De meivakantie in Toscane doorbrengen. Wat een aanrader! Al is het maar voor heerlijke bordjes vol tagliatelle met tomatensaus en worst. Vrienden waren op hetzelfde idee zijn gekomen. Dus die hebben we opgezocht op de dag dat we ook de toren van Pisa gingen bekijken.
Onze vriendin Marta had prachtige mooie en verse producten op de lokale markt gekocht en had daar ook een heerlijk recept bij gekregen. Dus na wat heerlijke antipasti van plaatselijke kaas en verschillende soorten salami, volgde een fantastische pasta met tomatensaus én varkenssaucijs oftewel verse worst.

Het scheelde niet veel of onze vingers belandden ook in onze mond. Jong en oud, iedereen zat te smullen.
Heimwee naar pasta met tomatensaus en verse worst
Thuis heb ik deze pasta met tomatensaus en worst nagemaakt én met succes. Dat mocht vaker op tafel komen vonden man en zoon. Ook de buurvrouw wilde meteen het recept hebben nadat ze onverwachts een keer had meegegeten en geproefd.
Dus hoogste tijd om dit recept van mijn Toscaanse pasta, tagliatelle met tomatensaus en worst, nu met jullie te delen.
Feestelijke variatietip: ravioli met tomatensaus en verse worst
De tomatensaus met varkenssaucijs is ook heerlijk met ravioli of een andere gevulde pasta. Geef je een etentje? Koop dan verse gevulde pasta met paddenstoelen en eventueel ook wat truffel erin. Serveer dat met wat van de tomatensaus en wat vers geraspte Parmezaanse kaas en je hebt een knaller van een voorgerecht te pakken.
Recept voor tagliatelle met tomatensaus en saucijs (worst)
Voor 4 personen

Ingrediënten voor tagliatelle met tomatensaus en verse worst
300 gram verse varkenssaucijs
1 rode ui
2 tenen knoflook
100 ml rode wijn
200 gram verse tomaten, in kleine blokjes gesneden
2 blikken a 400 gram tomatenblokjes met basilicum (bijvoorbeeld van het merk Elvea)
1 pot wildfond (zonder stukjes vlees) met een inhoud van 350 milliliter (eventueel kalfs- runderfond of bouillon kan ook)
zwarte of 4-seizoenen peper en zeezout, vers gemalen, naar smaak
3 eetlepels olijfolie om in te bakken
400 gram tagliatelle (bijvoorbeeld van het merk De Cecco)
Voorbereiding
1. Pel en snipper de rode ui fijn. Pel ook alvast de tenen knoflook.
2. Verhit in een hapjespan wat olijfolie en fruit hierin de ui tot deze zacht is. Roer af en toe even door. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
3. Ondertussen was je de tomaten en snijd je deze in blokjes en
4. knijp je het saucijzenvlees alvast uit de velletjes en leg je de inhoud op een bord. Gebruik een mes of vork om er kleinere stukjes van te maken. Eventueel kun je er ook voor kiezen om je handen nat te maken en er mooie ronde kleine balletjes van te draaien, ter grootte van een lodder (een flinke knikker).
Bereiding van tagliatelle met tomatensaus en varkenssaucijs
1. Als de uien zacht zijn, zet je het vuur wat hoger en doe je de stukjes of balletjes worstvlees erbij. Schep af en toe om.
2. Pers de knoflook boven de pan uit en bak kort mee.
3. Doe de wijn erbij en laat dit even inkoken.
4. Voeg nu de in blokjes gesneden verse tomaten toe en roer alles goed door. Laat dit 2-3 minuutjes zachtjes pruttelen.
5. Voeg nu alle tomatenblokjes uit blik toe en doe ook de wildfond erbij. Voeg nog wat versgemalen peper toe en roer alles weer goed door elkaar. Breng de tomatensaus aan de kook.
6. Laat de tomatensaus minimaal 1 uur maar liever 1,5 uur zachtjes pruttelen. Roer af en toe even door.
7. Proef en voeg eventueel nog zout of peper toe.
8. Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen van de verpakking al dente. Maar voeg wel een theelepel zout een het pastawater toe voordat de tagliatelle er in gaat.
9. Als de pasta al dente is, schep dan met een soeplepel wat pastawater uit de pan. Houd dit apart. Giet vervolgens de pasta af.
10. Roer nu de tomatensaus met worst er in delen door. Je kunt er voor kiezen om niet alles er doorheen te roeren en nog wat te bewaren, maar zorg wel dat er een klein laagje saus zich hecht aan alle tagliatelleslierten. Vind je het een beetje droog, roer dan een klein beetje pastawater er nog door. Schep alles in een mooie grote schaal en serveer meteen.
Meer Italiaanse recepten
Houd je van de Italiaanse keuken? Smaakt dit recept naar meer? Of heb je nu net even geen zin in tomatensaus met worst? Kijk eens naar deze andere Italiaanse recepten, waar er toevallig 3 van de 4 geen vlees bevatten.
Risotto met truffel en paddenstoelen
Risotto met courgette en kip
Klassieke pesto met lekker veel basilicum
Siciliaanse aubergine lasagne zonder pasta
Hopelijk heb je genoten van één of meer van deze recepten. Ik (Marjolein) zou het heel leuk vinden om wat van je te horen!
Je kunt onderaan deze post een reactie achterlaten of een vraag stellen. Je kunt @echtegerechten.nl ook taggen op Instagram.
Zie ik je daar?
Geef een antwoord