiding

Begin met de bavette

Heb je een sous-vide-stick, begin dan met de bavette of biefstuk.
Heb je die (nog) niet, bak dan, de in lapjes verdeelde bavette, later. Dat kan tegelijk met de asperges op de BBQ of in de (grill)pan. Gebruik wel aparte pannen voor asperges en bavette.

Doe de bavette in stukken en zo plat mogelijk, met zo min mogelijk overlap en lucht, in de ziplockzak. Ik gebruik hiervoor een ziplockzak met een inhoud van 3 liter. Trek de zak bijna helemaal vacuüm door deze met de opening naar boven en nog een klein beetje open, in je sous-vide bak (of pan) bijna geheel onder het wateroppervlak te duwen. Zorg ervoor dat er geen water de zak inloopt.

Als de zak bijna helemaal onder het wateroppervlak is, dan heb je bijna alle lucht eruit. Doe dan de zak helemaal dicht met de ziplocksluiting. Haal vervolgens uit het water.

Stel de sous-vide-stick in op 1 uur en 54 °C. Laat de stick je waterbak (of grote pan) tot 54 °C voorverwarmen. Wil je het vlees wat roder dan op de foto, stel dan de temperatuur in op 52 °C. Wil je het vlees wat minder rood, stel dan de temperatuur in op 56 °C.

Houd er rekening mee dat het best even wat tijd kost, voordat het water op de juiste temperatuur is.

Als het water de gewenste temperatuur heeft, laat je het vlees in het hete water zakken (helemaal onder). Maar goed dat je de zak al lucht- en waterdicht hebt gemaakt, want als je dat nu nog had moeten doen, brand je je fikken aan het water (been there, done that 😉 ).

Stel voor de zekerheid ook de kookwekker in, voor het geval je op het verkeerde knopje van je sous-voude drukt en de stick toch niet de tijd voor je in de gaten houdt (yes, been there, done that too).

Na een uur heeft de kern van je vlees ook de temperatuur van 54 °C bereikt en is het klaar.
Alle tijd om tijdens het voorverwarmen en verwarmen alvast aan de Hasselback aardappelen en salsa verde te beginnen.

Aan de slag met de Hasselback aardappels

Verwarm de oven voor op 190 °C.

Spoel de aardappels grondig af onder koud water. .
Breng de aardappels in een pan met wat water en een deksel erop aan de kook.
Kook de aardappels maximaal 10 minuten voor.
Giet af en spoel af met koud water. Giet weer af en laat uitdampen.

Als je de aardappels kunt vastpakken, snijd je aardappel voor aardappel in. Dit doe je door een aardappel tussen en op twee parallel van elkaar geplaatste eetstokjes te leggen. Je kunt ook twee stelen van pollepels gebruiken. Snijd de aardappel in (zie afbeeldingen) en maak vastzittende plakjes van slechts 2 millimeter. Omdat je mes niet verder komt dan de eetstokjes of pollepelstelen, snijd je de aardappel nooit per ongeluk door. Zoals je misschien kunt zien op de foto, hoorde ik pas later van deze tip. 🙂

Doe de gezouten roomboter in een steelpan en verwarm op een laag pitje van je fornuis, totdat deze geheel is gesmolten.
Vet een ovenschaal in met een klein beetje milde olijfolie of een klontje roomboter.
Leg de ingesneden aardappels hierin en duw de openingen in de aardappels een beetje verder uit elkaar.
Giet de gezouten gesmolten boter eroverheen.

Zet de schaal met aardappels op een rooster in het midden van de oven en bak tot knapperig en geheel gaar .
Dat duurt ongeveer een half uur.

Kroatische stijl salsa verde

Pel de teen knoflook en pers uit in een kom.
Voeg de 10 eetlepels extra vierge olijfolie toe.

Was alle bladpeterselie. Scheid de blaadjes van de steeltjes. Hak alle blaadjes fijn. De steeltjes hebben we dit keer niet nodig.
Meng de fijngehakte peterselie met knoflook en olijfolie.
Voeg citroensap toe en een snuf zout en peper.

Laat rustig even staan zodat de smaken verder kunnen intrekken. Dit kun je natuurlijk ook al ‘s ochtends doen of de dag ervoor. Breng vlak voor het gebruik van de salsa verde nog even verder op smaak met zout, peper en eventueel nog extra citroensap.

Bakken en grillen maar! 

Is je bavette al klaar? Haal deze dan uit de bak met water en uit de ziplockzak. Laat het vlees een paar minuten rusten en bestrijk dan alle stukken bavette rondom met de salsa verde.

Was de groene asperges. Snijd een stukje (ongeveer anderhalve centimeter) van de onderkant van de groene asperges. Dit is het houterige droge onderkantje en dat is niet zo lekker.

Zet een pan met een scheutje olijfolie op hoog vuur.
Zodra de pan gloeiend heet is, doe je alle asperges in deze pan. Het geeft niet als ze niet allemaal de bodem aanraken. Schud regelmatig om, besprenkel tussentijds met nog wat olijfolie en strooi nog wat versgemalen zwarte peper uit de molen erover.

Blijf erbij, want anders heb je misschien kans dat je asperges aanbranden.

Zet ondertussen wel ook de grillpan met een scheutje olijfolie op het vuur. Bak de stukken bavette rondom mooi bruin met grillstrepen (zie foto en keur mijn grillstrepen).

Haal de Hasselback aardappels uit de oven, doe de asperges in een schaal, het vlees op een mooi bord. Snijd ook al wat vlees voor. Doe dit ‘tegen de draad in’ zoals dat zo mooi heet. Bestrooi het vlees, de asperges en de Hasselback aardappelen met wat van het Engelse Maldon zeezout.

