• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Proeverijen
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 1
    • ‘Doe het zelf’ Europese kaasproeverij voor thuis – Rondje Europa 2
  • Over Marjolein
    • Contact

Echte Gerechten

grenzeloos lekker eten

  • Recepten
    • Afrika
    • Noord- Zuid- en Midden-Amerika
    • Azië
    • Europa
    • Midden-Oosten
  • Eten & weten
  • Inspiratie

Turkse eieren met yoghurt en chiliboter – çilbir

februari 22, 2023 Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Sommige gerechten kun je de hele dag door eten. Denk aan Mexicaanse huevos rancheros en Midden-Oosterse Shakshuka. In dit rijtje hoort ook het recept voor çilbir thuis. Deze drie gerechten met ei zijn wel alle drie begonnen als een goed (en goed vullend) ontbijt.

Çilbir: ontbijten op z’n Turks

Dit ontbijt schijnt zelfs al geserveerd te worden in de 15e eeuw. Dus wil je ontbijten zoals de vroegere sultans van het Ottomaanse rijk dat toen deden? Maak dan dit çilbir recept en geniet van de perfecte combinatie van gepocheerde eieren, lobbige knoflookyoghurt, pikante gesmolten chiliboter en knapperig Turks brood.

Pul biber en Aleppo peper

Een van de belangrijkste ingrediënten in je Turkse eieren met yoghurt gerecht zijn chilivlokken met de naam ‘pul biber’. Tegenwoordig kun je deze chilivlokken ook in sommige supermarkten halen. Maar liever pak je je kans en stap je een Turkse supermarkt in, waar je meteen een flinke bak dikke Turkse yoghurt meeneemt, een mooie bos peterselie én vers Turks brood.

Mocht je geen pul biber kunnen vinden maar wel Aleppo peper, dan zit je nog steeds helemaal goed, want dat is hetzelfde.

Wat is pul biber of Aleppo peper?

Pul biber zijn chilipepervlokken. Pul betekent vlok en biber is peper. Het wordt gemaakt van halfgedroogde mildpittige chilipepers, afkomstig uit zowel Turkije als Syrië. Alleen heet de Syrische variant dus Aleppo peper. Ook in de Armeense keuken maken ze graag gebruik van pul biber, dan heet dit chilivlokkenmengsel Halebi bibar.

Na zout en peper is pul biber het meest gebruikte ingrediënt in de Turkse keuken.

Turkse eieren met spinazie

In onderstaand recept voor çilbir voeg ik wat spinazie toe, voor de klassieke versie laat je dit weg. In het kookboek Een tafel vol van Meike Krüger vind je ook een recept voor çilbir met spinazie. Zij gebruikt alleen veel meer spinazie dan yoghurt en maakt er zo een prachtig groente bijgerecht van, door de geslonken spinazie te bedekken met yoghurt, gepocheerde eitjes en natuurlijk ook met de gesmolten chiliboter.

Hale Amus, schrijfster van het kookboek De bijbel van de Turkse keuken, legt in haar Turkse kookboek uit dat çilbir ook als meze kan worden gegeten. Een meze is een klein hapje, maar is ook meteen de naam voor een hele verzameling van kleine hapjes die dan gezamenlijk op tafel komen en zo het voorgerecht vormen. Zowel in Turkije als Griekenland en Libanon genieten ze graag van een tafel vol meze.

Recept voor Turkse eieren met yoghurt, chiliboter en spinazie – çilbir

Voor 2 personen

Handige tools

– een garde
– een thee- of minizeefje

Turkse eieren met yoghurt en chiliboter - çilbir
Turkse eieren met yoghurt en chiliboter – çilbir

Ingrediënten çilbir

300 gram Turkse yoghurt
100 gram baby spinazie
30 gram roomboter
2 eieren
2 theelepels pul biber* of Aleppo peper* en nog wat extra
1 flinke teen knoflook
vers gemalen zeezout naar smaak
een scheutje azijn
een scheutje olijfolie
een paar takjes bladpeterselie om te garneren
Turks brood (of ander brood zoals pita, ciabatta of geroosterd wit brood)

Voorbereiding voor Turkse eieren met yoghurt

1. Bewaar jij je eieren buiten de koelkast? Leg dan even de eitjes voorzichtig 10 minuten in de vriezer. Koude eieren zijn makkelijker te pocheren.

2. Begin met de spinazie. Doe een scheutje olijfolie in een (kleine) koekenpan en verhit deze even op hoog vuur.

3. Voeg de spinazie toe, een snufje zout en een snufje pul biber.

4. Roerbak de spinazie totdat deze grotendeels geslonken is. Zet dan het vuur uit en zet aan de kant.

5. Vul een kookpan voor 3/4 met water. Voeg een scheutje azijn toe (ongeveer 2 eetlepels) en breng op hoog vuur aan de kook.

6. Pel de teen knoflook. Doe de yoghurt in een kom en pers de teen knoflook erboven uit. Voeg nog wat zout toe en roer alles goed door elkaar.

