
Houd jij heel erg van Indische en Indonesische smaken? Indonesische gerechten staan bekend om hun rijke smaken en geuren dankzij het gebruik van kokos, limoenblad en pittige rode pepers. Of je nu op zoek bent naar een lekker recept voor nasi goreng of pittige rendang. Er is voor ieder wat wils in de Indonesische keuken. Maar waar vind je de beste recepten om deze gerechten zelf te maken?
Ik zou willen zeggen hier op deze website, maar dan doe ik de Indonesische keuken tekort met slechts het handjevol recepten wat je op deze website vindt. Het is een goed begin, maar ik kan me zo voorstellen dat de Indonesische keuken naar meer smaakt.
Gelukkig zijn er talloze Indonesische kookboeken op de markt. In dit artikel deel ik 3 hele lekkere en voor mij zijn dit de beste Indonesische kookboeken van dit moment. Drie kookboeken die je alledrie aan je kookboekencollectie wilt toevoegen.
Van de traditionele familierecepten tot en met moderne interpretaties van klassieke Indonesische recepten, deze kookboeken bieden voor ieder wat wils en brengen de smaken van Indonesië naar je toe.
Dus geniet van de recepten en overige informatie over Indonesisch koken hier op EchteGerechten.nl. Maar zet ook deze drie prachtige Indonesische kookboeken op je verlanglijstje als je ze nog niet hebt.
Overigens moet je voor één van deze kookboeken wel uitwijken naar Marktplaats, want bij bol.com is deze helaas niet meer leverbaar.
Beste Indonesisch kookboek optie 1 – De bijbel van de Indonesische keuken van Maureen Tan
Deze bundel Indonesische recepten heeft het plofgehalte (als deze door de brievenbus op de mat valt) van de vroegere telefoongids. Wat een heerlijke dikke pil met meer dan 230 (!) Indonesische recepten, prachtig regionaal ingedeeld, ook in beeld. Van Sumatraanse geitensaté tot West-Javaanse gado gado. Alle klassiekers staan er eigenlijk wel in.
Ik kijk veel liever in deze smakelijke bijbel dan in het groot Indonesisch kookboek van Beb Vuyk. Schrijfster Maureen Tan neemt je echt mee naar alle uithoeken van Indonesië. Zo kom je heel veel meer te weten over de enorme regionale (smaak) verschillen.
Beste Indonesisch kookboek optie 2 – Bersama van Francis Kuijk
‘Bersama’ vertelt echt het persoonlijke verhaal van de Indische familie(keuken) van Francis Kuijk. Francis Kuijk is bekend van Heel Holland Bakt en bakt ook al het lekkers voor onze proeverijen Indisch zoet (deze proeverijen kunnen voor groepen nog steeds georganiseerd worden).
Ik ben echt onder de indruk van de warme smakelijke foto’s in dit kookboek. De fotograaf zorgt steeds voor prachtig belichting. Bersama bevat zo’n 90 hartige en zoete recepten met slimme tips en trucs van Francis. Plof met een kom geurende laksa ayam (kip-kokossoep) op de bank of maak samen met je familie een tafel vol heerlijke gerechten. Dit kookboek is met recht hartverwarmend.
Wist je dat er op deze website ook een recept uit dit kookboek staat? Zin in een heerlijk voorproefje uit kookboek Bersama? Maak dan de traditionele zoete aardappeldumplings met kokossaus.

Beste Indonesisch kookboek optie 3 – De smaak van de Sawa van Nico Jouwe, Betty van Enst en Allard Sieburgh
Nadat ik Betty van Enst ontmoette op een Indofoodtour georganiseerd door Helena Smit, wist ik dat ik dit boek graag wilde hebben. Maar ja, ik mag van mezelf niet onbeperkt kookboeken kopen. Groot was mijn verrassing dan ook toen ik het boek in de aanbieding tegenkwam bij Duikelman in Amsterdam. Tja… toen kon ik het echt niet laten liggen. Ik moet je helaas teleurstellen, het was een laatste exemplaar.
Eenmaal op de bank genesteld met dit boek en een kop thee werd ik letterlijk overrompeld door de persoonlijke touch en pinkte ik bij het zien van de fijne persoonlijke en warme foto’s zelfs een klein traantje weg.
In dit kookboek vind je naast recepten ook mooie anekdotes en familieverhalen. Betty en haar schoonzoon Allard hebben jarenlang samengewerkt in hun Smaakstudio De Sawa in Delft en geven ook van een aantal recepten een klassieke en een moderne versie.
Ik heb zelden gezien dat er zoveel zorg, liefde en aandacht aan een kookboek is besteed. Op het moment van schrijven staan er op Marktplaats nog een aantal tweedehands exemplaren voor een zeer schappelijke prijs.
Wat is jouw beste Indonesische kookboek?
Hopelijk heb ik je geinspireerd met deze top 3 van mijn beste Indonesische kookboeken. Heb jij een favoriet Indonesisch kookboek die echt niet mag ontbreken op dit lijstje? Laat het me weten in een reactie of via info@echtegerechten.nl. Ik breid graag mijn collectie verder uit met fantastische Indonesische kookboeken.
Dit artikel bevat een aantal affiliate links naar bol.com.
Trek gekregen in Indonesisch eten?
Check dan deze recepten.
Aubergine, makreel of ei in tomatensambalsaus
Kruidige roerbak van sperziebonen
Runderstoofvlees met ketjap en nootmuskaat met gele rijst
Zoete aardappeldumplings met kokossaus
Geef een reactie