Sommige gerechten kun je de hele dag door eten. Denk aan Mexicaanse huevos rancheros en Midden-Oosterse Shakshuka. In dit rijtje hoort ook het recept voor çilbir thuis. Deze drie gerechten met ei zijn wel alle drie begonnen als een goed (en goed vullend) ontbijt.
Çilbir: ontbijten op z’n Turks
Dit ontbijt schijnt zelfs al geserveerd te worden in de 15e eeuw. Dus wil je ontbijten zoals de vroegere sultans van het Ottomaanse rijk dat toen deden? Maak dan dit çilbir recept en geniet van de perfecte combinatie van gepocheerde eieren, lobbige knoflookyoghurt, pikante gesmolten chiliboter en knapperig Turks brood.
Pul biber en Aleppo peper
Een van de belangrijkste ingrediënten in je Turkse eieren met yoghurt gerecht zijn chilivlokken met de naam ‘pul biber’. Tegenwoordig kun je deze chilivlokken ook in sommige supermarkten halen. Maar liever pak je je kans en stap je een Turkse supermarkt in, waar je meteen een flinke bak dikke Turkse yoghurt meeneemt, een mooie bos peterselie én vers Turks brood.
Mocht je geen pul biber kunnen vinden maar wel Aleppo peper, dan zit je nog steeds helemaal goed, want dat is hetzelfde.
Wat is pul biber of Aleppo peper?
Pul biber zijn chilipepervlokken. Pul betekent vlok en biber is peper. Het wordt gemaakt van halfgedroogde mildpittige chilipepers, afkomstig uit zowel Turkije als Syrië. Alleen heet de Syrische variant dus Aleppo peper. Ook in de Armeense keuken maken ze graag gebruik van pul biber, dan heet dit chilivlokkenmengsel Halebi bibar.
Na zout en peper is pul biber het meest gebruikte ingrediënt in de Turkse keuken.
Turkse eieren met spinazie
In onderstaand recept voor çilbir voeg ik wat spinazie toe, voor de klassieke versie laat je dit weg. In het kookboek Een tafel vol van Meike Krüger vind je ook een recept voor çilbir met spinazie. Zij gebruikt alleen veel meer spinazie dan yoghurt en maakt er zo een prachtig groente bijgerecht van, door de geslonken spinazie te bedekken met yoghurt, gepocheerde eitjes en natuurlijk ook met de gesmolten chiliboter.
Hale Amus, schrijfster van het kookboek De bijbel van de Turkse keuken, legt in haar Turkse kookboek uit dat çilbir ook als meze kan worden gegeten. Een meze is een klein hapje, maar is ook meteen de naam voor een hele verzameling van kleine hapjes die dan gezamenlijk op tafel komen en zo het voorgerecht vormen. Zowel in Turkije als Griekenland en Libanon genieten ze graag van een tafel vol meze.
Recept voor Turkse eieren met yoghurt, chiliboter en spinazie – çilbir
Voor 2 personen
Handige tools
– een garde
– een thee- of minizeefje

Ingrediënten çilbir
300 gram Turkse yoghurt
100 gram baby spinazie
30 gram roomboter
2 eieren
2 theelepels pul biber* of Aleppo peper* en nog wat extra
1 flinke teen knoflook
vers gemalen zeezout naar smaak
een scheutje azijn
een scheutje olijfolie
een paar takjes bladpeterselie om te garneren
Turks brood (of ander brood zoals pita, ciabatta of geroosterd wit brood)
Voorbereiding voor Turkse eieren met yoghurt
1. Bewaar jij je eieren buiten de koelkast? Leg dan even de eitjes voorzichtig 10 minuten in de vriezer. Koude eieren zijn makkelijker te pocheren.
2. Begin met de spinazie. Doe een scheutje olijfolie in een (kleine) koekenpan en verhit deze even op hoog vuur.
3. Voeg de spinazie toe, een snufje zout en een snufje pul biber.
4. Roerbak de spinazie totdat deze grotendeels geslonken is. Zet dan het vuur uit en zet aan de kant.
5. Vul een kookpan voor 3/4 met water. Voeg een scheutje azijn toe (ongeveer 2 eetlepels) en breng op hoog vuur aan de kook.
6. Pel de teen knoflook. Doe de yoghurt in een kom en pers de teen knoflook erboven uit. Voeg nog wat zout toe en roer alles goed door elkaar.
7. Doe de boter alvast in een steelpan en zet even apart.
8. Pluk de blaadjes bladpeterselie van de steeltjes af en snijd of knip deze wat kleiner.
9. Zet alvast de borden klaar en snijd alvast het brood in parten.
Bereiding çilbir
1. Haal de eieren uit de vriezer.
2. Pak 2 kleine kommetjes en breek voorzichtig boven elk kommetje een ei. Nu heb je twee kommetjes met in elk kommetje een ei. Zorg dat de eierdooiers nog heel zijn. Zet de kommetjes dichtbij het fornuis.
3. Als het water met de azijn kookt, zet dan het vuur wat lager zodat de kook er net af is.
4. Roer met de garde in de pan met water zodat er een mooie draaikolk ontstaat. Stop met roeren en laat eerst ei 1 in de draaikolk glijden en rustig daarna het tweede ei.
5. Je wilt een ei waarvan het eiwit mooi gestold is en de eidooier nog vloeibaar. Pocheer daarom de eieren 3 minuten in het hete water.

6. Verdeel ondertussen de spinazie en de yoghurt over twee borden. Leg de spinazie een beetje aan de zijkant en besmeer de rest van het bord met de yoghurt. Dit gaat prima met de bolle kant van een lepel.
7. Zet ook de steelpan met boter op hoog vuur en voeg zodra de boter ook maar een beetje smelt de pul biber toe.
8. Zodra de boter gesmolten is en het begint te borrelen, roer je de pul biber er nog even goed doorheen, zet je het vuur uit en haal je de pan er vanaf. Let hier goed op dat het niet te hard gaat, want je wil niet lastminute de pul biber verbranden.
9. Schep als je eieren gepocheerd zijn, deze uit het hete water. Gebruik hiervoor een thee- of minizeefje. Doe één ei tegelijk en laat het ei even uitlekken voordat je deze op de yoghurt legt.
10. Schep nu met een eetlepel de gesmolten pul biber boter over de yoghurt met je gepocheerde ei heen. Doe ook wat over de spinazie. Bestrooi met de peterselie en serveer je çilbir meteen met het brood erbij.
Laat je me het weten hoe het gesmaakt heeft? Hopelijk heb je genoten! Ik (Marjolein) zou het heel leuk vinden om wat van je te horen.
Je kunt onderaan deze post een reactie achterlaten of een vraag stellen. Je kunt ook @echtegerechten.nl taggen op Instagram.
Zie ik je daar?
Genieten van andere recepten met ei
Nog meer grenzeloos genieten van recepten met ei? Hierbij een aantal recepten hoe in diverse windstreken van de wereld eieren gegeten worden.
- Mexicaanse ‘huevos rancheros’
- Zweedse gevulde eieren met garnalen
- Hollandse stamppot met prei en ei
- Antilliaanse aardappelsalade met ei
- Surinaamse heri heri met bakkeljauw en ei
- Indonesische eieren in een tomatenpepersaus
- Midden-Oosterse shakshuka met Marokkaanse vibes
- Chinese citroenkip in een knapperig jasje van ei en maïzena
Ter info. Dit artikel bevat een paar affiliate links naar bol.com.
Geef een antwoord