7. Doe de boter alvast in een steelpan en zet even apart.

8. Pluk de blaadjes bladpeterselie van de steeltjes af en snijd of knip deze wat kleiner.

9. Zet alvast de borden klaar en snijd alvast het brood in parten.

Bereiding çilbir

1. Haal de eieren uit de vriezer.

2. Pak 2 kleine kommetjes en breek voorzichtig boven elk kommetje een ei. Nu heb je twee kommetjes met in elk kommetje een ei. Zorg dat de eierdooiers nog heel zijn. Zet de kommetjes dichtbij het fornuis.

3. Als het water met de azijn kookt, zet dan het vuur wat lager zodat de kook er net af is.

4. Roer met de garde in de pan met water zodat er een mooie draaikolk ontstaat. Stop met roeren en laat eerst ei 1 in de draaikolk glijden en rustig daarna het tweede ei.

5. Je wilt een ei waarvan het eiwit mooi gestold is en de eidooier nog vloeibaar. Pocheer daarom de eieren 3 minuten in het hete water.

Turkse eieren met spinazie
Turkse eieren met spinazie

6. Verdeel ondertussen de spinazie en de yoghurt over twee borden. Leg de spinazie een beetje aan de zijkant en besmeer de rest van het bord met de yoghurt. Dit gaat prima met de bolle kant van een lepel.

7. Zet ook de steelpan met boter op hoog vuur en voeg zodra de boter ook maar een beetje smelt de pul biber toe.

8. Zodra de boter gesmolten is en het begint te borrelen, roer je de pul biber er nog even goed doorheen, zet je het vuur uit en haal je de pan er vanaf. Let hier goed op dat het niet te hard gaat, want je wil niet lastminute de pul biber verbranden.

9. Schep als je eieren gepocheerd zijn, deze uit het hete water. Gebruik hiervoor een thee- of minizeefje. Doe één ei tegelijk en laat het ei even uitlekken voordat je deze op de yoghurt legt.

10. Schep nu met een eetlepel de gesmolten pul biber boter over de yoghurt met je gepocheerde ei heen. Doe ook wat over de spinazie. Bestrooi met de peterselie en serveer je çilbir meteen met het brood erbij.

Laat je me het weten hoe het gesmaakt heeft? Hopelijk heb je genoten! Ik (Marjolein) zou het heel leuk vinden om wat van je te horen.
Je kunt onderaan deze post een reactie achterlaten of een vraag stellen. Je kunt ook @echtegerechten.nl taggen op Instagram.

Zie ik je daar?

Genieten van andere recepten met ei

Nog meer grenzeloos genieten van recepten met ei? Hierbij een aantal recepten hoe in diverse windstreken van de wereld eieren gegeten worden.

  • Mexicaanse ‘huevos rancheros’ 
  • Zweedse gevulde eieren met garnalen
  • Hollandse stamppot met prei en ei
  • Antilliaanse aardappelsalade met ei
  • Surinaamse heri heri met bakkeljauw en ei
  • Indonesische eieren in een tomatenpepersaus
  • Midden-Oosterse shakshuka met Marokkaanse vibes
  • Chinese citroenkip in een knapperig jasje van ei en maïzena

Ter info. Dit artikel bevat een paar affiliate links naar bol.com.