Zet alles op tafel. Vergeet niet ook de salsa verde op tafel te zetten, want het is heerlijk om nog een paar schepjes over je bavette en asperges te lepelen.

Schenk er een glas Provençaalse rosé bij in en waan je als God in Frankrijk, Kroatië en Zweden. 😉

Eet smakelijk!

Andere lekkere combinaties

De Zweedse Hasselback aardappels zijn ook heerlijk bij dit Amerikaanse gehaktbrood.

Of wat dacht je van wat reepjes bavette met dit recept voor overheerlijke guacamole, (mais)tortilla’s en een frisse salsa van tomaat, ui, koriander, zout, peper en limoensap? Aanrader!

 

 

 

 

 

Gerelateerd

Eten en weten, Europa, Recepten BBQ, diner, Frans, Kerst, Kroatisch, rundvlees, sous vide, Zweeds

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Alm LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Almere is dit weekend voor het laatst geopend. En die bij jou in de buurt waarschijnlijk ook. Dus sla, net als ik, dit weekend nog je slag en haal wat oliebollen in huis. Al is het maar om dit heerlijke hapje te maken met foie gras.😊 Zo maak je van die goeie ouwe oliebol opeens een superlekkere sjieke bite. Perfect voor die (nieuwjaars)borrel. Enjoy! Ik gebruikte trouwens foie royal, dat is een diervriendelijker alternatief voor foie gras.
INDISCH ZOET!!! Deze online proeverij is terug van INDISCH ZOET!!! Deze online proeverij is terug van weggeweest!!!! Niemand minder dan @francisbaktenkookt gaat 6 heerlijke traditionele en minder traditionele Indische zoetigheden voor je bakken en nee die staan niet op deze foto. We houden dat nog even geheim. Op donderdagavond 9 februari gaan we de proefboxen Indisch zoet gezamenlijk unboxen, proeven en bespreken. Host @eating_habits_nl vertelt je alles erover zodat jij je even in het voormalig Nederlands-Indië waant. Maar dan wel lekker thuis op je eigen bank, achter de laptop in het jaar 2023. Je proefbox is goed gevuld zodat je lekker met zijn tweeën ervan kunt proeven. Zie ik je dan? Meld je snel aan want we hebben maar een beperkt aantal proefboxen. Link naar meer info staat in mijn bio. Vragen? Stel ze alsjeblieft!!!
Nog een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst lieve Nog een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst lieve allemaal!!! Hier gaat 2022 niet de boeken in als mijn favoriete jaar. Mijn beide ouders tobben, op zijn zachts gezegd, nogal met hun gezondheid en ook ik ging onderuit door ‘sudden deafness’ en een brughoektumor die begon te narren. Hoewel het nu weer stukken beter met me gaat, heb ik flink ingeleverd qua energieniveau. Maar alle clichés blijken waar. Juist door de ‘bad things’, genoot ik keihard van wat wel (weer) kon en dat was stiekem best heel veel hoor. Want hoe heerlijk is het om na een paar maanden vooral thuis op de bank te liggen, eindelijk weer leuke dingen te doen met mijn man en zoon, op vakantie in La Douce France. En natuurlijk geniet ik daar ook van allerlei Franse lokale specialiteiten. En wat een enorm fijn gevoel om na 3 maanden geen auto te mogen rijden eindelijk weer zelf in mijn eigen Fordje naar mijn ouders te kunnen gaan! Een dikke bonus was het dat de zomer best lang duurde en dat ik een paar dagen nadat ik weer mocht rijden met mijn zoon naar het zonovergoten strand van Noordwijk kon rijden om daar samen met een vriendin en haar kids de zon in de zee te zien zakken. Hoe tof om ook eindelijk weer eens naar Londen te gaan en dit samen met mijn zoon te doen. We logeerden bij een goede vriendin en haar gezin. We aten de lekkerste sushi; gingen naar een voetbalwedstrijd en doken Chinatown in. En hoe bijzonder om eindelijk weer eens de familie bij elkaar te hebben met kerst en zo samen te genieten van lekker eten, elkaar en van helaas hoogstwaarschijnlijk voor het laatst samen kerst met mijn lieve mama erbij. Heftig, maar ozo warm en waardevol. En vlak niet uit dat ik dit jaar wederom een fantastische trouwdag beleefde. Wie kan nu zeggen dat ie 2x in 1 jaar tijd is getrouwd.😄 Yes, ik en niet geheel toevallig mijn man ook, zijn na in coronatijd in het klein getrouwd te zijn, op 26-5-2022 nog een keer getrouwd. Maar dan met wel 90 vrienden en familieleden erbij. Zo genoten van die dag.🥰 Ook omdat wederom mijn beide ouders er toch wel weer bij konden zijn! Dat enorm genieten tussen de dalletjes door, dat bevalt me wel! 😊 Dus daar ga ik lekker mee door in 2023. Lees verder in de comments.....
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis vissaus zalm Zweeds

Favorieten

Gehaktbrood op zijn Amerikaans: meatloaf

november 16, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn 2 Reacties

Indische zoete aardappel dumplings met kokossaus – Biji Salak

januari 17, 2023 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Bavette-salsaverde-groeneasperges-hasselbackaardappels-maldonzeezout-800x600

Perfecte bavette uit de sous-vide met salsa verde en Hasselback aardappels

juni 28, 2019 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Nieuwste posts

  • Gong Xi Fa Cai! Oftewel: Gelukkig nieuwjaar!
  • Indische zoete aardappel dumplings met kokossaus – Biji Salak
  • FAQ over een proeverij Indisch zoet. De 15 meest gestelde vragen


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in