Gerelateerd

Azië, Eten en weten, Europa, Recepten ei, ontbijt, Turks

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Nieuwsbrief

echtegerechten.nl

Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet va Pas op! #yolkporn alarm! 😄 Wie houdt er niet van een eitje op de zondagochtend? En wat dacht je dan van deze Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en met pikante gesmolten chiliboter.😍 Dat is nog eens fijn wakker worden! Wel ook voor je partner klaarmaken want anders wordt er niet meer gezoend vandaag.😘 #knoflook #çılbır #cilbir #turkseten #proefturkije #çilbir #yoghurt #ontbijt #ontbijtrecept #sundayvibes #echtegerechten #turkseeieren #eieren #gepocheerdei #poachedegg #pulbiber #aleppopepper
NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Ita NIEUW RECEPT ONLINE. Dankzij mijn heimwee naar Italië, dat wel.😄 Vorig jaar ging ik in de meivakantie naar Toscane. Wat is het luie vakantieleventje én het eten daar verrukkelijk! Dankzij deze heimwee zet ik dit gerecht hier thuis regelmatig op tafel. Geniet nu ook van dit heerlijke recept voor TAGLIATELLE MET TOMATENSAUS EN WORST want deze staat nu online. Swipe lekker opzij voor de antipasti die na dit uitzicht kwam en natuurlijk voor de pasta.😋 Enjoy!!! Happy Sunday! #proefitalie #wewv #gezondeten #lekkereten #italiaanseten #toscaanseten #toscane #saucijs #worst #tomatensaus #receptonline #echtegerechten
GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het GONG XI FA CAI! Oftewel gelukkig nieuwjaar in het Chinees, want het is alweer bijna het jaar van het konijn. Het Chinees nieuwjaar, ook wel het lentefeest genoemd, valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Wil je dit weekend een leeuwendans meemaken, want dat kan ook in Nederland. Of lijkt het je leuk om Chinees te gaan koken zodat je ook verzekerd bent van een lang en gelukkig nieuwjaar, check dan snel echtegerechten.nl. Goed weekend lieve allemaal! #chineesnieuwjaar #jaarvanhetkonijn #leeuwendans #ookinnederland #nietalleeninamsterdam #amsterdam #zeedijk #nieuwmarkt #blogonline
Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, j Dik, dikker, dikst! Nee joh, niet jij. Je snert, je kom erwtensoep. Hollandse kost gemaakt van spliterwten, varkensvlees en rookworst. Wil je die het liefst zo dik mogelijk zodat je lepel er rechtop in blijft staan? Of toch liever meer soepachtig? Of heb je liever de Marokkaanse vega variant bessara/tamarakt? Ook erg lekker trouwens! #snert #dikdikkerdikst #erwtensoep #hollandsepot #winterkost #rookworst #spliterwten #proefnederland #echtegerechten #nederlandseten #grenzelooslekkereten #wewv
Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met Te lekkere INDISCHE ZOETE AARDAPPEL DUMPLINGS met kokossaus. In het kader van de online proeverij Indisch zoet op donderdag 9 februari, mag ik een recept delen van @francisbaktenkookt. Zij maakt ook alle 6 traditionele en minder traditionele zoetigheden voor de online proeverij. Dit recept is lekker snel klaar, want je hoeft deze dumplings niet te vouwen. Het komt uit Francis haar prachtige kookboek Bersama. Swipe opzij voor de cover van het boek en voor meer info over de proeverij. De foto van de zoete aardappeldumplings komt trouwens ook uit het kookboek en is gemaakt door Mitchel van Voorbergen.🙌 Duik je lekker de keuken in om dit te maken of heb je meer zin dat @francisbaktenkookt een pakket voor je bakt? Of beter, allebei! 😄 @eating_habits_nl en ik hopen je in ieder geval ook te zien tijdens de online proeverij Indisch zoet om samen met jou te proeven van de grenzeloos lekkere Indische koek en cake. Aanmelden kan door verder te klikken op de linkjes in het recept, waarvan de link in bio staat.❤ 
#indischzoet #bersama #proeverijindischzoet #zoeteaardappel #dumplings #zoeteaardappeldumplings #bijisalak #kokossaus #guladjawa #palmsuiker #etenverbindt #onlinproeverij #receptonline #proefindonesië #indischeten #indonesischeten #indofood
LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Alm LAST CALL!!! Mijn favo oliebollenkraam hier in Almere is dit weekend voor het laatst geopend. En die bij jou in de buurt waarschijnlijk ook. Dus sla, net als ik, dit weekend nog je slag en haal wat oliebollen in huis. Al is het maar om dit heerlijke hapje te maken met foie gras.😊 Zo maak je van die goeie ouwe oliebol opeens een superlekkere sjieke bite. Perfect voor die (nieuwjaars)borrel. Enjoy! Ik gebruikte trouwens foie royal, dat is een diervriendelijker alternatief voor foie gras.
Volg op Instagram

Zoek op ingrediënt, bv op gember of aubergine

Volg EchteGerechten.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Categorieën

Amerikaans Amsterdam bijgerecht Chinees chipotle citroen courgette diner ei feta Frans gehakt gember Hawaiiaans Hollandse pot Indisch Indonesisch Italiaans kaas kaneel Kerst kip koriander kurkuma limoen Marjolein Marokkaans Mexicaans munt nagerecht Nederlands noedels Pasen pasta Poke rijst rijstwijn salade sesamolie sojasaus vegetarisch vis voorgerecht zalm Zweeds

Favorieten

Curaçaose aardappelsalade van tante Janine

september 7, 2022 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Courgette soep Mexicaans

Zomerse courgettesoep met een Mexicaans tintje

juli 19, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn Reageer

Siciliaanse Melanzane alla Parmigiani

Authentiek Siciliaanse aubergine lasagne zonder pasta

november 1, 2017 By Marjolein Boekel - de Bruijn 4 Reacties

Nieuwste posts

  • Smakelijke stamppot met witte bonen, prei en paprika
  • Turkse eieren met yoghurt en chiliboter – çilbir
  • Tagliatelle met tomatensaus en worst – Toscane op je bord


Footer

Informatie

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacystatement
  • Klachtenregeling
  • Cookieregeling

Jouw recept op deze website? Dat kan!

Heb jij een authentiek recept, bijvoorbeeld een overheerlijk familierecept en zie je dat graag terug  op deze website.

Mail het dan naar Marjolein op info@echtegerechten.nl en zij neemt contact met je op.

Zoek op keuken (bv Italiaans, Amerikaans, Indonesisch)

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in